Tassu Kaikki teemat

Koirapuistoetiketti

Artikkelikuva

Koirapuistoissa käy paljon väkeä. Mukana on vanhoja konkareita ja seassa sitten niitä uudempia tulokkaita, pentuja ja nuoria koiria. 

Koirapuistoja on rakennettu monille paikkakunnille ja mitä suurempi kunta tai kaupunki, sen useampia niitä yleensä löytyy.

Koirapuisto on erinomainen paikka tarjota kaupunkikoiralle hieman vapaampaa liikkumista kuin pelkkä hihnassa kulkeminen. Toisten koirien seura on yleensä aina tervetullutta ja mieluisaa! Varsinkin pennut, nuoret koirat tai perheen ainokaiset hyötyvät koirapuiston laumasta: ne oppivat lajinomaista vuorovaikutusta ja saavat leikkiä leikkejä, joita voi leikkiä vain toisen koiran kanssa.
Ihmisillekin koirapuistossa on tarjolla lajitovereita, joiden kanssa puheenaiheet eivät ainakaan lopu! Mieltä askarruttaviin kysymyksiin voi saada vastauksia ja itsekin voi joskus olla avuksi jonkun ongelmassa. Koirakokemusten vaihto on mielenkiintoista ja koirapuistoystävistä saa mukavia, samanhenkisiä tuttavia.

Koirapuistot on tarkoitettu kaikille koirille ja jokaisen koiranomistajan velvollisuus ja vastuu on pitää yllä turvallista ja hyvää henkeä koirapuistossa. 

Seuraavassa on sääntöjä ja ohjeita, jotka ovat voimassa suurimmassa osassa koirapuistoista:

· Siivoa koirasi jätökset
Koirapuiston portin pielessä on aina roskapönttö, johon koirankakat on tarkoitus laittaa koirankakkapussissa. Joissain puistoissa on tarjolla jopa lapioita siivousta helpottamaan
Kakkaisessa puistossa ulkoilevat koirat sotkevat itsensä, autosi ja kotisi. Myös jotkut taudit ja sisäloiset tarttuvat ulosteiden välityksellä koirasta toiseen.

· Kunnioita isojen ja pienten puoli-jakoa
Useimmat koirapuistot on jaettu ainakin kahteen aitaukseen, joiden porteilla on merkintä, onko se tarkoitettu isoille vai pienille koirille.
Keskustelupalstoilta ilmenee, että hämmästyttävän useille ihmisille jako on epäselvä. Ison koiran kanssa ollaan pienten puolella ja ärsyynnytään, kun pienen koiran omistaja pyytää isoa poistumaan. Joskus pienen koiran kanssa ollaan isojen puolella ja sitten kauhistellaan, että ”kuin mamman kultarukan nyt käy!”
Jos koiria on ”väärillä” puolilla, kannattaa ottaa asia puheeksi omistajan kanssa. Jos omistaja ei syystä tai toisesta noteeraa sääntöjä, riitelemään ei kannata jäädä, vaan tulla myöhemmin uudelleen.
Keskikokoiset koirat kuuluvat ”isojen puolelle”. ”Pienen” raja on n. 40 cm säkäkorkeus. Toisaalta jotkut koirarodut ovat matalia, mutta massiivisia ja painavia ja kuuluisivat isojen puolelle. Rajatapauksissa tulijan on hyvä kysyä paikallaolijoilta mielipidettä. Joskus vuoroaan voi joutua odottamaan.
Jos koirasi on vanha tai hyvin arka, voi pienten puolellekin menosta neuvotella. 

· Pallojen ja keppien heittäminen on useimmissa koirapuistoissa kiellettyä
Pallojen ja keppien heittely voi aiheuttaa turhaa kilpailua koirien kesken ja riitaa leluista. Myös aitaukseen jääneet kepit ovat vaarallisia, kun koirat porukalla juoksentelevat ja törmäilevät kepit suussa.

· Lasten ei tulisi viedä yksin koiraa koirapuistoon
Joskus koirien kanssa sattuu äkillisiä ja yllättäviä tilanteita, joista lapsen ei voi odottaa selviävän. On siis lapsen oman ja koirien edun mukaista, että lapset ovat koirapuistossa aina aikuisten kanssa.

· Sulje portti huolellisesti kun tulet puistoon tai lähdet sieltä
· Koiraa pidetään koirapuistossa aina irrallaan. Myös pannan tai valjaiden riisuminen on suositeltavaa
Jos koirasi on hihnassa ja muut juoksevat irrallaan, koira saattaa tuntea olonsa turvattomaksi, koska ei pysty liikkumaan kuten muut.

· Koiraa ei saa jättää yksin, ilman valvontaa aitaukseen
· Koiran rokotusten on oltava kunnossa
· Kiimaista narttua tai sairasta koiraa ei saa tuoda koirapuistoon
· Jos koira kaivaa kuopan maahan, täytä se. Kuopat voivat olla vaarallisia vauhdikkaasti kisaileville koirille, jotka olettavat juoksevansa tasaisella kentällä
· Koiran omistaja vastaa vahingoista jotka aiheutuvat muille koirille tai ihmisille
· Koiran ei saa antaa ryntäillä porttia, aitaa tai ihmisiä vasten

-Jos koirasi ei tule toimeen muiden koirien kanssa tai provosoituu helposti, sillä ei valitettavasti ole asiaa koirapuistoon. 
-Jos tiedät koirasi olevan aggressiivinen, provosoivan tai provosoituvan helposti, älä valehtele muille koiranomistajille koirasi olevan ”kiltti”. 
-Jos sanot, että koirasi ”ei tee mitään”, se ei saa todellakaan tehdä mitään. Se ei saa esim. tarttua hampaillaan muihin koiriin tai ihmisiin tai hyppiä ihmisiä vasten. Verinaarmut, repeytyneet ja likaiset vaatteet, hampaan jäljet ihmisen tai koiran pakarassa eivät kuulu koirapuistokäytökseen (eivätkä kyllä minnekään muuallekaan)
-Jokainen koiranomistaja vastaa koiransa tekemisistä ja muiden koirien turvallisuudesta mitä omaan koiraan tulee. Joskus toki ”kiltitkin” koirat alkavat nahistella keskenään ja silloin on molempien/kaikkien koirien omistajien velvollisuus lopettaa kahakat. 

”Häiriökoirakkojen” ja välinpitämättömien isäntien ja emäntien maine kiirii muiden kävijöiden keskuudessa koirapuistosta toiseen yllättävän nopeasti.

Leikki saattaa joskus näyttää tappelemiselta. Jos tuntuu, että meno käy liian rajuksi, voit mennä hakemaan koirasi pois tilanteesta.

Jos koirasi pelkää muita koiria, voit antaa sille suojaa menemällä sen ja muiden koirien väliin. Koiraa ei kannata nostaa syliin, koska se voi lisätä pelkoa ja provosoida suurempia koiria. Jos koirasi pelkää todella paljon ja ahdistuu, vie se pois koirapuistosta.

Joissakin kunnissa tai kaupungeissa koirapuiston portti on lukittu ja siihen saa avaimen panttimaksua vastaan.

Mistä tunnistat hyvän koirapuiston?

· Alue on aidattu tukevalla aidalla
· Koirapuistossa on vain yksi kulkuportti ja se on riittävän leveä
· Aitaus on riittävän suuri ja mielellään kahteen osastoon jaettu
· Maapohja on helppo pitää siistinä eikä muutu sateella kuravelliksi
· Koirapuistossa on kannelliset jäteastiat, vesipiste, penkkejä ja lapioita ja haravia siistimistä varten

Plussaa koirapuisto saa
· virikkeellisestä maastosta
· ilmoitustaulusta

Erityistä plussaa koirapuisto saa hyvästä, vastuuntuntoisesta porukasta, joka pitää huolta alueen siisteydestä, ottaa uudet tulokkaat avosylin vastaan ja yhdessä pitää ärhentelevien koirien isoegoiset isännät ja emännät ruodussa.

Joskus koirapuistossa saatetaan arvostella koirasi käytöstä. Älä ota nokkiisi vaan rohkaistu keskusteluun muiden kanssa: saatat saada oikeasti arvokkaita neuvoja koirasi käsittelyyn ja koulutukseen liittyen. Tosin aina on niitäkin arvostelijoita, joiden jutut kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Mukavia leikki- ja ulkoiluhetkiä kaikille koirapuistoilijoille!

Tassu Muut artikkelit teemasta Ulkoileminen

Aiheeen tuotteita

Flexi LED Lighting System

Flexi LED Lighting System
12.90
◉ Heti varastosta

Flexi New Classic M 8m nyöri

Flexi New Classic M 8m nyöri
23.90
◉ Heti varastosta

Flexi New Classic S 5m nyöri

Flexi New Classic S 5m nyöri
22.90
◉ Heti varastosta

Koirapuistoetiketti

Miten koirapuistossa käyttäydytään ja ketkä sinne saavat mennä?

Koiran ulkoiluttaminen ilman hihnaa, sallittua, hyväksyttävää vai ei?

Koiran ulkoiluttaminen ilman hihnaa, sallittua, hyväksyttävää vai ei? Tämä on aihe, josta eri koirapalstoilla käydään jatkuvasti kädenvääntöä.

Lue artikkeli aiheesta Koirapuistoetiketti