Tassu Kaikki teemat

Koira vetää hihnassa

Artikkelikuva

Monesti ihmettelee, onko omistaja taluttamassa koiraansa vai koira omistajaansa. Periaatteessa ongelma on harmiton, mutta käytännössä se aiheuttaa vähintäänkin harmistumista omistajassa. Toisekseen vetävä koira voi aiheuttaa omistajan liukastumisen ja loukkaantumisen tai hartoiden kipeytymisen ja koiralla vaarassa ovat selkä ja kaula. Selkä voi ruveta kipuilemaan ja kaularankaan voi tulla vaurioita, jos vetämisen yhteydessä ilmenee tempomista joko omistajan tai koiran toimesta.

Miksi koira vetää?
Koira vetää, koska se olettaa näin pääsevänsä nopeammin haluamaansa suuntaan. Kun omistaja kipittää ja luistelee vetävän koiransa perässä sinne, minne koiran kuono näyttää, koira saa välittömästi palkinnon: ”mennään minun vauhdillani minun suuntaani”, se ajattelee ja jatkaa vetämistä.

Niin kuin useimmat ongelmat koirien kanssa, myös hihnassa vetäminen on useimmiten ongelma, jonka aiheuttaja löytyy omistajan katsoessa peiliin. Ehkä pentua ei ole raaskittu tai viitsitty opettaa kulkemaan vetämättä hihnassa? Varsinkin, jos pennun ”kouluttaminen” ja ulkoiluttaminen on jätetty yksin lasten vastuulle, vetäminen on todennäköisesti ongelma.

Täytyy muistaa, että aivan kuten meidät ihmiset, myös koirat on alun perin tarkoitettu kulkemaan vapaana; muutenhan ne syntyisivät kaulapanta ja hihna kaulassaan. Koiranpentu on opetettava kulkemaan kauniisti ja vetämättä ja jokainen siihen uhrattu hetki ja kärsivällisyyden ripe palkitsee tulevaisuudessa sekä omistajan että koiran miellyttävinä ulkoiluhetkinä ja keskinäisen ymmärryksen ja luottamuksen tunteena. 

Miten koiran saa lopettamaan vetämisen?
Huutamalla, karjumalla ja omistajan itse hihnasta kiskomalla koira ei lopeta vetämistä. Ne voivat jopa pahentaa tilannetta: koira haluaa pois ja vetää entistä enemmän tai se kulkee alistuneena ja peloissaan omistajansa vierellä, eikä varmasti nauti ulkoilusta.

Kun ongelmaa ryhdytään ratkomaan, ensimmäinen asia on oikeanlaisen kaulapannan valitseminen. Vetävällä koiralla ei saa missään tapauksessa käyttää kuristavaa tai puolikuristavaa pantaa. Kaulapannan tulee olla riittävän leveä, eikä se saa puristua kaulanahkoihin. Kaulapantaa parempi valinta vetävälle koiralle ovat pehmustetut, tukevat valjaat, jolloin vältetään selkä- ja kaularangan vaivat.

Ja sitten ne konstit:
· Monet koirat lopettavat vetämisen, kun ne huomaavat, että siitä ei ole hyötyä. Omistajan kannattaa jopa reagoida aivan päinvastaisesti kuin koira toivoo: voi pysähtyä kokonaan ja jatkaa matkaa, kun veto toisessa päässä loppuu tai vaihtaa kulkusuunta kokonaan takaisinpäin. Se on tehokasta, ottaa aikaansa, mutta fiksuna eläimenä koira kyllä ymmärtää yskän; toiset nopeammin, toiset hitaammin, mutta ennen pitkää kuitenkin.

· Kun koira ei vedä, sitä kannattaa palkita makupaloilla, naksutuksella, kehuilla tai muulla tavalla johon koira on tottunut.

Erilaiset apuvälineet kuten vedonestovaljaat, helpottavat pahasta tavasta poiskouluttautumista, mutta ne eivät koskaan yksin ratkaise ongelmaa, vaan koiranomistajan on se itse tehtävä.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

Top Trainer vedonestokuonopanta M

Top Trainer vedonestokuonopanta M
6.80
◉ Heti varastosta

Top Trainer vedonestokuonopanta L

Top Trainer vedonestokuonopanta L
7.60
◉ Heti varastosta

Top Trainer vedonestokuonopanta XL

Top Trainer vedonestokuonopanta XL
8.60
◉ Heti varastosta

Top Trainer vedonestokuonopanta S

Top Trainer vedonestokuonopanta S
6.50
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koira vetää hihnassa

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto