Tassu Kaikki teemat

Canicross, koirajuoksu

Artikkelikuva

Mitä canicross on?
Laji on kehitetty vetohiihdosta, jossa koira tai hevonen vetää hiihtäjää perässään. Alkuperämaa on Ranska ja siellä on järjestetty myös ensimmäiset canicross-kilpailut 1980-luvulla.

Canicross on rankka ja urheilullinen laji, jossa koira juoksee edellä ja vetää juoksijaa tasaisella vauhdilla - myös ylä- ja alamäessä. Lajia harrastetaan maastossa, esim. metsässä tai pururadalla.

Juoksusuorituksen aikana koiraa ohjataan vasen- ja oikeakäskyillä. Koiralle kannattaa opettaa myös jarrutustuskäsky vauhdin hiljentämiseksi.

Kenelle laji sopii?
Canicrossia voi harrastaa minkä tahansa terveen, aikuisen koiran kanssa. Ohjaajalla on oltava ainakin kohtuullinen peruskunto aloittaessa, kunto kohenee toki harrastuksen myötä!

Jos nautit haasteista, kovasta treenistä, ehkä kilpailemisestakin (ainakin itsesi kanssa) tämä laji on täydellinen valinta.

Koska laji on fyysisesti raskas, sitä ei tule harrastaa alle yksivuotiaan koiran kanssa. Pennun ja nuoren koiran luusto ja lihaksisto on vielä kehittymässä, liika rasitus voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita ja ainakin haitata normaalia kehitystä.

Kuinka aloittaa harrastus?
· Ensimmäisenä tulee etsiä paikka jossa voit juosta koiran kanssa. Pururata on mukavin: ne on yleensä valaistu ja niissä on riittävän pehmeä pohja, mutta kaikille pururadoille ei koirilla ole asiaa. Sorapintaiset ulkoilureititkin sopivat harrastamiseen hyvin, mutta asfaltti on liian kova alusta ainakin pidemmille juoksurupeamille.

· Kumpareinen maasto ylä- ja alamäkineen tuo lisähaastetta. Jos lähtee metsäpoluille, koira kyllä pärjää, mutta ohjaajan on oltava tarkkana ettei liukastu tai kompastu kiviin tai juurakoihin.

· Ole alussa maltillinen juoksumatkojen ja vauhdin suhteen. Kun kunto ja kokemus nousee, matkaa ja vauhtia voi lisätä.

· Hanki hyvät varusteet - teille molemmille. Kuten kaikissa juoksulajeissa, niin myös canicrossissa ohjaajalla olisi oltava sopivat, luistamattomat, pehmeälle alustalle sopivat juoksujalkineet. Pehmustettu, ergonominen juoksuvyö on päällä mukavin ja turvallisin.

· Koiralle kannattaa hankkia tarkoitukseen suunnitellut juoksuvaljaat ja joustotalutin. Juoksuvaljaita on syytä käyttää vain treenatessa: koira oppii pian yhdistämään tietyt valjaat niihin vauhdikkaimpiin lenkkeihin ja vetämiseen ja normaalistihan vetäminen on ehdottomasti kiellettyä...

· Juomapullot on syytä ottaa molemmille mukaan varsinkin jos ilma on lämmin ja/tai lenkki pitkä.

Kilpailut
Canicross-kisoissa nopeus ratkaisee. Kilpailuluokissa matkat ovat yleensä 1-7 km. Myös pidempiä, 10 - 14 km kilpailuja järjetetään, mutta ne ovat harvinaisempia. Naiset ja miehet kilpailevat eri luokissa.

Muistettavaa

· Lajia ei tule harrastaa hyvin kuumalla tai kylmällä ilmalla.
· Muista lämmittely ennen juoksua ja jäähdyttely juoksun jälkeen.
· Huolehdi koiran anturoiden kunnosta. Hiekka ja asfaltti saattavat kuluttaa anturoita, käytä tassuvahaa.
· Anna koiran tehdä tarpeensa ennen juoksemisen aloittamista.
· Älä rasita koiraasi liikaa, sovita vauhti juostavaan matkaan.
· Pidä huolta myös koiran juomisesta suorituksen aikana.
· Pidä koira vierellä tai takanasi alamäessä, jotta koira ei vedä sinua nurin.
· Huomioi muut ulkoijat ja ota koira vierellesi lyhyempään hihnaan muita lenkkeilijöitä tai koirakoita kohdatessasi.
· Muista näkyvyys iltahämärissä! Otsalamppu ja erilaiset heijastimet ja heijastinliivit pitäsi löytyä jokaisen harrastajan varusteista.

Vetzyme B+E:llä varmistat aktiivisesti liikkuvan koirasi lisääntyneen vitamiinitarpeen. B-vitamiinit auttavat luovuttamaan energiaa lihaksistosta, E-vitamiinit ylläpitävät sydämen ja verenkierron terveyttä sekä terveitä energiatasoja. Seleeni ja sinkki mahdollistavat terveen kasvun ja auttavat hyvän lihaskunnon muodostamisessa.

Jos tiedät jo pentua hankkiessasi, että tulet käyttämään sitä aktiivisesti harrastekoirana, voit antaa sille Vetzyme B+E:tä jo pentuaikana.

Vyötärötaluttimet

Heijastimet, LED-pannat ja huomioliivit

Shaws -tassuvaha

Kuvalähde www.runnersradar.com

Tassu Muut artikkelit teemasta Harrastukset lemmikin kanssa

Aiheeen tuotteita

Trixie Lenkkeilytalutin ranteeseen

Trixie Lenkkeilytalutin ranteeseen
14.50
◉ Heti varastosta

Trixie Vyötärötalutin S-M

Trixie Vyötärötalutin S-M
19.90
◉ Heti varastosta

Trixie Vyötärötalutin M-L

Trixie Vyötärötalutin M-L
36.40
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Canicross, koirajuoksu

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto