Koirarotujen esittely - pitkakarvainencollie | Lemmikille.com
Artikkelikuva

Pitkäkarvainen collie

roturyhmä1, lammas- ja karjakoirat

alkuperämaa Iso-Britannia, Skotlanti
rodun syntyaika 1700-1800-luku
alkup. käyttötarkoitus paimenkoira
nyk. käyttötarkoitus harrastus- ja seurakoira
elinikä
koko 51-61 cm
koiria Suomessa rekisteröidään vuosittain keskimäärin 600

Pitkäkarvaisten collieitten alkuperä on hieman epäselvä. Todennäköisesti colliet ovat polveutuneet vanhoista brittiroduista joihin on sekoittunut muualta, mm. Islannista, tulleita rotuja. Ominaisuuksiin ovat vaikuttaneet eniten skotlantilaiset paimenet, joilla oli pitkä lista suotavista ominaisuuksista: tottelevaisuus, työkyky ja –halu, oppimiskyky, kestävyys, ketteryys ja rankkoihin ilmasto-olosuhteisiin sopeutuminen. Ulkonäöltään koirat poikkesivat paljonkin nykyisestä, eikä näihin paimen- ja pihakoiriin kiinnitetty mitään sen kummempaa huomiota. Mutta niin kuin monille roduille on käynyt, kuninkaallisten, tässä tapauksessa kuningatar Victorian, kiinnostuttua niistä, suosio on lähtenyt nousuun. Collielle se tapahtui 1800-luvun alussa.

Collieita käytettiin lampaiden, karjan ja hevosten paimennukseen, jotkut ajoivat ja vahtivat eläimiä teurastajien apuna.

Luonteeltaan pitkäkarvaiset colliet ovat ystävällisiä ja kiintyvät syvästi tiettyyn ihmiseen perheessä. Ne ovat omanarvontuntoisia ja rauhallisia, tarmokkaita ja iloisia koiria.

Valppaan, toiminnanhaluisen collien kanssa on mukava harrastaa monia asioita. Oppimiskykynsä ja tottelevaisuutensa takia ne ovat hyviä toko-koiria. Energisyytensä, ketteryytensä ja kestävyytensä vuoksi agilitykin on niille mainio harrastus. Haku, jäljestys, viesti, ystäväkoiratoiminta ja näyttelyissä käyminen ovat myös antoisia aktiviteetteja collien kanssa.

Pitkäkarvaiselle collielle suosittelemme valikoimastamme

yleiseen hyvinvointiin Vetzyme yleiskuntotabletti  Vetzyme kalanmaksaöljy,
lenkille mukaan Flexi M   Springer-polkupyörätalutin,
turkin hoitoon Furminator M  kaksipuoleinen harja  Vetzyme hoitoshampoo,
herkutteluhetkiin aito luu   teräskuppi liukuesteellä,
lepohetkiin Oval bed 65 cm
avuksi koulutukseen "Citykoira"-kirja   "Laumanjohtaja"-kirja,
aktiiviselle koiralle Vetzyme Active-lisäravinne