Rally-toko
Toko on aika tuttua, mutta mitä ihmettä on rallytoko?
Rally-toko kehitettiin Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuolella. Se on yhdistelmä tottelevaisuuskoulutusta, koiratanssia ja agilityä. Sen tarkoitus on opettaa koiralle hyvää ja hallittua käyttäytymistä kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä. Ohjaajalle se opettaa oikeaa ja asiallista koirankäsittelytaitoa. Suomessa laji virallistettiin v. 2014 ja virallisia kilpailuja käydään pohjoismaissa Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Miten rally-toko eroaa tavallisesta tokosta?- Rally-tokossa säännöt, liikkeet ja asennot eivät ole ihan niin tarkkoja kuin "oikeassa" tokossa.
- Rally-tokossa koiraa saa ohjata suullisin käskyin ja käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan.
- Rally-toko sopii myös niille koirakoille, joille toko tuntuu turhan haastavalta.
- Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtävistä.
- Rally-tokoa voi harrastaa myös pyörätuolilla liikkuen.
Rally-tokorataRadalla on erilaisia tehtäviä jotka löytyvät tehtäväkylteistä. Tehtäviä on tasoluokasta riippuen 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Radalla edetään perusseuraamisessa ja suoritetaan kullakin kyltillä siinä annettu tehtävä.
Tehtäviä ovat mm. erilaiset suunnan- ja vauhdin muutokset, peruuttamiset, pyörähdykset, pujottelut ja erilaiset asennot ja asentojen vaihdot. Radalta voi löytyä myös hyppyesteitä tai putkia sekä koiran keskittymistä häiritseviä houkutuksia, nameja tai leluja. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa tasoluokasta toiseen siirryttäessä. Ylemmät luokat tuovat paljonkin haasteita niitä kaipaaville koirakoille.
Millaisen koiran kanssa kannattaisi harrastaa rally-tokoa?Rally-toko sopii kaikille ihmisille ja ihan kaikille koirille. Erityisesti vilkkaat ja energiset koirat saavat harrastuksesta iloa elämäänsä, ja koirille, jotka kaipaavat älyllisiä haasteita, se tarjoaa niitäkin. Harjoittelua aloittaessa koiran tulee hallita peruskäskyt "istu", "seiso" ja "paikka".
Kun koira saa ohjattua, virikkeellistä tekemistä, sen ohjaaminen on tavallisessa arjessakin helpompaa: rally-toko parantaa koirakon kontaktia ja yhteistyötä. Sitä voi harrastaa myös omassa kotipihassa tai lenkillä.
Kilapileville agility- ja tokokoirille rally-toko tarjoaa hieman erilaista, hauskempaa tekemistä, mutta samalla myös fysiikkatreeniä. Kilpailu-uransa päättäneille senioreille rally-toko tuo päiviin leikkimielistä piristystä, ja pitää ne hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa myös eläkepäivinään.
Rally-tokoluokat
Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Alokasluokka suoritetaan hihnassa, muut luokat vapaana.
Rally-tokon alokasluokka käsittää 31 tehtävää. Tehtäviä ovat mm.
- 90° tiukka käännös oikealle tai vasemmalle
- 270° tiivis käännös oikealle tai vasemmalle
- Eteneminen pysähtymättä seuraavalle kyltille, niin että kulkunopeus hidastuu tai nopeutuu selkeästi
- Pujottelu
- Koiran ohjaaminen ohjaajan eteen istumaan oikealta tai vasemmalta
- Askel kerrallaan eteneminen
- Erilaiset pysähtymiset ja liikkeellelähdöt
Kuten tokossa, myös rally-tokossa tehtävät vaikeutuvat luokittain. Mukaan tulee mm. hyppyjä, haastavampia käännöksiä ja erilaisia puolenvaihtoja.
Koirakolta vähennetään pisteitä mm. väärin suoritetuista liikkeistä, taluttimen kiristymisestä, haluttomuudesta, houkutukseen koskemisesta tai ohjaajan liian kovasta komentamisesta. Kehuminen sen sijaan on sallittua, jopa toivottavaa, koko suorituksen ajan!
Lisätietoa lajista, säännöistä, liikkeistä ja harrastusmahdollisuuksista löydät
Rally-Tokoyhdistys ry:n sivulta ja paikallisista koirakerhoista.