Kissojen luovutusikä, uusi suositus
Kissan (ja minkä tahansa eläimen) tasapainoisen kehityksen kannalta tärkeintä aikaa on pentuaika. Tästä syystä kissojen suositeltua luovutusikää onkin nyt nostettu. Uuden luovutusikärajan tarkoitus on parantaa kissojen hyvinvointia.
Kissanpennut kehittyvät nopeasti ja kissaemo pitää niistä hyvää huolta. Kun silmät ovat auenneet, pentujen reviiri laajenee ja ne alkavat leikin varjolla ja emonsa opastuksella opetella kaikkia kissalle tarpeellisia taitoja. Emon lisäksi sisarukset ovat tärkeässä roolissa tässä kehitysvaiheessa.
Jos pennut saavat elää virikkeellisessä ja turvallisessa ympäristössä, olla tekemisissä mahdollisimman monien ihmisten, emon, sisarusten ja muiden lemmikkienkin kanssa, niistä tulee tasapainoisia, reippaita ja mukavia lemmikkejä uusiin koteihinsa. Koska pennut kasvavat ja kehittyvät nopeasti, jo pari viikkoa vanhempi pentu on huomattavasti kehittyneempi, reippaampi, itsenäisempi ja omatoimisempi kuin nuorempi.
Käytöshäiriöiden ehkäisyKun pennut saavat olla pidempään emonsa ja sisarustensa kanssa, myös niiden myöhemmät käytöshäiriöt vähenevät. Liian varhaisesta vieroituksesta johtuvia käytöshäiriöitä ovat mm. aggressiivisuus ja emon nisien polkemista kuvaava tassuttelu. Myös merkkailemien ja huonekalujen ja tapettien raapiminen ja kynsiminen ovat tyypillisiä häiriökäyttäytymisen malleja.
Mm. näistä syistä Suomen Kissaliitto on nostanut luovutusikärajan rajan 14 viikkoon vuoden 2020 alusta lähtien. Aiemmin pennut sai antaa uuteen kotiin 12 -viikkoisina.Hyvä luovutusikä on 14 - 16 viikkoa12 viikon luovutusikä on kansainvälisen kissaliittojen kattojärjestön, FIFen sääntö, mutta Suomen Kissaliitto on ensimmäinen jäsenliitoista, joka on nostanut rajan 14 viikkoon. Monet suomalaiset kissankasvattajat ovat tähänkin asti pitänneet pentuja jopa 16 -viikkoisiksi asti. 16 viikon ikä on se ikä, jolloin kissaemo itsekin alkaa vierottamaan pentujaan. Myöhäisempi luovutusajankohta on hyväksi paitsi pennuille, myös emoille.
Rokotusten antaminen helpottuuLuovutusiän nostaminen helpottaa myös pakollisten rokotusten hoitamista kun kasvattaja ehtii hoitaa ensimmäisen rokotuksen. Kun kissa rokotetaan viranomaisohjeistuksen mukaisesti ensimmäisen kerran 12 viikon iässä, se saa kissarutto- ja kissanuha-rokotteen. Jos kissanpennulla on esim. ripulia, rokotusaikaa joudutaan siirtämään. Uuden luovutusiän myötä saadaan kasvattajan luona tarvittaessa joustoa rokotusaikatauluun. Kissanpennun rokotusta ei kannata aikaistaa, koska alle 12 -viikkoisella pennulla saattaa olla vielä emon vasta-aineita ja rokotuksen teho on heikompi. Alle 12 -viikkoisena rokotetulle pennulle tulisi antaa vielä vahvistusrokote myöhemmin.
Kenen on suositusta noudatettava?Uutta luovutusikää ei ole kirjattu esim. eläinsuojelulakiin ja määräyksenä se koskee ainoastaan Kissaliiton alaisia rotukissojen kasvattajia, mutta useimmat eläinsuojelyhdistyksetkin ovat myöhemmän luovutusiän kannalla. Esim. Turun seudulla toimiva eläinsuojeluyhdistys Dewi ry on jo vuoden verran luovuttanut kissanpennut vasta 14 -viikkoisina ja myös mm. Helsingin ja Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykset ovat ottaneet myöhemmän luovutusiän käyttöön vuoden 2020 alusta lähtien.
Uutta luovutusikää kannattaa noudattaa ihan "tavallistenkin" kissanpentujen kanssa. Muutaman viikon pidempi odotusaika maksaa itsensä takaisin tulevina vuosina: kissasta kehkeytyy tasapainoinen ja tyytyväinen aikuinen kissa, ihan paras lemmikki!