Tassu Kaikki teemat

Nose Work, hajutyöskentely

Artikkelikuva

Ulkoilun ja muun fyysisen touhuilun lisäksi moni koira kaipaa myös älyllisiä haasteita. Koirille on suunniteltu erilaisia älypelejä joissa ideana on löytää makupala hajuaistin avulla ja keksiä konsti saada se esiin. Vähän samanlaisesta toiminnasta on kyse nose workissä. Yllättävää kyllä, haistelu kuluttaa paljon energiaa. Haasteellisen, aktiivisen haistelutehtävän aikana koiran hengitystiheys saattaa jopa kymmenkertaistua, eli työ rasittaa niitä sekä henkisesti, että myös fyysisesti.

Mitä nose work on?
Nose workissä koira käyttää hajuaistiaan löytääkseen piilotettuja hajutisleitä.

Minkälaisen koiran kanssa voi harrastaa nose workia?
Parasta nose workissa on se, että sitä voi harrastaa minkä tahansa koiran kanssa ihan vaikka kotioloissa. Omistajan tai koiran fyysiset vaivat tai rajoitteet eivät haittaa, kotona voi harrastaa myös epäsosiaalisen tai aran koiran kanssa. Ikärajaa aloittamiselle ei myöskään ole, harjoitukset voi aloittaa jo ihan pienenkin pennun kanssa. Myös kilpailusuoritukset tehdään aina yksitellen, eli koiran luonne ei varsinaisesti estä kilpailemistakaan.

Laji sopii erityisen hyvin reaktiivisille koirille. Hajutyöskentelyrupeaman jälkeen koirat ovat yleensä hyvin rauhallisia ja mikäli haluaa osallistua reaktiivisen lemmikkinsä kanssa kilpailuihin, sekin on mahdollista: kilpailupaikalla koira saa hihnaansa keltaisen nauhan, jotta kanssakilpailijat osaavat antaa koiralle tilaa eivätkä tuppaudu liian lähelle.

Nose workia voi harrastaa sisällä ja ulkona. Harjoittelu kannattaa aloittaa sisällä, ulkona haasteet ja vaikeustaso luonnollisesti kasvavat.

Kuinka aloittaa harrastus?
Harrastuksen voi aloittaa menemällä nose work -kurssille. Niitä järjestetään eri puolilla Suomea. Alkeiskurssilla koira oppii etsimään eukalyptustisleen ja ilmaisemaan löytönsä ohjaajalle.

Harrastuksen voi aloittaa myös kotona. Tässä ohjeita ja vinkkejä:

· Aloittaa voi millä tahansa turvallisella hajulla, esim. kanelilla. Kilpailuissa käytettävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli.
HUOM! Eteeriset öljyt ovat liian vahvoja, nose workiin tarkoitetut hajut ovat hydrolaatteja eli tuoksuvesiä. Tuoksuvesiin käytetään kasvin vesiliukoisia osia, eteeriset öljyt sisältävät kasvin rasvaliukoiset, kevyet ja haihtuvat osat.

· Aloita koiran kanssa herkkujen etsinnällä. Näin koira alkaa käyttää aktiivisesti hajuaistiaan ja oppii hyödyntämään sitä etsimisessä.

Tuoksujen kanssa kannattaa aloittaa seuraavasti:
· Laita muutama tippaa hydrolaattia (tai kanelijauhetta) vanulappuun ja vanulappu lasipurkkiin jossa on rei'itetty kansi.
· Tarjoa purkkia koiralle ja palkitse se heti naksautuksella tai makupalalla kun se osoittaa kiinnostusta purkkia kohtaan.

· Seuraavassa vaiheessa koira palkitaan kun se koskettaa purkkia kuonollaan. Joskus kestää pitkäänkin ennen kuin koira alkaa haistelemaan kunnolla, mutta kärsivällisyys palkitaan.

· Seuraavaksi lisätään käsky "haista" ja haistettavan hajun nimi. (Jos haluat koirastasi esim. sienikoiran, käytä purkissa niitä sieniä, joita toivot sen etsivän.)

Kun koira osoittaa selkeää kiinnostusta hajupurkkia kohtaan, voit aloittaa varsinaisen etsimisen harjoittelun.

· Laita toinen samaa hajua sisältävä purkki koiran näköpiiriin, anna alkuhaju ensimmäisestä purkista ja ohjaa koira etsimään toista purkkia. Kun koira menee toisen purkin luo, palkitse se.

Aluksi koira menee toisen purkin luo pelkän näköaistinsa avulla, mutta kun siirrät purkkia pikkuhiljaa kauemmas, alkaa nenäkin toimia!

Seuraavaksi koiralle opetetaan hajun lähteen sijainnin ilmaiseminen:
· Kun koira menee hajupurkin luo, palkitse se esim. kehulla tai naksautuksella, mutta palkitse makupalalla vasta sitten kun koira istuu tai makaa. Voit itse valita ilmaisutavan, se voi olla myös esim. haukkuminen, katsekontakti tai kuonokosketus.

· Kun koira ymmärtää mistä on kyse, lisää mukaan hajuton purkki. Hajuttoman purkin ilmaisusta et tietenkään palkitse koiraa, vaan odotat että se menee hajupurkille. Alussa koira kannattaa palkita jo oikean purkin vilkaisustakin, jotta se ei menetä kiinostustaan. Samalla voit lisätä käskyn "etsi" haisteltavan tuoksun nimen.

Kun havaitset koiran rupeavan käyttämään enemmän nenäänsä kuin silmiään, eli se on ehdollistunut hajulle, voit siirtää purkkia yhä kauemmas ja myös piiloon.

Kuten kaikessa koulutuksessa, myös nose workissä maltti on valttia. Lepopäiviäkin pitää pitää: Vaikka haistelu ei vaikuta kovin raskaalta työltä, se vaatii koiralta paljon.

Hajukokeet
Jos haluaa osallistua viralliseen hajutestiin tai kokeisiin, on liityttävä Nose Work Finland ry:n jäseneksi. Sivuilta löydät myös mm. tietoa lajista, testeistä, kilpailuista ja tapahtumista.

Ennnen kuin voi osallistua hajukokeeseen, koiran on käytävä hajutestissä jossa tarkistetaan että koira osaa etsiä koehajuja. 1-luokan hajutestissä koiran tulee löytää eukalyptuksen haju 12 laatikon joukosta ja aikaa saa kulua korkeintaan 3 minuuttia. Tässä testissä ei anneta pisteitä, suoritus joko hyväksytään tai hylätään.

Nosework-kokeissa suoritetaan neljä etsintää. Kaikissa osioissa on laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajjoneuvoetsintä.

Laatikkoetsinnässä koira hakee hajuja erilaisista kiinteäpohjaisista laatikoista tai muista säilyttimistä. Koe voidaan järjestää joko sisällä tai ulkona.

Sisätilaetsintä suoritetaan nimensä mukaisesti sisätiloissa. Ensimmäisessä luokassa haetaan yksi hajulähde yhdestä sisätilasta, kolmosluokassa sisätiloja on 3-5, joista yksi voi olla myös tyhjä. Yhdessä tilassa hajulähteitä on korkeintaan kolme.

Ulkoetsinnässä koira etsii hajunlähteen ulkona. Haastetta ulkoetsintään tuovat erilaiset maastomuodot ja säätilat. Kovalla pakkasella koetta ei tehdä.

Ajoneuvoetsinnässä hajulähteet on piilotettu esim. autoon, traktoriin, moottorikelkkaan tai muuhun ajoneuvoon. Hajulähteet sijoitetaan aina ajoneuvon ulkopuolelle koiran kuonon korkeudelle. Tämä koe voidaan suorittaa joko sisällä tai ulkona säästä riippuen.

Tasoluokkia on 3 ja niiden vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän lisääntyessä ja piilojen ja ympäristöjen vaativuuden kasvaessa. Ensimmäisessä luokassa etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laakerinlehti ja kolmannessa kaikki kolme, eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli sekä yhdistelmähajuja.

Etsinnnässä on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä voi saada esim. jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä tai virtsaa rata-alueelle. Virhepisteitä voi saada myös jos ohjaaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Etsintäaika ja pisteet ratkaisevat, nopein voittaa.

Kun koirakko on suoriutunut kaikista tasokokeista se saa diplomin. Menestyneimmät koirakot (kolmasti suoritettu 3-luokka) voidaan kutsua osallistumaan eliittiluokkaan jossa hajupiilojen suhteen ei ole mitään sääntöjä. Tässä luokassa kiinnitetään huomiota koiran tarkkuuteen, tehokkuuteen ja hallittavuuteen olivatpa olosuhteet mitkä tahansa.

Kuten jo alussa todettiin, nose work sopii kaikille koirakoille. Vaikka ei kilpailuihin tai testeihin tähtäisikään, se tarjoaa mukavaa yhteistä tekemistä ja koira nauttii, kun se saa käyttää vahvinta aistiaan.

Tassu Muut artikkelit teemasta Harrastukset lemmikin kanssa

Lue artikkeli aiheesta Nose Work, hajutyöskentely

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto