Tassu Kaikki teemat

Koiratanssi

Artikkelikuva

Koiratanssi on hauska harrastus joka sopii luoville ja esiintymishaluisille koirakoille. Vaikka tässä lajissa luovuuden saa päästää valloilleen, on siinäkin omat sääntönsä, mutta suoritus arvostellaan aina myös taiteellisesta vaikutelmasta.

Koiratanssissa suoritetaan musiikkiin sovitettu ja sen tahdissa tehty ohjelmakokonaisuus jonka kesto on kaikissa luokissa 1,5 - 4 minuuttia. Arvostelussa otetaan huomioon, paitsi tekninen suoritus, myös ohjaajan ja koiran yhteistyö, positiivinen henki, esityksen oivaltavuus ja ohjelman sopiminen koiran erityispiirteisiin ja taitotasoon.

Teknistä puolta arvosteltaessa tuomarit kiinnittävät huomiota mm. koiran osaamien liikkeiden määrään ja suoritusvarmuuteen sekä iloiseen, mahdollisimman eleettömään ohjaamiseen.

Koiratanssiesitys voi olla kaunis ja herkkä, ripeä ja reipas tai hauska, mutta koiran tulee aina olla esityksen tähti! Koiratanssiesitys esitetään ilman talutushihnaa, toki esityksen sopiva kaulapanta tai vastaava sallitaan ja ohjaajakin voi pukeutua esityksen hengen mukaisesti. Hyvässä esityksessä sekä koiralla, ohjaajalla, että yleisöllä on mukavaa!

Tärkeimmät säännöt lyhyesti (kaikissa luokissa):
· Ohjelman keston tulee olla 1,5 - 4 minuuttia.
· Ohjelman pituuden tulee olla sovitettu koirakon teknisiin taitoihin.
· Koiran tulisi olla liikkeellä lähes koko ajan ja liikkumatta paikoillaan korkeintaan n. 10 s kerrallaan.
· Makupaloja tai muita motivointivälineitä ei saa käyttä kehässä. Ohjelman kannalta oleellista rekvisiittaa saa käyttää.

Koiratanssissa kilpaillaan kolmessa lajissa. Tässä kustakin lyhyt esittely:

Vapaatanssiohjelma (Freestyle)
Vapaatanssiesityksessä pyritään luovaan ja taiteelliseen ohjelmakokonaisuuteen jossa koira liikkuu ja ohjaaja ohjaa tulkiten musiikkia ja sen rytmiä. Ohjelman tulisi olla sujuva ja tanssillinen, liikkeet saa valita itse.

Arvosteltaessa ohjelmakokonaisuus on tärkeämpi kuin yksittäiset liikkeet tai tekniikka. Huomiota kiinnitetään erityisesti koirakon yhteistyöhön ja siihen, että ohjelma on koiran osaamistasoon sopiva: ei liian vaikea tai liian helppo.

Kun kilpaillaan ylemmissä luokissa liikkeiden määrän tulisi kasvaa ja koreografialtakin odotetaan enemmän. Muita huomioitavia seikkoja ovat mm. mahdollisimman huomaamattomat ohjausliikkeet ja koko kilpailukehän käyttö.

Seuraaminen musiikin tahdissa (Heelwork to Music, HTM)
Tässä lajissa tokokoulutuksesta on hyötyä. Laji perustuu seuraamiseen ja erilaisiin positioihin (asentoihin) joita tehdään musiikin tahdissa niin, että ohjelmasta muodostuu sulava, luova ja taiteellinen kokonaisuus. Ohjelmassa tulisi olla seuraamista ja positioiden vaihtamista vähintään 75%. Positioiden määrä ei kuitenkaan korvaa laatua: koiran tulisi hallita liikkeet hyvin ja niitä pitäisi esitellä mahdollisimman monipuolisesti. Seuraamisen lisäksi ohjelmassa tulee olla vapaatanssiliikkeitä.

Seuraamiseksi luokiteltavia positioita on kymmenen, tässä muutama:
· Koira on ohjaajan vasemmalla sivulla ja sen oikea lapa on yhdensuuntainen ohjaajan vasemman jalan kanssa.
· Koira ja ohjaaja katsovat ovat vastakkaisiin suuntiin, koiran vasen lapa on yhdensuuntainen ohjaajan vasemman jalan kanssa.
· Koira on ohjaajan jalkojen välissä molemmat lavat yhdensuuntaisina ohjaajan jalkojen kanssa. Molempien kasvot ovat samaan tai eri suuntaan.

Molemmissa lajeissa virallisia kilpailuluokkia on kolme: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Luokat ovat tasoluokkia. Voittajaluokassa kunniamaininnan saanut koira palkitaan koiratanssisertifikaatilla.

Erikoiskilpailut
Erikoiskilpailuissa ohjaajia ja/tai koiria on useampi. Erikoiskilpailuissa voidaan kilpailla vapaatanssissa ja musiikin tahdissa seuraamisessa. Erikoiskilpailuista ei voi saada kunniamainintaa.

Pariluokka (PAR)
Pariluokassa esiintyy yhtäaikaisesti kaksi koiraa ohjaajineen.

Yksi ohjaaja ja useampi koira -luokka
Tässä luokassa yksi ohjaaja ohjaa kahta tai useampaa koiraa.

Ryhmäluokka (RYH)
Ryhmäkilpailussa esiintyy yhtäaikaisesti vähintään kolme koiraa ohjaajineen.

Missä koiratanssia voi harrastaa?
Koiratanssia voi harrastaa minkä tahansa koiran kanssa vaikka kotona, mutta useimmilla paikkakunnilla järjestetään myös kursseja koirakouluissa ja koiraharrastusseuroissa. Internetistä löytyy paljon inspiroivia youtube-videoita mm. hakusanoilla "dog dance" ja "koiratanssi".

Jos haluaa osallistua virallisiin kilpailuihin, kannattaa huomioida seuraavat:
· Koiralla on oltava FCI:n kansallisen jäsenjärjestön vahvistama kilpailukirja.
· Koiratanssikilpailuun osallistuvan koiran on oltava vähintään 12 kuukauden ikäinen.
· Koiralla pitää olla voimassa olevat rokotukset Kennelliiton rokotusmääräysten mukaisesti.
· Koiran on oltava tunnistusmerkitty.
· Kansalliseen kilpailuun osallistuvan koiran on oltava rekisteröity Kennelliiton rotukoirarekisteriin, tunnistusmerkintärekisteriin (FIX) tai muuhun FCI:n tunnustamaan koira- tai tunnistusmerkintärekisteriin.
· Suomenmestaruuskilpailuun tai maajoukkueeseen osallistuvan koiran on oltava rekisteröity Kennelliiton rotukoirarekisteriin.

Mukavia hetkiä harrastuksen parissa!

Tassu Muut artikkelit teemasta Harrastukset lemmikin kanssa

Koirien ja kissojen allergiat

Kuten meillä ihmisillä, myös koirilla ja kissoilla allergia on elimistön puolustusjärjestelmän ylimitoitettu ja epätarkoituksenmukainen reaktio jotakin tekijää tai ainetta kohtaan.

Lemmikkien lisäravinteet, tarvitaanko niitä?

Kuten me ihmiset, myös lemmikit saavat yleensä tarvitsemansa ravinteet ja vitamiinit ravinnostaan. Joskus voi kuitenkin olla tilanne, jossa esim. vitamiineja ja öljyvalmisteita kannattaa lemmikille antaa

Koiran ulosteiden, kakan syönti eli koprofagia

Artikkelissa käsitellään yleistä ongelmaa eli koiran ulosteiden syöntiä, sen syitä ja ongelman ratkaisua.

Koiran anaalirauhasten tyhjennys

Artikkeli käsittelee koiran anaalirauhasongelmia. Kerromme myös, miten anaalirauhaset tyhjennetään.

Koiran sopeuttaminen uuteen kotiin

Mitä pitää ottaa huomioon, kun koira muuttaa uuteen kotiin joko sisään tai ulos.

Kissan tai koiran kipu ja sen tunnistaminen

Artikkeli käsittelee koiran ja kissan kiputiloja ja neuvoo niiden tunnistamisessa.

Koiran tai kissan äkillinen ripuli

Koirilla voi olla hyvin monen tyyppisiä suolisto- ja ruoansulatusvaivoja, mutta varsinkin kevät on ripulin ja oksentelun varsinaista "sesonkiaikaa".

Lue artikkeli aiheesta Koiratanssi