Tassu Kaikki teemat

Voiko koiraa lenkittää liikaa?

Artikkelikuva

Vaikka koirat ovat luotuja liikkumaan, ja aikamoisia juoksijoita ovatkin, koiraakin voi tulla lenkittäneeksi "liikaa". Koiran liikuntaharrastuksiin pätevät suunnilleen samat säännöt kuin ihmisen lenkkeily- tai urheiluharrastukseen: säännöllisyys, kohtuullisuus ja riittävä lepo suoritusten välillä.

Lenkkeilyn ja liikunnan säännöllisyys
Jos koira köllöttelee viikot sohvalla ja ulkona käydään aamuin, illoin pikaisella pissalenkillä, viikonloppuna ei voi lähteä 10 km maastojuoksulle. Jos ihmisen oma treeni olisi saman tyyppistä, ei se onnistuisi ihmiseltäkään. Jos toiveissa ja suunnitelmissa on pitkät vaellukset tai metsälenkit viikonloppuisin tai lomilla, koiran kuntoa on pidettävä yllä muinakin aikoina ja tehtävä pidempiä lenkkejä; myös reippaalla tahdilla.

Nimittäin: yht´äkkinen kova ja rasittava liikunta tekee lemmikille saman kuin ihmiselle: lihaksia ja niveliä kolottaa, joka paikkaan sattuu, eikä seuraavana päivänä pysty liikkumaan kunnolla oikein ollenkaan.

Liikuntaa ei voi harrastaa "varastoon", sen on oltava vähintäänkin kohtuullisen säännöllistä. Viikolla harrastettua laiskottelua ja sohvalla makoilua ei siis voi, eikä kannata, korvata viikonlopun ylipitkillä, raskailla lenkeillä.

Ihminen voi harrastaa muitakin lajeja pitääkseen yllä suorituskykyään, mutta koira ei lähde punttisalille, joogaan tai koristreeneihin. Jos tuntuu, että arkena ei ole tarpeeksi aikaa koiran lenkittämiseen, koiran kanssa voi lähteä pyörälenkille. Kun vauhdin ja matkan pitää sopivana, koira saa tarvitsemansa, ylläpitävän liikunnan huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin ihmisen tahtiin kävelemällä tai juoksemalla.

Suurin osa ihmisistä kävelee 2,9–6,5 km/h, huippumaratoonarin hölkkävauhti on 14 km/h, mutta "tavallinen harrastaja" etenee yleensä n. 6 - 8,5 kilometrin tuntivauhdilla. Rodusta riippuen koirien "huippunopeudet" voivat yltää jopa yli 60 km/h, mutta tähän ei tietenkään lenkeillä pyritä: hitaammin, mutta pidempään juokseminen on kunnon kannalta olennaisempaa.

Koiran kanssa pyöräilystä voit lukea enemmän artikkelista Lemmikin kanssa pyöräretkelle.

Asianmukaiset varusteet pyöräilyyn löydät täältä: Pyöräilytarvikkeet.

Vyötärötaluttimien avulla kädet jäävät vapaiksi ja juokseminen on helpompaa ja antoisampaa. Ne löydät täältä: Vyötärötaluttimet.

Säännöllinen, riittävä liikunta on tärkeää kaikille koirille. Se pitää koiran painon kurissa, fyysisen kunnon hyvänä ja pään terveenä.

Alusta
Maalaiskoirat ja onnekkaimmat kaupunkikoirat pääsevät liikkumaan erilaisilla alustoilla, mutta monet citykoirat kävelevät ja lenkkeilevät paljon asvaltilla. Jos, ja kun, pinta ja liikkumisen laatu muuttuvat yhdellä kertaa, koiralla voi mennä viikkokin pidemmästä metsäretkestä toipumiseen.

Jos haluaa käydä vaelluksilla tai pitkillä metsäretkillä viikonloppuisin, koiran on päästävä metsään myös viikolla.

Asvaltti on niin ihmiselle kuin koirallekin liian kova lenkkeilyalusta. Me ihmiset laitamme lenkkitossut jalkaan vaimentamaan iskuja, koirilla ei tätä mahdollisuutta ole. Pitkiä juoksulenkkejä asvaltilla on siis syytä välttää. Metsäpolut, ojanpenkat tai pururadat ovat parempia juoksualustoja.

Epätasaisella pinnalla ulkoileminen on monella tapaa hyödyllistäkin: haasteellisemmat maastot kivineen ja juurakoineen stimuloivat koiran aivoja ja aisteja ja aivan huomaamatta kehittävät myös sen hermostoa ja ovat hyväksi koko tuki- ja liikuntaelimistölle. Ihminen saa samat hyödyt epätasaisilla alustoilla ja vaihtelevissa maastoissa lenkkeilystä.

Lenkitetäänkö koiria liikaa vai liian vähän?
Yleisesti ottaen koirien kanssa liikutaan varmasti liian vähän, mutta toisaalta eri tyyppiset koirat tarvitsevat liikuntaa eri määriä. Esim. noutajat, vinttikoirat ja valjakkokoirat juoksisivat pitkin metsiä vaikka koko päivän, sylikoirat pärjäävät vähemmälläkin, mutta useimmat koirarodut kaipaavat päivittäin kunnon liikuntaa ja nauttivat siitä. Jos ei syystä tai toisesta pääse lenkille, esim. itse sairastaessaan, pallo- ja noutoleikit ovat hyvä lenkin korvike tällaisina hetkinä.

Kohtuullisuus - Iäkkäät tai sairauksista kärsivät koirat
Jos koiralla alkaa olla ikää, nivelvaivoja, muita sairauksia tai ylipainoa, lenkkeilyn kanssa on oltava erityisen tarkkana ja mitoitettava lenkkien nopeus ja pituus koiran kuntoon nähden sopivaksi. Vaikka itsellä olisi vähän paha mieli, kun "joutuu" jättämään koran kotiin omalta 6 km lenkiltä, koira ei siitä pahastu.

Ontuminen, haluttomuus, ylösnousemisen vaikeus, lihasjäykkyys, kesken lenkin istuminen tai lepääminen, halu lähteä takaisin kotiinpäin ja ärtyisyys ovat kaikki merkkejä siitä, että koiraa on rasitettu liikaa. Ihan kuten ihminen, koirakin nauttii liikkumisesta silloin, kun se ei tuota tuskaa tai kipua. Hampaat irvessä, polvet tai nilkat teipattuna treenaavat huippu-urheilijat ovat eri juttu: he valitsevat osansa vapaaehtoisesti, koiran kohdalla tällaiselle "hinnalla millä hyvänsä" -treenaamiselle ei ole mitään syytä.

Jos lemmikki kärsii nivelvaivoista, esim. nivelrikosta, sen oloa voi helpottaa erilaisilla, mm. glukosamiinia sisältävillä lisäravinteilla. Näitä valmisteita ei ole tarkoitettu parantamaan koiran suorituskykyä vaan helpottamaan liikkumista koiran kunnon ja iän sallimissa rajoissa. Glukosamiini auttaa pitämään nivelet ja rustot joustavina ja kestävinä. Valmisteita suositellaan ikääntyville koirille, koirille, joilla jo on nivelongelmia tai suurille roduille, joille niitä todennäköisesti kehittyy.

Glukosamiinitabletit löydät kohdasta Lisäravinteet ja vitamiinit ja Flexible Joint -öljyn kohdasta Öljyvalmisteet koirille.

Lisää lemmikin nivelvaivoista voit lukea artikkelista Koiran ja kissan nivelvaivat.

Kohtuullisuus - Pennut
Pennun kanssa liikuntaharrastukset aloitetaan aina varovasti, pennun ehdoilla. Hyppiminen, rappuset, liukkaat tai kovat alustat altistavat pennun kehittymättömän luuston ja lihaksiston liian suurelle rasitukselle ja haitat voivat olla pysyviä. Esim. pyöräilyharrastus aloitetaan koiran koosta ja rodusta riippuen vasta noin 10 kk – 1,5 v iässä.

Kohtuullisuus - Palauttava liikunta
Kuten ihminen, myös koira tarvitsee palauttavaa liikuntaa ja lepoa pidempien ja raskaampien lenkkien, urheilusuoritusten tai retkipäivien jälkeen. Lepopäivinä käydään rauhallisilla kävelylenkeillä ja nautitaan sohvalla loikoilusta ja nukkumisesta.

Kohtuullisuus - Aivojumppa ja koulutus
Liikunnan ohella koirat nauttivat myös älyllisistä haasteista. Pienet, päivittäiset koulutushetket, älypelit tai rauhallisemmat harrastukset vievät koiralta yllättävän paljon energiaa. Näitä keskittymistä ja tarkkaavaisuutta vaativia tehtäviä ei kannata koiralla teettää raskaan lenkin tai treenipäivän jälkeen.

Esim. agility-harrastuksessa yhdistyvät molemmat: liikunta ja opettelu ja oivaltaminen. Kaikille koirille sopivaa, yksiselitteistä yleisohjetta ei pysty antamaan, mutta jo esim. 10 minuutin agility-treeni voi olla monelle koiralle riittävä, sekin vain muutaman kerran viikossa. Jos koira osallistuu esim. viikonlopun agilityleirille ja molempina päivinä treenataan 20 min, koiran palautumiseen voi mennä jopa viikko. Niin raskasta on aivojen ja lihasten yhteistyö. Myös jäljestäminen ja TOKO ovat lajeja joissa koira rasittuu myös fyysisesti vaikka vauhti ei niin kova olisikaan.

Muistilista vielä lyhyesti:
• Huomioi liikunnan säännöllisyys/epäsäännöllisyys.
• Huomioi lemmikkisi ikä ja terveydentila.
• Harkitse tarkkaan liikunnan laatu.
• Suosi rutiinia ja kestoltaan saman tyyppistä liikuntaa päivittäin.
• Muista, että monta pientä lenkkiä on parempi kuin yksi pitkä.
• Tee muutokset asteittain.
• Kiinnitä huomiota maastojen ja alustojen vaihteluun.
• Muista myös muut liikuntamuodot: uiminen, vedessä kahlaaminen, pallo- ja noutoleikit, agility jne.
• Huomioi ja suhtaudu vakavasti merkkeihin kivusta.

Mukavia ulkoiluhetkiä teille molemmille!

Tassu Muut artikkelit teemasta Ulkoileminen

Lue artikkeli aiheesta Voiko koiraa lenkittää liikaa?

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto