Tassu Kaikki teemat

Koira pelkää vettä/uimista, mikä neuvoksi?

Artikkelikuva

Jotkut koirat rakastavat vettä ja uimista niin paljon, että ne ryntäävät veteen aina tilaisuuden tullen, eikä niitä saisi sieltä pois millään ilveellä. Toisille vesi taas on vieras tai jopa vastenmielinen elementti, eikä mikään houkuttelu saa niitä vesileikkeihin, uimisesta puhumattakaan.

Uiminen on koiralle hyvää liikuntaa ja se olisi myös mukava tapa viilentää koiraa kesäpäivänä, siksi omistajaa voi harmittaa hieman se, että koira ei veteen halua mennä. Useimmat koirat osaavat uida luonnostaan, mutta joidenkin pitää sitäkin vähän harjoitella. Täytyy muistaa, että koira ei itsekään tiedä, osaako se uida vai ei ennen kuin kokeilee. Vettä arkaileva koira osoittaa siis omalla tavallaan tervettä itsesuojeluvaistoa.

Koira saa uinnista samat hyödyt kuin ihminen: lihaskunto ja hapenottokyky paranevat. Iäkkäille tai nivelvaivoista kärsiville koirille uinti on hyvä liikuntamuoto koska se ei rasita niveliä, mutta ylläpitää lihaskuntoa. Vilkkaille, energisille ja toimintaa kaipaaville koirille uinti sopii myös erittäin hyvin: uiminen on kohtuullisen raskas liikuntalaji ja vesi tuo uuden elementin koiran elämään. Uintireissun jälkeen uni ja ruoka maittaa!

Jos haluaisit koirasi oppivan nauttimaan vedestä ja uimisesta, toivoa ei kannata menettää. Se saattaa vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopussa kiitos seisoo - ainakin useimmiten.

Veteen totutteleminen
veteen totuttelu, uimataitojen testaaminen ja uimisen harjoittelu kannattaa aloittaa hitaasti ja varovasti. Vie koira matalalle, hiekkapohjaiselle rannalle (tai matalaan altaaseen), jossa sen jalat ylettyvät pohjaan ja se voi kulkea vedessä omaan tahtiinsa. Varmista myös, että koira pääsee helposti, liukastelematta ja kompuroimatta, veteen ja vedestä pois.

Aloita veteen totuttelu aivan rannan tuntumassa. Näytä itse esimerkkiä ja kulje vedessä koiran kanssa. Useimmat lemmikit kyllä uskaltautuvat uusiin ja outoihinkin paikkoihin omistajansa perässä. Ota mukaan kelluva lelu, jota voi heitellä vesirajassa. Kun koira keskittyy leluun ja sen noutamiseen, se ei välttämättä edes huomaakaan olevansa vedessä, vaan keskittyy leikkiin. Näin vedessä olemisesta tulee mukava, positiivinen kokemus.

Jos koirasi ykkösmotivaattori on herkut, käytä houkutteluun kevyitä, kelluvia herkkuja, koirankeksejä tms. Tätä keinoa ei kannata käyttää meren rannalla, suolavesi nieltynä ei ole koiralle hyväksi.

Kun lemmikkisi on tottunut rantavedessä pulikoimiseen, lelua tai herkkupalaa voi ruveta heittelemään hieman kauemmaksi. Matkaa voi pidentää pikkuhiljaa niin pitkälle, että koiran jalat eivät ylety enää pohjaan, vaan sen on pakko ruveta uimaan. Jos olet itse vedessä ja koira ui sinun luoksesi, se tuntee olonsa turvallisemmaksi.

Jos koira ei halua uida leluista ja herkkupaloista huolimatta, ei ole mitään syytä pakottaa sitä siihen. Vedestä voi nauttia myös leikkimällä vesirajassa, sekin viilentää, ja leikkisät lemmikit saattavat nauttia ihan vain roiskutteluleikeistä ja vesipisaroiden pyydystämisestä.

Koirakylpylä
Monilta paikkakunnilta löytyy jo koirakylpylä, ns. "koiraspa", jossa koirat pääsevät nauttimaan uimisen iloista myös talvella, ja joissa uimista voi opetella ohjaajan ja pelastusliivien avulla. Pelastusliivien kanssa on helppo ja turvallinen harjoitella ja koira jaksaa uida pidempään.

Koirauimalassa altaaseen mennään turvallista ramppia pitkin. Mikäli on kyse aloittelijasta, ammattitaitoinen ohjaaja menee koiran kanssa veteen ja omistaja voi kulkea kuivin jaloin altaan ulkopuolella ja kutsua koiraa uimaan luokseen. Kaikilla koirilla ei luonnostaan ole hyvää, oikeaa uima-asentoa, mutta koirakylpylässä ohjaaja huolehtii altaassa siitä, että koiran asento on oikea ja olo turvallinen. Yleensä koira oppii asennon melko pian ja kun koira osaa uida tarpeeksi hyvin, se voi uida itsekseen ja myös ilman liivejä. Vanhemmilla koirilla liivejä kannattaa käyttää jatkossakin koska ne kelluttavat ja koira jaksaa olla vedessä ja uida pidempään. Liivejä voi käyttää uidessa nuoremmillakin koirilla jos tuntuu, että niistä on hyötyä.

Jos haluat hankkia koirallesi omat pelastusliivit, ne voit tilata täältä: Koiran pelastusliivit

Koirauimalaan aikaa varatessa ohjaaja kysyy koiran uimataidosta. Vaikka lemmikkisi olisi tottunut järvi- tai meriuimari, allas on aina uusi ja erilainen paikka, ja ainakin ensimmäisellä kerralla kannattaa pyytää ohjaaja koiran kanssa altaaseen.

Uimakertojen hinnat vaihtelevat n. 15 - 20 € välillä riippuen siitä, minkälainen uintivuoro on kyseessä. Koirauimaloissa on mm. uimakouluja pennuille ja aikuisille, on vapaauintivuoroja joille otetaan yleensä max. kolme koiraa kerrallaan, sekä ns. ratauintia, jolloin omistaja uittaa koiraa hihnassa altaan ulkopuolelta. Palvelut ja hinnat vaihtelevat tietysti uimaloittain, mutta kaikilla uimaloilla on internet-sivut, joilta on helppo löytää hinnastot, palvelut ja ohjeet koirauintiin osallistumisesta. Tassut kartalla -sivustolta löydät niistä useimmat.

Vaikka koira oppisi uimaan altaassa, luonnonvesien äärellä saattaa tulla tenkkapoo. Silloin voi mennä itse veteen polskimaan ja yrittää houkutella koira uimakaveriksi myös järveen tai mereen.

Kun lähdet koiran kanssa uimaan, muista nämä:

Varo sinilevää!
Älä koskaan anna koiran uida vedessä, jossa on sinilevää tai jossa saattaa olla sinilevää. Sinilevävedessä uiminen tai sen juominen voivat aiheuttaa koiralle sinilevämyrkytyksen, joka on todella vaarallinen. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa. Lue lisää oireista ja hoidosta: Sinilevämyrkytys.

Jos huomaat, että koira on uinut vedessä, jossa saattaa olla sinilevää, pese ja huuhtele koira erityisen huolellisesti mahdollisimman pian uimisen jälkeen.

Tarkkaile koiran jaksamista
Uiminen ja leikkiminen vedessä ovat rankkaa ja väsyttävää liikuntaa kuivalla maalla liikkumiseen verrattuna. Vesipeto ei välttämättä haluaisi tulla vedestä pois ollenkaan, mutta ihmisen on pidettävä huoli siitä, että innokas uimari ei väsytä itseään liikaa. Koiraa ei pidä myöskään päästää uimaan liian kauaksi, koira on vielä huonompi arvioimaan omaa jaksamistaan kuin ihminen. Erityisesti pentujen, vanhojen tai muuten heikkokuntoisten koirien kanssa on syytä olla tarkkana.

Ota koira välillä varjoon huilaamaan ja anna puhdasta vettä juotavaksi.

Kuivaa turkki huolellisesti
Lyhyt turkki kuivuu useimmiten hetkessä pienellä ravistelulla ja auringossa lämmittelyllä, mutta paksun ja pitkän turkin kuivuminen vie pidempään: turkki voi olla kostea vielä muutaman tunninkin uinnin jälkeen. Kuivaa koira aina huolellisesti uimisen jälkeen, jotta lemmikkisi välttyy Hot Spotilta tai vesihännältä.

Kuivaa kainalot, nivuset, hännän tyvi ja korvat erityisen huolellisesti. Bakteerit viihtyvät kosteassa ja varsinkin paljon uiva koira saattaa saada korvatulehduksen mikäli korvat jäävät märiksi tai edes kosteiksi.

Missä koiraa saa uittaa?
Koiraa saa uittaa omalla mökkirannalla tai muiden luonnonvesien äärellä, mutta yleisille uimarannoille koiria ei yleensä saa viedä. Useimmissa kaupungeissa ja kunnissa on rantoja, jotka on varattu pelkästään koirien käyttöön. Tassut kartalla -sivustolla on melko kattava lista koirien uimapaikoista, mutta kannattaa hakea myös hakusanalla "koirauimaranta" + oma paikkakunta.

Mitä koiralle mukaan uimaretkelle?

varsinkin meren rannalla on pidettävä erikseen huoli siitä, että koiralle on tarjolla puhdasta, makeaa juomavettä. Matkajuomapullo on kätevä pitää mukana retkeilitpä lemmikkisi kanssa missä tahansa.

Water Fun-pallo kelluu ja on kuivallakin maalla villisti pomppiva, koiraa hauskuuttava lelu!

Kelluva Bionic-luu sopii heitto-, nouto-, veto- sekä puruleluksi.

Activity -koirafrisbeetä voi noutaa myös vedestä.

Mikrokuituisella kuivauskäsineellä pyöräytät pikkukoiran hetkessä kokonaan kuivaksi tai kuivaat ison koiran kasvot, kainalot, nivuset ja muut ahtaat paikat kätevästi.

Jos lemmikkisi on helposti palelevaa laatua, se varmasti arvostaa myös lämmintä, paksua froteepyyhettä tai vilttiä, jonka sisään voi kääriytyä lämmittelemään uimisen jälkeen.

Stay Fresh Medicated -shampoo sopii usein toistuvaan pesuun. Koska shampoo poistaa tehokkaasti hajuja ja sen sisältämällä kuivaa ihoa hoitavalla teepuuöljyllä on myös antibakteerisia ominaisuuksia, se sopii mitä parhaiten paljon uivan koiran turkin pesemiseen.

Myös Vetzyme Tervashampoolla on samoja ominaisuuksia: sillä on antiseptinen vaikutus ja se vähentää ihon kutiamista. Helmiäistäkin sisältävää shampoota voidaan käyttää jopa psoriasiksen oireiden helpottamiseen.

Bob Martin korva- ja silmäpyyhkeissä on mietoa, koirille sopivaa puhdistusainetta joka ehkäisee tulehduksia.

Mukavia ja turvallisia uintiretkiä sinulle ja koirallesi!

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

Pelastusliivi XS, max 12 kg

Pelastusliivi XS, max 12 kg
27.50
◉ Heti varastosta

Pelastusliivi S, max 20 kg

Pelastusliivi S, max 20 kg
33.50
◉ Heti varastosta

Pelastusliivi M, max 30 kg

Pelastusliivi M, max 30 kg
35.20
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koira pelkää vettä/uimista, mikä neuvoksi?

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto