Koirarotujen esittely - basenji | Lemmikille.com
Artikkelikuva

Basenji, ent. Kongon pystykorva

roturyhmä 5, pystykorvat

alkuperämaa Kongo
rodun syntyaika ikivanha rotu
alkup. käyttötarkoitus metsästyskoira
nyk. käyttötarkoitus seurakoira
elinikä 14 v
koko 9,5-11 kg, n. 38-45 cm
koiria Suomessa rekisteröity yli 600

Basenji on yksi vanhimpia koirarotuja. Niilin ja Kongojoen alkulähteillä alkuasukkaat käyttivät niitä arvostettuina kumppaneina leijonien, apinoiden ja rämerottien metsästyksessä. Ne elivät ihmisten kanssa kylissä, vaikka niitä ei varsinaisina lemmikkeinä pidettykään. Basenjit metsästivät laumoina ja elivät ruokaa rosvoamalla. Tämä piirre niissä elää edelleen, joulukinkkua kannattaa pitää silmällä.

Basenjit ovat hyvin reviiritietoisia ja suhtautuvat vieraisiin varauksellisesti. Omaa laumaansa ne rakastavat kuitenkin suuresti. Ne ovat ylpeitä, itsetietoisia ja temperamenttisia koiria, jotka sopivat aktiiviselle koiraihmiselle, joka arvostaa lemmikkinsä itsenäisyyttä ja kaipaa haasteita. Basenjia ei suositella ensimmäiseksi koiraksi.

Basenjit tarvitsevat paljon liikuntaa ja koska niillä on vahva riistavietti, niiden kanssa on antoisaa harrastaa maasto- tai ratajuoksua. Riistavietin takia ne kannattaa pitää kytkettyinä muualla kuin aidatuilla alueilla. Basenjit ovat nopeita ja kestäviä mutta myös mukavuudenhaluisia ja nukkuisivat mielellään isäntänsä vieressä.

Basenjeille suosittelemme valikoimastamme

vauhdikkaaseen lenkkeilyyn Springer-polkupyörätalutin,
suojaksi tuulelta ja sateelta Dobaz sadetakki XL,
(tarkista koko) avuksi koulutukseen "Laumanjohtaja"-kirja,
aktiiviselle koiralle Vetzyme Active-lisäravinne