Tassu Kaikki teemat

Koiran koulutus

Artikkelikuva

Onko koirasi päässyt “villiintymään” kesälaitumilla? Onko uuden pennun koulutus vielä alkutekijöissään? Pitäisikö vanhalle koiralle opettaa uusia temppuja?
Tutkimuksen mukaan joka toisella koiranomistajalla on jonkinlaisia ongelmia koiransa kanssa. Yleisimpiä ongelmia ovat aggressiivisuus muita koiria tai ihmisiä kohtaan, sisäsiisteysongelmat, häiritsevä haukkuminen ja koiran ”kuuntelemattomuus”.

Koiraa ei voi pakottaa. Monet asiat koira oppii leikin varjolla ja palkitseminen oikein tehdystä asiasta on tärkeämpää kuin toruminen epäonnistumisesta.
Koulutus helpottuu huomattavasti, jos kouluttajalla on jotain, mitä koira haluaa. Jotkut koirat toimivat nakinpaloilla, jotkut leikillä ja joillekin riittävät rapsutukset ja kehut.
Koiran kouluttamisessa tärkeintä on saada koira katsomaan kouluttajaansa. ”Poissa silmistä, poissa mielestä” -sanonta pätee koiriin erityisen hyvin. Opeta siis koirallesi käsky, jolla saat sen katsomaan sinua ja tee itsestäsi kiinnostava sen silmissä! Siitä se lähtee…

Pentu
Koiran kouluttaminen alkaa jo seitsemän viikon vanhan pennun kanssa eli silloin, kun se tulee uuteen kotiinsa. Pentu on vastaanottavainen ja oppii, vaikkei opetetakaan. Tämä pätee myös niihin huonoihin tapoihin. 

Pennulle kannattaa opettaa jo varhain ja leikin varjolla peruskäskyt ”tänne”, ”istu”, ”paikka” ja ”ei”, joka tarkoittaa minkä tahansa toiminnon lopettamista siihen paikkaan. 

Eitä ei pidä hokea lakkaamatta ilman sallitun näyttämistä, sillä se kokee inflaation, kuten myös pennun nimen huuteleminen ilman selkeää pyyntöä. Kuvittele itsesi tilanteeseen: 
”Pekka!” 
”No?”
”Ei mitään…Pekka!!!”
No?!”
”Ei mitään…Pekka!!!!”
”NO MITÄ????!!!!”
Kun kiellät pentua tekemästä jotain, anna sille mahdollisuus toimia oikein ja palkitse se ylenpalttisesti. Kun kutsut koiraa, tee luoksetulosta aina mieluisa tavalla tai toisella.

Aikuiset koirat
Jokaisen koiran olisi aikanaan toteltava käskyjä tulla luoksesi, istua, pysyä paikoillaan, pysähtyä liikkeestä ja käydä maahan. Varsinkin luoksetulokäskyn oppiminen ja sen ehdoton noudattaminen on tärkeä: se saattaa pelastaa koirasi hengen vaikkapa sen hypätessä ulos autonovesta vilkkaalle kadulle.
Jos sinulla on aikuinen koira, jonka käyttäytymisessä ja tottelevaisuudessa olisi parantamisen varaa, niin onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä; aikuista koiraa voi vielä kouluttaa ja pitääkin, jos ongelmia on. TV:ssä ammattilaiset auttavat todellisten ongelmakoirien kanssa ja tekevät niistä isäntäväen kanssa ihania, kilttejä ja tottelevaisia lemmikkejä. Maallikko pystyy samaan maalaisjärkeä käyttämällä, oppaita lukemalla, nettiä tutkiskelemalla ja itseään laumanjohtajana ja kärsivällisyyttään kehittämällä.

Jos tunnet olosi epävarmaksi, etkä oikein tiedä, missä ongelma on tai mitä pitäisi tehdä, kannattaa ilman muuta hakeutua joko kokeneen harrastajan tai ammattilaisen pakeille. Ulkopuolinen näkee koiran ongelmat usein eri tavalla, ja rehellisemmin, kuin omistaja itse ja ammattilainen auttaa ihmistä ymmärtämään koiran näkökulman asioihin.

Kouluttajan kanssa pääsee hyvään alkuun ja saa neuvot koulutukseen, mutta lopulta omistajan itsensä motivaatiosta ja viitseliäisyydestä on kiinni, kuinka hyviä ja pysyviä tuloksia saadaan aikaiseksi.
Nykyään markkinoilla on paljon erilaisia apuvälineitä tarjolla avuksi koulutukseen. Täytyy vain muistaa, että mikään niistä ei yksin tee autuaaksi tai poista ongelmaa; omistajan panosta, aikaa ja viitsimistä, tarvitaan, jotta tulos olisi pysyvä ja toivotunlainen.

Haukunestopantoja on monenlaisia. Jotkut värisevät, joistain tulee ikävä, korkea ääni, jotkut suihkauttavat ilmanpainetta tai sitruunan tuoksua koiran nenälle sen haukkuessa. Nämä ovat hyviä apuvälineitä varsinkin silloin, kun koira haukkuu yksin ollessaan. 
Koska mistään haukkupannasta ei voida sanoa, että ”varmasti toimii sinunkin koirallasi”, on tärkeää paneutua haukkuongelmaan muutenkin ja miettiä, miksi koira haukkuu. Onko se peloissaan? Tylsistynyt? Onko jatkuva haukku rodulle ominaista? Varsinkaan vahtimisvietin omaavilta koirilta ei voi vaatia täydellistä haukkumattomuutta. Kun ovikello soi, niiden kuuluu hälyttää. Kun tällaisen koiran opettaa haukkumaan myös käskystä, käskyllä saa sen lopettamaankin. Ja kun koira hiljenee tai on kokonaan haukkumatta, muistathan palkita sen!

Kauko-ohjattavat koulutuspannat on tarkoitettu avuksi esim. silloin, kun koira tekee kiellettyjä asioita: varastaa ruokaa, hyppii ihmisten päälle, jahtaa autoja, polkupyöriä tai ihmisiä. Suihke hämmästyttää koiran ja toivottu vaikutus on sama kuin ”Eillä”, toiminnan loppuminen. Kun toiminta loppuu, sinun tehtäväsi on näyttää oikea toimintatapa ja palkita koira. Jos koira hyppii vaikka ihmistä vasten, sanotaan ”ei”, käännetään koiralle selkä ja kun koiran kaikki neljä tassua on maassa ja se on rauhoittunut, sitä kehutaan, tervehditään ja rapsutetaan. Koira ei ole kauko-ohjattava auto tai tv, vaan tarkoituksena on, että koulutuspannan käyttö voidaan lopettaa kokonaan jossain vaiheessa.
Joissakin malleissa on myös erilaisia piippausääniä, joita voidaan käyttää koiran ohjaamiseen etäältä esim. käsimerkkien tai pillin asemesta. Varsinkin aktiivisesti harrastavien tai työtä tekevien koirien kanssa näistä on suuri apu. Kannattaa uhrata aikaa sille, että opettaa koiran perusteellisesti tietämään, mitä siltä odotetaan minkäkin merkkiäänen kuullessaan. Koiran pään saa näillä laitteilla helposti sekaisin, jos perusteet eivät ole kunnossa ja kallis investointi menee hukkaan. 

Kouluttamisessa tärkeää on johdonmukaisuus: se, mikä on kiellettyä, on aina kiellettyä. Koira ei ymmärrä, että sunnuntaisin saakin maata sohvalla tai että perunankuoret voi varastaa pöydältä, muttei joulukinkkua tai täytekakkua.
Valikoimiimme kuuluu muutama hyvä koirankoulutusopas, jotka löytyvät otsikon ”kirjat” alta ja netissä suosittelemme käyntiä mm. osoitteessa www.kumikana.org., josta löytyy neuvoja, vinkkejä ja harjoitteita erilaisiin ongelmatilanteisiin.

Palkitseminen
Herkkupalat, leikkihetki, kehut, rapsutus… ja naksutus!
Varsinkin harrastusten parissa, kun koira on etäällä ja suorittaa, et voi palkita sitä makupalalla tai rapsutuksella. Naksuttimen ideana onkin kiittää, rohkaista ja tsempata koiraa jo oikean suorituksen aikana. 

Toivomme, että sivustoltamme löytyvistä tuotteista on iloa ja apua koirasi koulutuksessa.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran koulutus

Aiheeen tuotteita

Koiran Koulutuspanta Seruna

Koiran Koulutuspanta Seruna
39.00
◉ Heti varastosta

Canicom Soft -koulutuspanta

Canicom Soft -koulutuspanta
109.00
◉ Heti varastosta

Trixie juoksuvaijeri 15 + 3 m

Trixie juoksuvaijeri 15 + 3 m
24.90
◉ Heti varastosta

Perheen koirat tappelevat keskenään

Eikö koirasi mahdu samaan taloon? Onko keskinäinen arvojärjestys "hakusessa"?

Koiran koulutus

Artikkeli käsittelee koiran koulutusta ja siihen tarvittavaa apuvälineistöä.

Lue artikkeli aiheesta Koiran koulutus