Kissa ja koira samassa taloudessa | Lemmikille.com

Tassu Kaikki teemat

Kissa ja koira samassa taloudessa

Artikkelikuva

Sanonta ”kuin kissa ja koira”, jolla viitataan ihmisten eripuraisuuteen, ei välttämättä pidä laisinkaan paikkaansa kissojen ja koirien kohdalla. Useimmat niistä tottuvat toisiinsa ja alun erimielisyydet ja hankaluudet johtuvat yleensä erilaisesta kehonkielestä. Ajan kanssa koirat oppivat ”puhumaan kissaa” ja kissat ”koiraa”.

Kun koira heiluttaa häntäänsä vauhdikkaasti puolelta toiselle, se on iloinen ja haluaa leikkiä. Kun kissa tekee näin, se on vihainen ja valmis hyökkäämään. Pienet, hitaat hännänheilautukset kertovat koiran olevan epävarma, ehkä peloissaankin. Kissa tekee näin vaaniessaan saalista. Ei siis ihme, että väärinymmärryksiä sattuu. Yhteistä kissoille ja koirille on se, että kun ne kääntävät katseen pois toisesta, se kertoo toiselle ”en aio hyökätä kimppuusi”. Kissat myös sulkevat silmiään kun ne tuntevat olonsa turvalliseksi ja viestivät näin rauhallisista aikeistaan.

Ihanteellisin ja helpoin tilanne on, jos eläimet ovat yhdessä pennusta asti.

Helpompaa on myös se, että kissa on talossa ensin. Kissat pitävät itseään laumahierarkiassa ylimpänä ja pärjäävät kyllä koiranpennun (tai täysikasvuisen koiran) kanssa. Herkimmässä sosiaalistamisvaiheessa, eli n. 4-14 viikon iässä, koiranpennut tottuvat mihin tahansa. Sosiaalisuuden oppiminen jatkuu toki yhä tämänkin jälkeen aina ensimmäisen ikävuoden loppuun asti. Toki vanhakin koira voi tottua kissakaveriin, se riippuu täysin koiran luonteesta.

Miten koirat ja kissat tottuvat toisiinsa, riippuu myös niiden rodusta ja luonteista. Lempeän ja rauhallisen koiran kanssa on todennäköisesti helpompaa kuin villin ja riehakkaan. Vinttikoirat ja terrierit jahtaavat mielellään kaikkea mikä liikkuu, seurakoirat viihtyvät sohvalla kissojen kanssa. Jokainen koira tai kissa on kuitenkin yksilö, eli ei voida sanoa, että jotkin rodut yksiselitteisesti tulisivat muita paremmin toimeen kissojen kanssa. Ja ihmisen toimillakin on toki vaikutusta:

· Totuta kissa ja koira toisiinsa vähitellen. Anna koiran haistella kissaa esim. portin tai aidan takaa tai ainakin kevyessä taluttimessa, jolloin voit estää tarvittaessa koiran säntäämisen kissan kimppuun.
· Koiranpentu ei vielä tiedä, mikä kissa on ja kuinka terävät kynnet sillä on! Koskaan ei pidä jättää kissaa ja koiraa, jotka eivät ole tottuneet toisiinsa, ilman valvontaa.

Kissat ovat hyvin reviiritietoisia. Koira tulee opettaa kunnioittamaan kissan reviiriä ja on huolehdittava siitä, että kissan ruokakupit, makuupaikka ja vessa ovat paikoissa, joihin se pääsee esteettä ja saa olla rauhassa.

Koska koirat lajikäyttäytymisensä mukaisesti yleensä syövät kaiken, mitä näköpiiriinsä saavat, kissan kupit kannattaa nostaa ylös. Kissan ruoka on huomattavasti proteiinipitoisempaa kuin koiranruoka, eikä ole koiralle hyväksi, jos se jatkuvasti syö kissanruokaa. Kissalla on myös oikeus stressittömään ruokailuhetkeen. Kissat eivät yleensä välitä koiranruoasta.

Myös kissan makuupaikka voi olla ylhäällä, koska useimmat kissat viihtyvät ”tähystyspaikoilla” ja on tärkeää, että kissalla on paikka johon vetäytyä omaan rauhaan.

Kissanvessa tulisi sijoittaa myös paikkaan, johon kissalla on aina pääsy, mutta jonne koira ei pääse. Kissalla on oikeus ”vessarauhaan” ja toisekseen kissan ravinnon proteiinipitoisuuden takia koirat syövät mielellään kissan ulosteita. Jos koiran ruoka ei ole kovin proteiinipitoista, se saa kissankakasta proteiineja hajottavia entsyymejä. Kakansyömishaluja voi yrittää vähentää tarjoamalla koiralle esim. sydäntä ja munuaista. Nämä sopivat myös kissoille.

Tutustuttamisvaiheessa maltti on valttia. Kun ihmiset eivät ole kotona, eläimet kannattaa pitää aluksi vaikka eri huoneissa. 

Kun kissa ja koira nuuhkaisevat toistensa kuonoja, ollaan voiton puolella: luottamus ja yhteisymmärrys on syntynyt! Kissasta ja koirasta voi tulla toisilleen elinikäiset, todella rakkaat ja tärkeät ystävät.

Tassu Muut artikkelit teemasta Lemmikki kotona

Yleiskuntotabletti Vetzyme 240 kpl

Yleiskuntotabletti Vetzyme 240 kpl
9.20 €

Yleiskuntotabletti Vetzyme 500 kpl

Yleiskuntotabletti Vetzyme 500 kpl
14.20 €

Koiravitamiini Vetzyme Once-a-day

Koiravitamiini Vetzyme Once-a-day
7.50 €