Tassu Kaikki teemat

Joulu kissan kanssa

Artikkelikuva

Mikään juhla ei taida rekvisiittansa puolesta olla kissan mielestä parempi kuin joulu! On rapisevia lahjapapereita, houkuttelevia narurullia, kimmeltäviä valoja ja monasti kotiin tuodaan myös ihan oikea, elävä kiipeilypuu! Koirat pysyvät pääasiassa lattialla, mutta kissa pääsee myös korkeammalle. Siksi kissan kanssa on oltava hieman eri tavalla tarkkana joulun aikaan.

Joulukukat
Joulukukkia alkaa ilmestyä kodin ikkunalaudoille ja pöydille usein jo marraskuussa. Monet joulukukat ovat kuitenkin myrkyllisiä ja niitä kannttaisi kissataloudessa välttää tai ainakin varmistaa, että kissat eivät pääse niihin käsiksi.

• Ruukuissa myytävistä kukista myrkyllisiä ovat amaryllis, hyasintti, joulutähti ja jouluruusu.
• Koristeoksien, mistelin ja orjanlaakerin, marjat ovat myrkyllisiä, samoin marjakuusen kaarna. Näitä käytetään usein somisteena kransseissa ja muissa jouluisissa asetelmissa.
Tulppaani on joulun aikaan suosittu kukka leikkokukkakimpuissa ja -asetelmissa, mutta valitettavasti sekin on kissalle vaarallinen, eli kissan pääsemättömiin nämäkin.

Kasvimyrkytyksen oireita ovat kuumeilu, väsymys ja apaattisuus, levottomuus, ruokahaluttomuus, vaaleat limakalvot, oksentaminen ja/tai ripuli tai kiihtynyt hengitys.

Jos epäilet kissasi saaneen kasvimyrkytyksen anna ensiavuksi lääkehiiltä ja ota yhteyttä eläinlääkäriin tarkempia ohjeita saadaksesi. Eläinlääkäriä varten on hyvä tietää kissan ikä, paino ja se mitä kasvia ja kuinka paljon kissa on mahdollisesti syönyt.

Kynttilät
Kissan kanssa elellessä tämä yleisohje on ensiarvoisen tärkeä - ympäri vuoden: älä koskaan polta kynttilöitä valvomatta niitä.

Uteliaisuuttaan kynttilöitä tutkiva kissa voi, paitsi polttaa itsensä pahasti, myös aiheuttaa tulipalon kaatamalla tai pudottamalla kynttilän tai kynttilälyhdyn.

Viiksikarvan kärähtäminen ei ole vaarallista, mutta palovammoja saanut kissa on vietävä eläinlääkäriin.

Lahjanarut
Lahjanarut voivat olla vastustamaton houkutus kissalle olivatpa ne vielä rullalla tai jo paketeista irrotettuja. Varsinkin kiiltävien ja kihartuvien lahjanarujen reunat voivat olla hyvin teräviä, eikä kissan pitäisi antaa edes pureskella niitä. Terävät reunat voivat aiheuttaa haavoja kissan suuhun tai ruoansulatuselimistöön.

Lahjanarujen tai muiden vierasesineiden aiheuttamat suolitukokset joudutaan usein poistamaan leikkauksella.

Joulukuusi
Mikä voisi kissan mielestä olla houkuttelevampi kuin kiiltävin palloin, kimmeltävin köynnöksin ja välkehtivin valoin varustettu, tuoksuva kiipeilypuu? No ei varmaan mikään!

Vahingot välttääksesi voit kokeilla seuraavia keinoja:
• Jos mahdollista, kiinnitä kuusi myös latvastaan esim. kattoon.
• Laita kuusen alle foliota tai kuplamuovia jonka päällä kissa ei mielellään kävele. Näin estät sen kiipeämisen kuuseen runkoa pitkin (ehkä).
• Suihkuta kuusen alaoksiin kissalle epämiellyttävää tuoksua (esim. jokin sitrustuoksu) jotta se ei halua mennä kuusen lähelle.
• Käytä kuusessa vain särkymättömiä koristeita ja vältä lasipalloja. Kiinnitä myös muunlaiset koristeet huolellisesti oksiin.
• Jos kissa ei pysy poissa kuusen kimpusta, älä jätä sitä valvomatta samaan tilaan joulupuun kanssa.
• Jos tämä ei onnistu, laita joulukuusi parvekkeelle tai pihalle sellaiseen paikkaan josta se näkyy myös sisälle.

Vieraat ja kissan joulurauha
Paitsi joulupukki, kotona saattaa käydä myös muita sukulaisia ja tuttavia, jotka eivät ole kissalle niin tuttuja ennestään. Tämä voi aiheuttaa varsinkin aralle kissalle paljon stressiä. Vierailulle tulevia, myös lapsia, voi aivan hyvin kehottaa jättämään kissa rauhaan jos sitä häiritään ja jos se rauhaa kaipaa. Kissa tulee luokse jos ja kun siitä siltä tuntuu. Aivan kuten meillä ihmisillä, myös kissalla on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, myös hyvää tarkoittavaan.

• Varmista että kissa pääsee halutessaan rauhalliseen paikkaan.
• Siirrä kissanvessa, peti ja ruoka- ja vesikupit tarvittaessa sellaiseen paikkaan jossa se saa olla rauhassa.

Kissan jouluruoat
Kissa voi parhaiten saadessaan normaalia, sille sopivaa ravintoa myös jouluna. Jouluruokamaistiaisten antaminen ilahduttaa lähinnä ihmistä itseään, mutta mausteista ja vieraista ruoka-aineista voi kissalle tulla vatsavaivoja, ikävimmillään jopa ripuli.

• Hemmottele kissaa jouluna sen omilla lempiruoilla tai kissoille tarkoitetuilla makupaloilla.

Tarkista ennen joulun pyhiä mikä tai mitkä eläinlääkärit ja apteekit päivystävät. Jos jotain sattuu, apu on näin nopeammin saatavilla.

Mukavaa ja turvallista joulua kaikille kissoille ja kissojen perheille!

Tassu Muut artikkelit teemasta Joulu

Aiheeen tuotteita

Trixie karvapallo kellolla 3 cm

Trixie karvapallo kellolla 3 cm
1.00
◉ Heti varastosta

Trixie Pehmohiiri kissanmintulla

Trixie Pehmohiiri kissanmintulla
3.90
◉ Heti varastosta

Funny Pet -Pallopyramidi

Funny Pet -Pallopyramidi
14.00
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Joulu kissan kanssa

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto