Artikkelikuva

Australiankarjakoira

roturyhmä1, lammas- ja karjakoirat

alkuperämaa Australia
rodun syntyaika 1800-luku
alkup. käyttötarkoitus paimenkoira
nyk. käyttötarkoitus paimen-, palvelus- ja seurakoira
elinikä 12-15 v
koko 18-23 kg, 43-51 cm
koiria Suomessa rekisteröity n. 900

Australiankarjakoirat kehitettiin Australiassa paimennukseen. Rodun jalostuksessa on käytetty useita koirarotuja ja dingoja, joilta saatiin rodulle toivottuja ominaisuuksia: rohkeutta, älykkyyttä, kestävyyttä, voimakkuutta, energisyyttä ja taitoa paimentaa.

AKK:t ovat fyysisesti aktiivisia koiria, mutta kaipaavat myös älyllisiä haasteita. Niillä on korkea työmotivaatio ja innokkuutensa ansiosta niistä saakin hyvän kaverin agilityyn tai tokoon. Koska AKK:lla on myös taipumusta palveluskoiraksi, sen kanssa voidaan harrastaa myös jälkeä, hakua, etsintää, viestiä, suojelua, pelastusta ja rauniota. Näissä lajeissa ne saavat myös kaipaamaansa aivojumppaa.

Agility
TOKO
Pelastuskoiratoiminta

Vieraisiin AKK:t suhtautuvat varauksellisesti, tuttujen koirien kanssa se viihtyy hyvin ja pystyy tekemään jopa yhteistyötä esim. paimentaessaan. Rotu viihtyy hyvin ulkona ja kaivaa mielellään itselleen maahan pesäkuopan; se on dingolta peritty ominaisuus.

Jos australiankarjakoira tylsistyy, se ryhtyy tuhoamaan ympäristöään. Omistajalta kaivataan paljon aikaa puuhailla koiran kanssa.

Australiankarjakoiralle tuotevalikoimastamme:

Activity Koirafrisbee
Älypelit
• Ihon ja turkin hyvinvointiin Rasvahappovalmisteet
• Lihaskunnon ylläpitoon ja vahvistamiseen Vetzyme B+E

Rotujärjestön sivulta löydät mm. tarkemman rotuesittelyn ja lisää tietoa rodun historiasta:
Suomen Australiankarjakoirat Ry