Artikkelikuva

Partacollie

roturyhmä 1, lammas- ja karjakoirat

alkuperämaa Englanti
rodun syntyaika 1800-luku
alkup. käyttötarkoitus paimennus ja karjanajo
nyk. käyttötarkoitus harrastuskoira
elinikä alle 15 v
koko 19-30 kg, 51-56 cm
koiria Suomessa

Partacollieita on ollut Skotlannissa jo vuosisatojen ajan. Niitä käytettiin lammaspaimenina ja karjanajossa. Koirat olivat tyypiltään hyvin vaihtelevia: tärkeänä pidettiin työkykyisyyttä, riittävän kovaa luonnetta, voimakkuutta ja hyvää rakennetta. 1800-luvulla tyyppi vakiinnutettiin. Partacollieissa uskotaan olevan bordercollieta, lyhyt- ja pitkäkarvaista collieta sekä 1500-luvulla borderiin sekoittunutta owczare nizinnyä.

Luonteeltaan partacolliet ovat työskentelyintoisia ja iloisia koiria. Ne tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta vaativat ympärilleen ihmisiä, joilla toivottavasti riittää huumorintajua. Paimennusominaisuus ilmenee partiksissa omistajan jokaisen liikkeen seuraamisessa tai autojen tai lasten paimentamisena. Partacolliet ovat lojaaleja kaikkia, myös vieraita kohtaan.

Partacollien kanssa voi harrastaa näyttelyissä käymistä, tokoa, agilityä, paimentamista ja palvelus- tai pelastuskoiratoimintaa. Partacolliet eivät koskaan ole aggressiivisia, mutta tekemisen puutteessa niistä tulee hermostuneita; siksi harrastaminen olisi tärkeää.

Papillonille suosittelemme valikoimastamme

yleiseen hyvinvointiin Vetzyme yleiskuntotabletti,Vetzyme kalanmaksaöljy,
lenkille mukaan Flexi L,
turkin hoitoon kaksipuoleinen harja,Furminator M,Vetzyme hoitoshampoo
lepohetkiin Oval bed 85 cm,
avuksi koulutukseen "Laumanjohtaja"-kirja