Tassu Kaikki teemat

Agility (suom. ketteryys)

Artikkelikuva

Jos sinulla on koira, joka kaipaa sekä liikuntaa, että älyllisiä haasteita, agility voisi olla teille hyvä harrastus!

Mitä agility on?
Agility koirien esteratakilpailu josta ei puutu "vauhtia ja vaarallisia tilanteita". Agility on ihmisen ja koiran yhteinen harrastus parhaimmillaan; se kehittää koirakon yhteistyötä ja luottamusta. Agilityssä ihminen ohjaa koiraa läpi esteradan, joka pyritään suorittamaan mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi.

Mistä agility on lähtöisin ja kuinka vanha laji se on?
Lajia on alettu harrastaa Englannissa 1970-luvulla. Se oli esteratsastuksen pohjalta kehitetty näytöslaji ja ensimmäisen kerran yleisö näki tällaisen esityksen vuonna 1978 Cruftsin koiranäyttelyssä. Yleisöä esitys miellytti ja laji alkoikin levitä ympäri Britteinsaarta huimaa vauhtia.

Suomeen laji tuli kymmenisen vuotta myöhemmin ja täälläkin "ensiesitys" oli koiranäyttelyn yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa 1986. Ensimmäiset viralliset kilpailut pidettiin 1989. Suomen Kennelliitto sai kunnian järjestää agilityn maailmanmestaruuskilpailut vuonna 2000 Helsingissä ja tämän jälkeen lajin suosiolle ei ole Suomessakaan loppua tullut. Suomessa MM-kisat on järjestetty myös 2008 ja 2019 (syyskuu).

Millaisille koirille agility sopii?
Periaatteessa kaikki koirat, rotuun tai sekarotuisuuteen katsomatta, voivat harrastaa ja kilpailla. Kursseille ja kisoihin osallistuminen edellyttää koiralta kuitenkin yhteiskuntakelpoisuutta, eli hyvää käytöstä muiden koirien ja ihmisten joukossa.

Tällä hetkellä agility on erityisen suosittua mm. erilaisten paimenkoirien, terriereiden ja muiden sellaisten rotujen keskuudessa joiden alkuperäinen käyttötarjoitus on ollut jonkinlainen työ ihmisen kanssa. Myös mm. villakoirat bichon friséet ovat pärjänneet kilpailuissa hyvin.

Agilityharrastusta ei suositella pitkäselkäisille, matalaraajaisille, raskasrakenteisille, lyhytkuonoisille tai muuten äärimuodostuneille koirille. Niille fyysinen rasitus voi olla liikaa, pahimmassa tapauksessa jopa hengenvaarallista.

Milloin agility-harrastuksen voi aloittaa koiran kanssa?
Jos olet päättänyt aloittaa agility-harrastuksen koirasi kanssa, tiettyjä asioita kannattaa treenata jo pentuaikana. "Tänne", "istu", "seuraa" ym. perustottelevaisuuskäskyjen pitäisi kuulua tietysti kaikkien pentujen koulutukseen, mutta tulevan agility-mestarin koulutuksessa niihin kannattaa todella paneutua. Myös pennun sosiaalistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Menkää toreille, koirapuistoon ja mihin vain, missä pentu näkee vieraita ihmisiä ja koiria, liikennettä, meteliä ja väenpaljoutta. Näin agility-kisojen kiihkeä tunnelma ei säikäytä ensikertalaista.

Varsinainen harrastaminen ja tavoitteellisempi treenaaminen aloitetaan vasta kun pennun luusto on täysin kehittynyt ja se on saavuttanut lopullisen kokonsa. Luuston ja lihaksiston kehittyminen on aina yksilöllistä myös saman rodun sisällä.

Kuinka harjoittelu aloitetaan?
Leikin varjolla voi pennunkin kanssa treenata esteitä ja pientä rataa jo kotipihassa, mutta nuoren koiran kanssa liikaa rasitusta tulee välttää. Agilityseuroissa harjoittelu on turvallista ja niissä oppii hyvät ja oikeat tavat ohjata koiraa.

Koiralle opetetaan aina uusi estetyyppi erillisenä ja pikkuhiljaa siirrytään harjoittelemaan ratoja, ensin lyhyitä ja helppoja, ja siitä sitten molempien, sekä koiran että ohjaajan taitojen lisääntyessä, voidaan siirtyä pidempiin ja haastavampiin ratoihin ja ohjauskuvioihin.

Harjoittelun on oltava molemmille mukavaa, rähjääminen ei sovi agilityharrastukseen. Tärkeää onkin löytää koiralle juuri oikeat motivointikeinot. Joillekin koirille paras motivaattori on makupala, toisille toimii parhaiten lelu tai leikkihetki.

Milloin koiran kanssa saa kilpailla ja kuka saa osallistua virallisiin agilitykisoihin?
Kilpailuihin osallistuvan koiran on oltava vähintään 18 kk ikäinen, terve, rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti, rekisteröity ja tunnistusmerkitty.

Täällä kotimaassa virallisiin kilpailuihin osallistuessa osallistujalla on oltava voimassa oleva Suomen Agilityliiton kilpailulisenssi ja agilityn kilpailukirja, jonka tuomari on varmentanut.

Valitettavasti sekarotuisilla koirilla ei ole oikeutta osallistua arvokisoihin, mutta ne saavat osallistua kaikille roduille avoimiin sekarotuisten MM-kilpailuihin.

Onko kisoja aloittelijoille?
Kyllä vain! Agilityssä koirat jaetaan kolmeen tasoluokkaan. 1-luokka on aloittelijoille ja siitä noustaan pikkuhiljaa menestyksen ja kokemuksen turvin 2- ja 3-luokkaan. Tasoluokkien eroina ovat radan vaikeustaso ja pituus sekä koirakon suoritusnopeus. Tasoluokissa koirat jaetaan vielä säkäkorkeuden perusteella viiteen kokoluokkaan, eli olipa lemmikkisi pieni, suuri tai siltä väliltä, se kilpailee aina oman kokoistensa kanssa.

Jos laji kiinnostaa, lisätietoa löytyy agilityliiton kotisivulta www.agilityliitto.fi

Myös muiden lemmikkien kanssa voi harrastaa agilityä. Lisätietoa lajista löydät mm. seuraavilta sivuilta:

Kissa-agility www.agilitykissat.com

Kaniagility www.suomenestekanit.net

Poniagility www.shettis.com/poniagility

Tassu Muut artikkelit teemasta Harrastukset lemmikin kanssa

Lue artikkeli aiheesta Agility (suom. ketteryys)

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto