Koirarotujen esittely - cairnterrieri | Lemmikille.com
Artikkelikuva

Cairnterrieri

roturyhmä 3, terrierit

alkuperämaa Skotlanti, Iso-Britannia
rodun syntyaika 1900-luvun alku
alkup. käyttötarkoitus metsästyskoira
nyk. käyttötarkoitus seura-, harrastus- ja näyttelykoira
elinikä 12-15 v
koko 28-31 cm
koiria Suomessa koiria Suomessa

Cairnterrierit ovat yksi vanhimpia terrierirotuja ja alun perin kotoisin Skotlannin ylämailta. ”Cairn” tarkoittaa gaelinkielellä kiviröykkiötä tai louhikkoa ja viittaa niiden alkuperäiseen käyttöön metsästyksessä: terrierin tehtävä oli ajaa louhikoissa ja luolissa elävät eläimet, kuten ketut, saukot ja mäyrät, ulos metsästäjien ammuttaviksi.

Cairnit ovat luonteeltaan iloisia, pelottomia ja itsevarmoja. Ne ovat älykkäitä ja oppivaisia, hieman itsepäisiä, mutta koulutus onnistuu, jos kouluttaja perehtyy rotuun ja omaa kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä. Riistaviettiä niissä on jäljellä vielä jonkin verran, eli esim. metsässä vapaana oleva cairni saattaa lähteä oravan tai jäniksen perään. Pentuna ne kannattaa opettaa siihen, että vaikkapa ohiajavat autot tai pyöräilijät eivät ole ”riistaa”. Ylimääräistä energiaa voi cairnien kanssa purkaa vaikka agility-radalla.

Cairnterrierit ovat lapsiystävällisiä, mutta niiden ulkoiluttamista tai kouluttamista ei voi jättää pienen lapsen vastuulle. Ne myös vartioivat reviiriään, ovat jonkin verran haukkuherkkiä, mutta eivät missään tapauksessa aggressiivisia.

Cairnterrierille suosittelemme valikoimastamme

lenkille mukaan Flexi S
pihalla riehumiseen pallonheitin
kotona rauhottumiseen Oval bed 45 cm
automatkalle turvavyö M (tarkista koko)
 avuksi koulutukseen klikkeri,"Citykoira"-kirja