Amerikanstaffordshirenterrieri

roturyhmä 3, terrierit

alkuperämaa USA
rodun syntyaika virall. 1936
alkup. käyttötarkoitus härkä- ja koiratappelut, rottakoira
nyk. käyttötarkoitus seurakoira, työkoira
elinikä
koko 43-48 cm
koiria Suomessa rekisteröity n. 1100

Amstaffien historia on hyvin saman tyyppinen kuin staffeilla. 1800-luvun puolivälissä siirtolaiset toivat niitä mukanaan Irlannista ja Englannista Amerikkaan. Rajaseutujen asukkaat saivat niistä hyviä farmikoiria kun rotua jalostettiin kookkaammaksi ja toimivammaksi. Työominaisuuksia korostettiin ja luonteessa haluttiin säilyttää lujuus ja terävyys. Amerikanstaffordshirenterrierit vahtivat tiloja, osallistuivat villisianmetsästykseen ja käytettiinpä niitä koiratappeluissakin niin kauan kuin ne olivat sallittuja.

Rotumääritelmä virallistettiin 1936 ja sana "Amerikan" liitettiin rotunimeen 1970-luvulla.

Amstaffit ovat luonteeltaan pelottomia, urheita, reviiritietoisia, avoimia ja aktiivisia. Ne kunnioittavat ihmistä ja haluavat olla kaikessa mukana. Ne ovat hyviä lapsiperheen koiria kuten mastiffitkin, mutta voimiensa tähden ne eivät sovi missään tapauksessa lasten ulkoilutettaviksi.

Amstaffit on koulutettava hyvin. Varsinkin urokset saattavat olla dominoivia ja kovaluontoisia, nartut ovelia. Urokset saattavat olla aggressivisia muita koiria kohtaan. Jo pentuna ne onkin hyvä opettaa seurustelemaan lajitovereidensa kanssa. Oikeanlaisella kasvatuksella uroksestakin saa sävyisän ja rauhallisen koiran, mutta vääränlainen kasvatus johtaa helposti sietämättömään, jopa vaaralliseen käytökseen.

Amstaffit kaipaavat aktiviteetteja elämäänsä. Ohjattu harrastustoiminta on niiden kanssa antoisinta. Amstaffit eivät ole palveluskoiria, mutta hyvin motivoituneina ne suostuvat yhteistyöhön. Koulutus vaatii mielikuvitusta, huumorintajua ja ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä.

Koirapuistossa on oltava varovainen: vaikka amstaffi ei itse olisi aggressiivinen, se kuitenkin ottaa haasteen vastaan.

Amerikanstaffordshirenterrierille tuotevalikoimastamme:

• Ihon ja turkin hyvinvointiin Rasvahappovalmisteet
• Lihaskunnon ylläpitoon ja vahvistamiseen Vetzyme B+E

Rotujärjestön sivulta löydät mm. tarkemman rotuesittelyn ja lisää tietoa rodun historiasta:
Suomen Amerikanstaffordshirenterrieriyhdistys ry