Koirat ja kissat elävät nykyään yhä vanhemmiksi. Parempi ruoka ja hoito ovat tärkeimmät syyt lemmikkien keski-iän nousemiseen. Yleisesti ottaen pienet rodut elävät pidempään kuin suuret. Alle 10 kg koirat ovat vanhoja vasta 10-vuotiaina, kun suurten rotujen edustajat saattavat olla vanhuksia jo 7-vuotiaina. N. 40 % pikkukoirista elää yli 10-vuotiaiksi, suurista roduista tämän iän saavuttaa vain n. 10 %.
Kuten ihmisillä, myös koirilla ja kissoilla vanhuus aiheuttaa sekä fyysisiä, että psyykkisiä muutoksia. Joitakin ikääntymisestä johtuvia muutoksia voi estää tai hidastaa, mutta ei kaikkia. Kuulo ja näkö heikkenevät, sille ei voi mitään, mutta monia iän mukanaan tuomia sairauksia voidaan hoitaa ja mitä varhaisemmassa vaiheessa ne todetaan, sitä parempia ovat hoitotulokset. Ikääntyvää lemmikkiä kannattaa käyttää eläinlääkärin vastaanotolla säännöllisesti, tarkkailla sen käytöstä tarkemmin ja kiinnittää huomiota ruokavalioon ja painoon.
Nivelvaivat, jäykkyys
Vanhat kissat ja koirat menettävät jänteiden kimmoisuutta ja nivelet alkavat olla kuluneet. Makuulta nouseminen, hyppääminen ja juokseminen voivat olla vaivalloisia toimia.
· Siirrä kissan oma makuupaikka alemmas jos se on ollut ylhäällä.
· Jos koira saa löhöillä sohvalla, laita sille porras nousemisen helpottamiseksi. Myös autoon hyppäämistä voi näin helpottaa.
· Lenkillä köpötellään koiran tahtiin ja lenkkien pituus sovitetaan koiran kuntoon.
· Ulkoilevan kissan kohdalla on syytä muistaa, että kissa ei enää niin ketterästi selviä erilaisista tilanteista, joista se on ennen selvinnyt pinkaisemalla pakoon tai kiipeämällä puuhun. Kannattaa harkita, antaako vanhan kissan ulkoilla enää yksin.
· Jos asunnossa on portaita, keskitä päivittäiset toiminnot samaan kerrokseen, mikäli lemmikin on hankala kulkea portaissa.
· Älä anna lemmikkisi lihoa. Ylipaino pahentaa nivelongelmia.
Ruokinta
Ikääntyvät lemmikit ovat rauhallisempi kuin energiset, leikkisät nuoret. Aineenvaihdunta hidastuu ja energiantarve vähenee ja jos niitä ruokkii kuten ennekin, on vaarana, että ne lihovat.
Rasvojen määrää vähennetään, hyvin sulavia proteiineja lisätään. Ravinnon tulee sisältää riittävästi kivennäisaineita, jotka tukevat vanhenevia niveliä ja E- ja C- vitamiinit parantavat vastustuskykyä. Pehmeää ruokaa on helpompi pureskella ja kostea, huoneenlämpöinen ateria tuoksuu nenään paremmin kuin kylmä. Lihapitoisuus voi parantaa ruokahalua, mikäli se on heikentynyt. Ruoki lemmikkisi yhtä usein kuin ennen tai anna tarvittaessa pienempiä annoksia useammin.
Vanheneva lemmikki voi kaivata entistä rauhallisempaa ruokailupaikkaa. Suurille koirille voi olla myös hankalaa kumartua kovin alas. Silloin kuppi kannattaa nostaa ylemmäs.
Vaikka harmaapartaa tekisi mieli hemmotella herkkupaloilla, omistaja tekee eläimelle suuren palveluksen pitämällä sen normaalipainoisena. Liikkuminen on helpompaa, nivelvaivat helpottavat ja mm. diabetekseen sairastumisen riski pienenee.
Hammasvaivat
Kissalta tai koiralta saattaa iän myötä irtoilla hampaita ja pureskelu käy vaivalloisesti. Se on täysin luonnollista ja silloin lemmikille tarjotaan ruokia, joihin sen purukalusto pystyy.
Varsinkin koirilla hampaiden hoito on tärkeää. Hoitamaton suu heikentää vastustuskykyä ja altistaa lemmikin erilaisille tulehdussairauksille. Jos lemmikin hengitys alkaa haista pahalle tai esim. kuolaneritys lisääntyy huomattavasti, suun terveys kannattaa tarkistuttaa eläinlääkärillä.
Koiran hampaita voi puhdistaa koirille tarkoitetuilla hammasharjoilla.
Turkki, iho, puhtaus
Nuori kissa pitää itsensä puhtaana, mutta ikääntyvä ystävä ei ehkä taivu enää samanlaisiin akrobaattisiin asentoihin kuin ennen. Koiralla iho saattaa kuivua ja molempien turkin laatu voi huonontua. Vanhaa koiraa ei kannata pestä enää yhtä usein kuin nuorta.
· Bob Martin lemmikkipyyhkeet ovat kertakäyttöisiä ja käteviä käyttää esim. wc-asioiden jälkeen, jos lemmikin oma intiimihygienia alkaa pettää.
· Ikääntyvää lemmikkiä kannattaa harjata ahkerasti jos se vain pitää siitä. Saat irtokarvan pois ja ihon pintaverenkierto paranee, joka taas puolestaan edesauttaa ihon hyvinvointia. Valikoimassamme on monen kokoisia harjoja ja pohjavillakarstoja.
Silmät, näkö
Vanhemmiten varsinkin koirille saattaa kehittyä silmiin kaihia tai näkökyky alkaa muuten heiketä. Lemmikin ympäristö kannattaa tehdä selkeäksi ja helppokulkuiseksi. Ulkoillessa kannattaa suosia tuttuja paikkoja ja vieraissa paikoissa omistajan täytyy huolehtia koiran turvallisuudesta ja ohjata sitä reitillä.
Korvat, kuulo
Lemmikin kuulo voi vanhemmiten heiketä. Koira ei kuule kutsuasi, kissa ei osaa ulkona varoa autoja. Huonokuuloisen lemmikin kanssa ulkoileminen on haastavaa ja omistajan täytyy varoa lemmikkinsä puolesta. Kannattaa harkita tarkoin, päästääkö kuuroa tai huonokuuloista lemmikkiä vapaaksi ulkona.
Kissan tai koiran korvien sisällä olevat karvat kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä tai poistaa kokonaan. Korvat tulee puhdistaa säännöllisesti.
Seniili dementia
Myös lemmikeillä tavataan dementiaa. Äly tylsistyy, päättelykyky heikentyy ja lemmikin persoonallisuus saattaa muuttua. Tutkimuksissa on dementoituneiden koirien aivoista löydetty samankaltaisia muutoksia kuin Alzheimerin tauti aiheuttaa ihmisessä.
Oireet
· Lemmikki ei tunnista enää ympäristöään. Se eksyy kotona, ei osaa ulko-ovelle tai menee esim. nurkkaan, eikä osaa tulla sieltä pois.
· Lemmikin menettää ajantajunsa ja sen vuorokausirytmi muuttuu tai menee kokonaan sekaisin.
· Lemmikki unohtaa oppimansa asiat. Esim. aikaisemmin sisäsiisti kissa tai koira alkaa tehdä tarpeensa sisälle.
· Lemmikin muisti heikkenee, eikä se enää ehkä tunnista perhettään. Kissa tai koira saattaa myös unohtaa juuri syöneensä tai käyneensä ulkona.
· Sosiaaliset taidot heikkenevät, eikä lemmikki enää tervehdi tai hakeudu seuraasi.
Dementoituneet kissat ja koirat saattavat myös ”jutella itsekseen”, eli esim. kissa vain maukuu ilman mitään erityistä syytä. Lemmikki saattaa myös vaikuttaa usein hämmentyneeltä tai pelokkaalta. Jotkut koirat taantuvat takaisin pennuksi ja alkavat järsiä kaikkea tielleen sattuvaa tai käyttäytyvät hallitsemattomasti.
Jos oireet jatkuvat yli kuukauden ja niitä esiintyy päivittäin tai useammin, voidaan olettaa, että lemmikki on sairastunut dementiaan. Lemmikki kannattaa kuitenkin käyttää eläinlääkärin tarkastuksessa, koska myös jotkin fyysiset sairaudet, kuten esim. maksa- ja munuaisvaivat, voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin dementia.
Kuten ihmisten, lemmikkienkään dementiaa ei voida parantaa, mutta jotkut eläinlääkärit ovat erikoistuneet mm. koirien käytöshäiriöihin ja apua saattaa löytyä. Joissakin tapauksissa myös lääkityksestä voi olla apua. Kissoille tai koirille ei ole ainakaan vielä omia lääkkeitä, vaan niiden hoidossa käytetään ihmisille tarkoitettuja valmisteita. Lääkityksen avulla esim. vuorokausirytmi saadaan takaisin normaaliksi, eikä lemmikki valvota isäntäväkeä öisellä mellastuksella.
Dementoituneen lemmikkivanhuksen kanssa kannattaa puuhastella tuttuja, helppoja asioita. Lenkillä kannattaa käydä mieluummin usein ja lyhyesti, kuin harvoin ja pitkään. Tämä auttaa myös siinä tapauksessa, että koira on ruvennut pissailemaan sisälle. Lyhyet lenkit, namipalojen piilottaminen, lyhyt, rauhallinen leikkituokio aktivoivat lemmikin aivoja ja parantavat suhdetta omistajaan ja ylläpitävät yhteistyökykyä.
Lemmikin lopettaminen
Vanhan lemmikin kanssa eläminen voi olla erityisen antoisaa. Tunnette toisenne ja toistenne tavat ja mieltymykset. Ymmärrätte toisianne täydellisesti. Elämä on rauhallista ja sopusointuista. Tämän soisi jatkuvan loputtomiin.
Jossain vaiheessa koittaa kuitenkin se hetki, kun kissa tai koira kärsii parantumattomasta sairaudesta tai kovista kivuista, joita ei voida enää hoitaa. Niiden elämä voi olla melko ikävää aistien tai liikuntakyvyn huonontumisesta johtuen. Jokainen elävä olento tulee aikanaan tiensä päähän, sen ymmärtää järjellä, mutta lemmikistä luopuminen on silti hyvin vaikeaa.
Ihmisen hoidossa kissat ja koirat elävät pidempään. Niitä lääkitään ja autetaan. Niiden särkyjä ja kipuja lievitetään. Luonnossa heikkokuntoinen tai sairas eläin jää hyvin pian vahvemman saaliiksi. Tämä meidän pitäisi muistaa silloin, kun mietimme eläimen lopettamista. On tavallaan luonnotonta hoitaa eläintä ja omistaa se ja on tavallaan luonnotonta päättää eläimen elämän päättymisestä. Olemme kuitenkin valinneet lemmikin ystäväksemme, hoitaneet ja rakastaneet sitä. Samaan pakettiin kuuluu myös päätös siitä hetkestä, jolloin kärsimykset lopetetaan.
Eläinlääkärit hoitavat lemmikin lopettamisen kivuttomasti, hienotunteisesti ja sekä lemmikkiä että omistajaa kunnioittavasti.
· Kissan tai koiran voi haudata pieneläinten hautausmaalle, jollainen monilta paikkakunnilta löytyy.
· Lemmikin saa haudata omalle tontille tai maalle. Hautakuoppa ei saa olla pohjavesialueella ja kuopan on oltava reilun metrin syvyinen.
Tarjolla on myös tuhkauspalveluja. Eläinlääkäri voi toimittaa lemmikin ruumiin joukkotuhkaukseen. Jos valitsee tämän tuhkaustavan, tuhkaa ei voi saada itselleen. Eläinlääkäri voi lähettää lemmikin tuhkattavaksi myös erikseen ja parin viikon kuluttua omistaja saa tuhkat valitsemassaan uurnassa itselleen. Jotkut yritykset tarjoavat omistajalle mahdollisuuden olla läsnä tuhkaustilaisuudessa. Tuhkan saa avattavassa uurnassa, jolloin omistaja voi sirotella tuhkat haluamaansa paikkaan tai suljetussa uurnassa, jonka voi viedä kotiin tai haudata esim. muistolehtoon tai muuhun haluamaansa paikkaan.
· Suurinta rakkautta on kyky päästää irti. Lopettamispäätöstä harva tekee liian aikaisin, mutta moni turhan myöhään.
Hyviä hetkiä harmaapartojen kanssa ja voimia oikeiden päätösten tekoon.
Lue artikkeli aiheesta Ikääntyvä lemmikki