Tassu Kaikki teemat

Koiran ja kissan ilmavaivat

Artikkelikuva

Usein koiran tai kissan pierut ovat äänettömiä, joskus äänen kanssa tuleva paukku säikäyttää lemmikin itsensäkin tai aiheuttaa ainakin hämmennystä. Mutta äänellä tai ilman, haju on kamala. Jopa niin kamala, että syntipukki häpyy paikalta itsekin...

Piereskelevä lemmikki ei ole kenellekään mikään ilo, mutta yleensä vaivoista on helppo päästä eroon, koska useimmiten syy on melko harmiton ja löytyy sen syömästä ravinnosta tai ruokailutavoista. Myös liikunnasta voi olla apua: se edistää ruoansulatuksen normaalia toimintaa normaalisti ja auttaa vähentämään ilmavaivoja.

Pilaantunut lemmikkiruoka
Lemmikkiruokakin voi pilaantua. Noudata pakkauksissa mainittuja viimeisiä käyttöpäiviä ja säilytä kuivaruoka mahdollisimman tiiviissä, kannellisessa astiassa. Märkäruoka pitäisi syödä pois muutaman päivän sisällä purkin avaamisesta ja sekin kannattaisi säilyttää jääkaapissa ja ilmatiiviin kannen alla.

(Halvat) lemmikkiruoat
Lemmikkiruokien kohdalla hinta korreloi useimmiten laatuun. Halvoissa ruoissa, olivatpa ne sitten märkäruokia tai nappuloita, käytetään usein paljon ns. täyteaineita ja säilöntäaineita. Useimpien koirien ja kissojen vatsat sietävät minkä tahansa lemmikkiruokavalmisteen, mutta jos epäilet ilmavaivojen johtuvan valmisruoasta, vaihda merkkiä. Ruoan vaihtaminen kannattaa varsinkin herkkävatsaisten lemmikkien kanssa tehdä pikkuhiljaa.

Joskus tuttu ja turvallinenkin ruoka saattaa ruveta aiheuttamaan vatsavaivoja. Herkistyminen johtuu altistumisesta: ruokaa siedetään jonkin aikaa, mutta joskus, kun esim. valkuaisaine tai jokin muu raaka-aine, on aikansa kiusannut ruoansulatuskanavaa, se muuttuukin sopimattomaksi ja alkaa ilmetä yliherkkyysoireita.

Maito ja maitotuotteet
Useimmat kissat ja koirat ovat laktoosi-intolerantikkoja. Maito ei kuulu kissan tai koiran luonnolliseen ruokavalioon pentuajan jälkeen, mutta useimmat niistä sietävät jonkin verran hapanmaitotuotteita ja juustoja eri muodoissaan. Maitotuotteita ei pitäisi kuitenkaan antaa suuria määriä.

Kala
Kissan luonnolliseen, alkuperäiseen ruokavalioon ei ole kuulunut kalaa. Aikoinaan ne ovat eläneet aavikoilla ja syöneet lähinnä jyrsijöitä. Kala saattaa aiheuttaa ilmavaivoja ja ruoansulatusongelmia joillekin kissoille.

Herneet, pavut ja soija
Vaikka palkokasvit ovat terveellisiä, kissat tai koirat eivät niistä hyödy. Niiden elimistö ei pysty käyttämään näiden kasvisten sokereita hyväkseen, mutta kaasua niistä muodostuu niidenkin suolistoon aivan kuten useimmilla ihmisillä. Jos koira pitää herneistä, niitä voi sille jonkin verran antaa, papuja ei kannata antaa ollenkaan.

Soija, kuten herneet ja pavutkin, ovat proteiinipitoista ravintoa, mutta koirille tai kissoille ne eivät sovi koska niiden ruoansulatus ei pysty käyttämään kasviproteiineja hyväkseen. Jotkut lemmikkiruoat ja herkkupalat saattavat sisältää soijaa. Tarkista siis tuoteseloste mikäli tiedät että soija ei sovi lemmikillesi.

Parsakaali
Parsakaalissa on paljon liukoisia kuitua, jotka eivät hajoa ennen suolistoa. Suolistossa kuitu alkaa hajota ja aiheuttaa ylimääräistä kaasua.

Vaikka itse söisit kasvisruokaa, kissalle tai koiralle kasvisruokavalio ei sovi, koska niiden ruoansulatusjärjestelmä on erilainen kuin meillä ihmisillä.

Mikäli olet huolissasi koiran tai kissan vitamiininsaannista, vihannesten ja hedelmien asemesta kannattaa turvautua turvallisempiin ja varmempiin vaihtoehtoihin. Valikoimastamme löydät Vetzyme -vitamiinivalmisteet koirille ja Kitzyme -yleiskuntobletit kissoille. Varsinkin tiineille, juuri pentuja saaneille tai sairaudesta toipuville kissoille ja koirille voi lisäravinteista olla suurtakin hyötyä.

Ruoantähteet
Varsinkin koiria pidetään monasti perheen biojäteastiana tai jätemyllynä, kissoille ihmisruoantähteet eivät yleensä edes kelpaa. Ihmisten ruoat eivät kuitenkaan yleensä sovi koiralle. Niiden vatsa ei pysty käsittelemään kaikkia ruoka-aineita ja erilaisia jalostettuja elintarvikkeita tai mausteita joita me ihmiset syömme.

Herkut
Anna lemmikillesi vain niille oikeasti tarkoitettuaj herkkupaloja. Leivonnaiset ja keksit ym. ihmisten herkut sisältävät usein kissoille ja koirille sopimattomia ruoka-aineita. Lemmikkiherkkujakaan ei saisi antaa liikaa: ilmavaivojen ohella ne voivat aiheuttaa, varsinkin pikkukoirilla, ylipainon kertymista, koska nekin sisältävät enemmän tai vähemmän energiaa.

Miksi kissan pierut haisevat pahemmille kuin koiran paukut? Mitä proteiinipitoisempi lemmikkisi ruokavalio on, sen pahemmalta suolistokaasut haisevat. Kissan ruokavalio on yleensä proteiinipitoisempi kuin koiran.

Ahmiminen
Varsinkin pennut ja lyhytkuonoiset lemmikit tapaavat hotkia ruokansa. Lyhytkuonoiset kissat tai koirat eivät pysty pureskelemaan ruokaansa kunnolla ja tulevat ahmineeksi ateriansa. Ahmiessa koira nielee myös suuren määrän ilmaa, joka sitten aikanaan poistuu luonnollista reittiä.

Pahojen ilmavaivojen oireet
Aina suolistokaasut eivät tule ulos. Kun kissalla tai koiralla on pahoja ilmavaivoja, ne saattavat muuttua apaattisiksi, eikä ruoka maita. Epämukavaa oloaan ne koittavat helpottaa makoilemalla lattialla, turvonnut vatsa viileää lattiaa vasten. Jos vaiva ei mene ohi esim. liikkumalla, on syytä lähteä käymään eläinlääkärin juttusilla.

Lisääntyneet ilmavaivat sairauden oireenaYleensä ilmavaivat ovat vaarattomia, mutta joskus ne voivat olla merkki sairaudesta. Mm. erilaiset sydän- ja keuhkosairaudet voivat aiheuttaa lisääntyneitä ilmavaivoja, mutta myös ikääntyminen jo sinällään saattaa lisätä niitä. Jos ilmavaivoista ei päästä ruokavalion avulla, on kissa tai koira syytä tutkia tarkemmin eläinlääkärin vastaanotolla.

Pahojen ilmavaivojen seuraukset
Pahimmillan suolistoon kertynyt ilma voi aiheuttaa lemmikille kramppeja, pahoja vatsakipuja, vatsan alueen ja kylkien kovuutta ja vatsan laajenemista. Vatsan laajeneminen voi aiheuttaa jopa lemmikin kuoleman. Varsinkin jos ilmavaivoihin liittyy muita oireita kuten oksentelu, ripuli tai painon putoaminen, on niiden syy syytä selvittää pikimmiten.

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Aiheeen tuotteita

Tasty Nolena aktivointikuppi

Tasty Nolena aktivointikuppi
14.20
◉ Heti varastosta

CuteCat kissanruokakuppi

CuteCat kissanruokakuppi
9.90
◉ Heti varastosta

Trixie ahmimisenestokuppi 0,45 l

Trixie ahmimisenestokuppi 0,45 l
4.20
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran ja kissan ilmavaivat

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto