Tassu Kaikki teemat

Koiran masennus

Artikkelikuva

Aiemmin ajateltiin, että koirilla ei ole samanlaisia tunteita ja mielentiloja kuin ihmisillä. On tietysti vaikea sanoa, kokevatko koirat tunteita ja esim. masennusta samalla tavoin kuin ihmiset, mutta tutkimuksissa on todettu ja osoitettu että koirat kokevat ainakin saman tyyppisiä tunteita kuin ihmiset.

Nykyään eläinlääkärit koulutetaan hyväksymään se, että eläimillä on tunteita ja henkisiä ongelmia.

Mistä tunnistaa koiran masennuksen, tyypillisimmät oireet

Muutokset ruokahalussa
Yleensä koirat rakastavat ruokaa, eikä syömään -kehoitusta tarvitse kahta kertaa sanoa. Jos lemmikkisi ruokahalu vähenee tai se jättää jopa kokonaan syömättä ilman muita näkyviä oireita, se voi merkitä masennusta.

Unirytmin muuttuminen, lisääntynyt nukkuminen
Koirat nukkuvat paljon, mutta jos päiväunet venyvät lähes koko vuorokauden mittaisiksi, on syytä huoleen. Jos koirasi ei ole sairas tai loukannut itseään, syy voi olla masennus.

Muuttunut, aggressiivinen, ahdistunut tai hermostunut käytös
Jos koirasi käytös muuttuu lyhyessä ajassa merkittävästi, on mahdollista että huonompaan muuttuneen käytöksen syynä on masennus. Tassujen pureskelu, välinpitämättömyys ihmisiä kohtaan ja piileskely voivat myös olla oireita masennuksesta.

HUOM! Jos lemmikkisi masennus jatkuu pitkään, eivätkä "kotikonstit" auta, vie koirasi eläinlääkäriin. Syynä voi olla myös sellainen vaiva, joka ei näy ulospäin ja koira tarvitsee lääkärin hoitoa.

Syitä ja helpotusta masennukseen

Hormonit, juoksuaika, valeraskaus
Joskus masentuneisuus koirilla aiheutuu serotoniini-hormonin laskusta. Se ilmenee vetämättömyytenä ja laiskuutena.

Joidenkin narttujen käytös voi muuttua juoksujen ja valeraskauksien aikana. Koiralta ei kannata vaatia liikaa juoksujen ja mahdollisen valeraskauden aikana. Anna koiran levätä ja olla rauhassa. Jos narttu on juoksujen aikaan aina alavireinen ja masentunut kannattaa tietysti harkita sterilointia.

Kipu
Masennuksen syy voi olla krooninen kipu joka ei näy ulospäin, mutta masentaa koiran. Jos epäilet kipua, vie lemmikkisi eläinlääkärin tutkittavaksi.

Suru
Omistajan tai lemmikkiystävän menettäminen voi aiheuttaa koiralle surun kaltaista masennusta. Tähän auttaa aika, aivan kuten ihmisilläkin.

Omistajan masennus
Koirat ovat empaattisia ja reagoivat herkästi omistajansa tunnetiloihin. Omistajan masennus voi tarttua lemmikkiin varsinkin jos masennus on pitkäaikaista.

Pidä huolta itsestäsi! Jos kärsit masennuksesta, sen hoitaminen on myös lemmikinkin kannalta tärkeää.

Muutokset ympäristössä ja/tai elinolosuhteissa
Omistajanvaihdos, muutto uuteen kotiin tuttujen tai ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa voi masentaa koiraa. Aina koiran taustoja ei tunneta ja masennusta saattaa aiheuttaa myös esim. pahoinpitely tai pitkään jatkunut sosiaalinen eristäminen.

Lemmikille pitää antaa aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja taata sille turvallinen, rauhallinen ympäristö. Luottamuksen rakentaminen voi viedä paljonkin aikaa, mutta kärsivällisyys palkitaan.

Kuinka ennaltaehkäistä lemmikin masennusta
Helpoin, edullisin ja tehokkain keino ehkäistä masennusta on viettää aikaa lemmikin kanssa. Pidä huolta siitä, että koira saa riittävästi läheisyyttä, huomiota ja sille rodunomaista tekemistä, leikkiä ja ulkoilua.

Jos koira kärsii yksinäisyydestä, ehkä koirakaveri? Sosiaaliset kontaktit tekevät hyvää koiran fyysiselle ja henkiselle terveydelle.

Jos lemmikin masennus ei kohtuullisessa ajassa ja omin voimin hellitä, mikä avuksi?
Kuten ihmisten, myös koirien masennusta voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta se on viimeinen vaihtoehto. Masennuslääkeresepti vaatii aina käynnin ja keskustelun eläinlääkärin kanssa.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

Bob Martin Dental Play -purulelu 17 cm

Bob Martin Dental Play -purulelu 17 cm
9.90
â—‰ Heti varastosta

Ilmainen toimitus Kun tilaus vähintään 40 euroa ja maksettu ennakkoon

Lue artikkeli aiheesta Koiran masennus

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto