Tassu Kaikki teemat

Koiran opettaminen hiekkalaatikolle

Artikkelikuva

Kuulostaako hullulta? Ei välttämättä. Tekeväthän kissat ja ihmisetkin tarpeensa sisätiloissa. Joskus voisi olla hyvinkin tarpeellista, tai ainakin käytännöllistä, että koira osaisi tehdä tarpeensa sallittuun paikkaan sisälläkin.

• Varsinkin pienillä koirilla ja vinttikoirilla pissahätä voi tulla useammin kuin muilla koirilla. Eikö olisi mukavaa ajatella, että koiran ei tarvitsisi kärsiä hätää, vaan se voisi tarvittaessa tehdä tarpeensa sallittuun paikkaan?

• Myös vanhan, sairaan tai tiineenä olevan koiran pissallakäynnin tarve voi olla tihentynyt. Jos koiralla on paikka, johon se tietää olevan sallittua sisälläkin tehdä pissat tai kakat, sen ja omistajan elämästä häviää yksi stressin ja harmituksen aihe.

• Venyvätkö työpäivät tai työmatkat joskus normaalia pidemmiksi? Podetko huonoa omatuntoa koirasta, joka "jalat ritissä" odottaa kotona pissattajaa?

• Kun olet itse sairaana, esim. korkeassa kuumeessa, koiran ulkoiluttaminen ei välttämättä ole itsellesi parhaaksi. Silloin voisi olla mukavaa, että koira teksi ainakin yhdet tarpeensa ilman ulos lähtemistä.

• Paljon, ja varsinkin pitkiä matkoja taittavissa, veneilevissä perheissä "laivakoirat" opetetaan usein tekemään tarpeensa myös hiekkalaatikkoon.

Kauanko koira kykenee pidättämään?
Parhaassa tapaksessa nuori koira kykenee pidättämään tunteina suunnilleen ikänsä kuukausina + yksi. Esim. nelikuinen koira pystyy pidättelemään maksimissaan viisi tuntia.

Sisäsiistiksi opettaminen ja oppiminen
Koirat eivät opi sisäsiistiksi opettamatta. Sisäsiisteyttä aletaan opetella heti, kun koira tulee uuteen kotiin. Koiralle ei pentuna ole väliä, pissaako ja kakkaako se sisällä vai ulkona, sisäsiistiksi opettamisessa on kyse lähinnä siitä, että koiralle opetetaan millaisille alustoille ne saavat tehdä tarpeensa. Yleensä nämä "sallitut alustat" sijaitsevat ulkona.

Herkimmillään koirat ovat tämän taidon oppimisen kanssa luovutusiässä ja siitä pari viikkoa eteenpäin.

Tässä vaiheessa koiranpennun kanssa käydään ulkona hyvin, hyvin usein: heti kun se on herännyt. Heti kun se on syönyt. Heti kun se on leikkinyt tai näyttää muuten vain siltä että sillä on hätä. Tämä aika on syytä käyttää tehokkaasti siihen, että koira oppii tekemään tarpeensa pääasiallisesti ulos.

Opettaminen hiekkalaatikolle
Jos haluaa opettaa koiran tekemään tarpeensa myös sisälle johonkin tiettyyn, sallittuun paikkaan, voi sen silloin tällöin viedä myös sinne, minne ne olisi hyvä tehdä. Tämä paikka voi olla esim. parvekkeella, kuistilla tai vessassa oleva hiekkalaatikko tai vaikkapa lattiakaivon kansi sellaisessa tilassa, jonka lattia on helppo pestä ja puhdistaa. Pentu oppii pian, että hiekkalaatikolla tai lattiakaivolla on ihan ok käydä myös.

Käskystä pissaaminen ja kakkaaminen
Pentuvaiheessa koira kannattaa opettaa tekemään tarpeensa myös käskystä. Opettaminen käy helposti kehumalla ja palkitsemalla tehdyistä pissoista tai kakoista. Tämä on tervetullut taito varsinkin silloin kun ulkona on hirveän kylmää, sateista tai tuulista tai olet itse sairaana tai on kiire syystä tai toisesta.

Opettaminen aloitetaan palkitsemalla ulkona tehdyt tarpeet: "Hyvä/hieno pissa/kakka!" ja makupala.

Seuraavassa vaiheessa kehotetaan koiraa tekemään tarpeensa: "Tee kakka." Tätä voi hokea tauotta lenkillä, kerran se osuu oikeaan kohtaan ja koira luonnollisesti palkitaan upeasta suorituksesta kehuin ja namipaloin.

Jo aikuisellekin koiralle voi opettaa nämä uudet taidot. Ensin opetellaan käskystä ulostaminen samoilla metodeilla kuin pennun kanssa ja sitten voidaan siirtyä harjoittelemaan hiekkalaatikolle tai muulle sallitulle paikalle. Käsky ja palkinto, siitä se lähtee.

HUOM! Vaikka koiran opettaisi tekemään tarpeensa myös sisällä, se ei poista koiran tarvetta ja oikeutta ulkoiluun, liikuntaan, haisteluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden koirien kanssa.

Koiran hiekkalaatikko pitää valita luonnollisesti koiran koon ja sijoituspaikan mukaan. Pienimmille koirille sopivat kissanhiekkalaatikot, isompien rotujen kanssa joutuu sitten käyttämään hiukan mielikuvitusta. Mm. sängyn alla pidettävistä säilytyslaatikoista löytyy melko suuriakin laatikoita isomman koiraystävän tarpeisiin jos sellaiselle vain löytyy kotoa tilaa.

Koiran sisävessan puhtaudesta on pidettävä yhtä hyvä huoli kuin kissanvessoistakin. Pellettiä käyttävä voi vetää kakkakikkareet alas vessanpöntöstä, muiden kuivikkeiden kanssa on toimittava niille kullekin suositellulla tavalla. Käyttö- ja hävittämisohjeet löytyvät kuivikepussien kyljestä.

Tassu Muut artikkelit teemasta Lemmikki kotona

Aiheeen tuotteita

3 x PeeWee -pelletti 5 l

3 x PeeWee -pelletti 5 l
15.00
◉ 2-3 vkoa
-17%

M-PETS Paw kissanvessan matto

M-PETS Paw kissanvessan matto
6.80
◉ Heti varastosta

PeeWee EcoHus -pellettivessa

PeeWee EcoHus -pellettivessa
59.00
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran opettaminen hiekkalaatikolle

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto