Lemmikille.com - Koiran tai kissan haiseva turkki
.: Kaikki ongelmaryhmät ja oireet

Koiran tai kissan haiseva turkki

Useimmiten koiran tai kissan turkki haisee pahalle, koska siinä oleva rasva kastuessaan eltaantuu. 
Iho erittää rasvaa turkin suojaksi. Rasva estää likaantumista ja vähentää roskien tarttumista turkkiin.

Rasvan määrä vaihtelee eri kissa- ja koiraroduilla ja yksilöilläkin. Sileä- ja lyhytkarvaisten rotujen turkissa on enemmän rasvaa kuin vaikkapa villakoirilla tai havaneseilla, joiden turkki on aivan eri laatuinen. Kissojen turkki ei yleensä haise koska ne puhdistavat itse itsensä.

Koiran turkin pahasta hajusta pääsee eroon pesemällä. Koiraa ei kuitenkaan tulisi pestä ainakaan shampoolla liian usein koska jos iho alkaa kuivua, rasvan eritys vain lisääntyy ja syntyy kierre.

Kuivaa koira huolellisesti suihkun ja uimisen jälkeen, jotta paksu turkki ei haudo kosteana. Se on omiaan lisäämään pahaa hajua.

Puhtauden ohella myös ravinnolla on merkitystä. Kovin rasvainen ravinto voi lisätä rasvan eritystä. Kalaöljyjä syövät lemmikit saattavat myös tuoksahtaa kalalle.

Koiran turkin pahaa hajua voi ehkäistä ja vähentää seuraavilla tuotteilla:

Vetzyme Tervashampoo sopii usein toistuvaan pesuun ja se on antiseptinen. Sopii erityisesti paljon uiville ja paksuturkkisille koirille.
Bob Martin Stay Fresh shampoo pesee tehokkaasti ja hellävaraisesti. Se poistaa hajua ja jättää turkkiin normaalia kestävämmän tuoksun.
Vetzyme Brush & Go kuivashampoo puhdistaa, hoitaa ja jättää turkkiin miedon omenan tuoksun ilman vettä.
Stay Fresh vaahtopesullapuhdistat ja raikasta koirasi turkin hetkessä ilman vettä: suihakus ja pyyhekuivaus riittää!
Bob Martin pyyhe - Rauhoittavaa laventelintuoksua! Kaipaatko hetkittäin jotain kättä pidempää hieman likaisen koiran siistimiseen? Stay Fresh lemmikkipyyhkeet ovat nopea ja helppo tapa puhdistaa lemmikki missä vain.

Jos kissan tai koiran turkki ei ole aiemmin haissut, mutta alkaa yht´äkkiä haista, syy voi olla joku näistä:

· Lemmikilläsi saattaa olla sairaus, joka aiheuttaa pahaa hajua. Mm. munuaisvaiva, hiiva, allergia, ihon bakteeritulehdus voivat aiheuttaa hajuongelmia. Vie koira eläinlääkäriin tarkempaa tutkimusta varten.
· Ruoka, jota eläin saa, vaikuttaa sen ominaishajuun. Oletko hiljattain vaihtanut ruokamerkkiä?
· Lemmikkisi kärsii stressistä. Tällöin iho saattaa myös hilseillä. (Katso kohta ”Stressi”)
· Haiseeko nimenomaan koiran turkki, vai voiko paha haju olla peräisin esim. täysistä anaalirauhasista (Katso kohta ”anaalirauhasten tyhjennys”)

.: Muut artikkelit aiheesta Koiran ja kissan turkkiongelmat