Koirarotujen esittely - alaskanmalamuutti | Lemmikille.com
Artikkelikuva

Alaskanmalamuutti

roturyhmä 5, pystykorvat

alkuperämaa USA
rodun syntyaika n. 2000 vuotta sitten
alkup. käyttötarkoitus raskaita kuormia vetävä rekikoira
nyk. käyttötarkoitus reki-, harrastus ja seurakoira
elinikä 12-15 v
koko 34-38,5 kg, 58,5/63,5 cm
koiria Suomessa rekisteröity n. 1000

Alaskanmalamuutit kehitettiin alun perin vetämään raskaita kuormia reessä. Nopeudessa ne eivät pärjää pienemmille vetokoirille pitkilläkään matkoilla, mutta ne jaksavat vetää raskaampia kuormia ja ovat varmoja työkavereita äärimmäisissäkin olosuhteissa. Alaskanmalamuutti on suurin arktinen koirarotu.

Alaskanmalamuutit ovat fyysisesti vahvoja ja luonteeltaankin sopivia rekikoiriksi: ne ovat sinnikkäitä, periksiantamattomia, itsevarmoja, uteliaita ja osaavat tarvittaessa toimia itsenäisesti jopa vasten omistajan käskyä silloin, kun ne huomaavat vaaran, esim. heikon jään. Ne ovat myös sosiaalisia; valjakossa ei ole muita mahdollisuuksia. Ne ovat lempeitä, seuraa rakastavia, uskollisia ja älykkäitä koiria. Koska lauma on niille tärkeä, ne eivät sovi yksineläjälle kaveriksi.

Alaskanmalamuutteja käytetään yhä rekikoirina. Niiden kanssa voi harrastaa myös kärry- tai retkiajelua, vaeltamista kaikkina vuodenaikoina, tokoa tai agilityä. Kouluttaminen on melko haastavaa, koska ne ovat itsepäisiä ja helposti pitkästyviä. Kouluttajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja määrätietoisuutta, eikä malamuutti suuren kokonsa tähden sovi lasten ulkoilutettavaksi. Ne tarvitsevat paljon tekemistä ja liikuntaa ulkoilmassa.

Agility
TOKO
Vahtikoiraksi alaskanmalamuutti ei sovi lempeän luonteensa takia.

Alaskanmalamuutit pitävät kaivamisesta ja saattavatkin karata aitauksestaan alakautta. Ne eivät ole haukkuherkkiä, mutta riistaviettiä on jonkin verran.

Alaskanmalamuutille tuotevalikoimastamme:

Ulkoiluun
Pyöräilyavut
Vyötärötaluttimet
• Ihon ja turkin hyvinvointiin Rasvahappovalmisteet
• Lihaskunnon ylläpitoon Vetzyme B+E

Rotujärjestön sivulta löydät tarkemman rotuesittelyn B+ja lisää tietoa rodun historiasta:
Alaskanmalamuuttiyhdistys Ry