Usein takkuinen lemmikki on pitkäkarvainen kissa tai koira, joka ei pidä harjaamisesta. Jos hankkii pitkäkarvaisen lemmikin, se on syytä totuttaa päivittäiseen harjaamiseen, kampaamiseen ja takkujen selvitykseen jo ihan pentuna. Monasti myös löytökoirat ja -kissat kärsivät huonokuntoisesta ja takkuisesta turkista.
Mitä haittaa takuista on?
Takut voivat aiheuttaa lemmikille ikävää oloa kun ne alkavat kiristää ihoa.
Vakavampi ongelma on se, että iho ei enää hengitä jos lemmikin turkki on hyvin takkuinen. Takkuinen turkki kuivuu hitaammin ja kostea turkki tarjoaa oivan kasvualustan erilaisille sienille ja bakteereille. Nämä puolestaan aiheuttavat kiusallisia, kutiavia ihovaivoja. Kun likaa, bakteereita ja kutiamista koitetaan vähentää pesemällä, kierre on valmis: turkki ja iho kastuvat, mutta kuivuvat hyvin hitaasti ja takut ja ihovaivat pahenevat.
Takkuisesta turkista on myös hankala löytää ulkoloiset, esim. punkit.
Takkuinen turkki on terveysriski.
Takkujen paakkuuntuminen ja huopuminen
Ajan mittaan yksittäiset takut kasvavat, kiinnittyvät toisiinsa, jopa ihoon. Kun tilanne pääsee tarpeeksi pahaksi, niihin eivät tepsi kuin sakset. Pelkällä harjalla tai kammalla vanuttuneita, huopamaisia möykkyjä ei saa selväksi.
Miksi takkuja tulee?
Kun lemmikki liikkuu, turkin karvat hankautuvat toisiaan vasten. Erityisesti kosteaan tai märkään turkkiin takkuja syntyy helpommin: aina kun karvat kastuvat tai turkki pestään, karvojen pintakerros aukeaa ja eri karvojen suomut takertuvat toisiinsa. Tästä syystä paljon uiville ja vedessä viihtyville koirille voi takkuja ilmaantua tavallista helpommin.
Joidenkin lemmikkien karva on lyhyttä ja paksua, ne eivät tietenkään takkuunnu, mutta pehmeät, lyhyehkötkin, ja pitkät karvat takkuuntuvat erityisen helposti.
Vaikka karva olisi pääasiallisesti lyhyttä, kainaloissa, takajalkojen välissä, korvantauksissa, lantion seudulla, vatsanalusessa, niskassa ja etujalkojen alapuolella voi olla pehmeämpää karvaa joka menee takkuun tai huovuttuu. Nämä kohdat kannattaa harjata tai kammata erityisen huolellisesti.
Miten takut auki kotikonstein?
Helpointa on tietysti ennaltaehkäistä takkujen syntymistä, mutta joskus niitä voi tulla kaikesta kampaamisesta ja harjaamisesta huolimatta.
Koiran tai kissan takkujen selvittämiseen voi käyttää siihen tarkoitettua erityistä takunselvittäjää tai tavallista metallikampaa. Lemmikit eivät useinkaan pidä tästä operaatiosta, mutta kärsivällisyys ja sitkeys palkitaan. Takkuja täytyy varoa repimästä, se on aivan yhtä tuskallista kissalle tai koiralle kuin ihmiselle.
Tee näin:
• Käy takut ensin sormin läpi. Jos takku on vielä löysä, sen saattaa saada auki ilman apuvälineitäkin.
• Kun takut on käyty läpi sormin, pese lemmikki lämpimällä vedellä ja hoitoshampoolla tai käytä hoitoainetta. On tärkeää noudattaa ohjeessa annettua vaikutusaikaa, muuten shampoosta tai hoitoaineesta ei ole hyötyä.
Hoitoaineiden toiminta ja teho perustuu siihen, että ne jättävät turkkiin pieniä määriä ainesosia, jotka tekevät karvoista sileät ja suojaavat niitä. Huuhtele turkki kuitenkin huolellisesti äläkä jätä hoitoainetta turkkiin ellei kyseessä ole nimenomaan turkkiin jätettävä hoitoaine.
Jos käytät erillistä hoitoainetta, laita hoitoaine kevyesti kuivattuun turkkiin. Älä hankaa, puristele turkki kuivaksi. Jos mahdollista, levitä hoitoaine kammalla ja huuhtele pois mahdollisimman viileällä vedellä. Kuuma vesi vain avaa suomut uudelleen.
• Ryhdy takkujen selvittämiseen vasta kun turkki on täysin kuiva. Käytä harvapiikkistä metallikampaa.
• Pahimmat takut voi leikata saksilla pois, mutta saksien kanssa on syytä olla varovainen jos takut ovat hyvin lähellä ihoa.
Etene varovasti, pienissä osissa: leikkaa ensin takun latvasta ja etene pikkuhiljaa kohti ihoa. Välillä voit yrittää jatkaa takun selvittämistä kammalla jotta ihan ihon läheltä ei tarvitsisi saksilla leikata.
Vaikka lemmikin ulkonäkö vähän takkujen leikkaamisesta kärsisikin, hyvinvointi on tärkeämpää ja karvat kyllä kasvavat takaisin.
Trimmauskonetta tai höylää on syytä käyttää vasta aivan viimeisenä vaihtoehtona.(Takkuista koiraa ei tulisi myöskään ryhtyä trimmaamaan, vaan takut tulisi selvittää ensin.) Jos karvojen ajeluun joudutaan ryhtymään, se tarkoittaa myös sitä, että turkki on jo niin takussa, että kissan tai koiran iho varmasti ärtynyt, ehkä tulehtunutkin. Nämä välineet pahentavat tilannetta entisestään.
Jos takkupaakut ovat kovin suurilla ihoalueilla, tai jos omat taidot tai välineet yhtään epäilyttävät, kannattaa kissan tai koiran kanssa lähteä eläinlääkärille. Eläinlääkäri rauhoittaa lemmikin ja karvat ajellaan pois ammattitaidolla ja hyvillä välineillä.
Takkujen ennaltaehkäisy
• Harjaa tai kampaa lemmikin turkki säännöllisesti.
• Jos lemmikkisi turkki on helposti takkuuntuvaa lajia, käytä hoitoshampoota säännöllisesti.
• Tee takkuselvitystä usein, vaikka päivittäin jos tarpeen. Ota lemmikki syliin, katsele televisiota ja availe takkuja hellästi ja varovaisesti. Koira tai kissa voi oppia jopa pitämään näistä yhteisistä "hellittelyhetkistä".• Jos lemmikilläsi on paljon pohjavillaa, huolehdi myös sen poistosta varsinkin keväällä, kun talviturkki vaihtuu kesäturkkiin.
Hyväkuntoinen turkki ei takkuunnu niin helposti ja kosteustasapainossa oleva terve iho kestää hetkittäistä ärsytystä paremmin.
Kissan takut
Joskus, varsinkin kissojen kohdalla, takkujen syynä voi olla se, että kissa ei enää huolehdi turkistaan. Tämä voi johtua iästä tai sairaudesta. Tällainen kissa kannattaa viedä eläinlääkärille varmuuden vuoksi terveystarkastukseen ja kotona sen tulee jatkossa saada apua turkkinsa hoitoon.
Tässä linkit eri tuoteryhmiin joista löydät tarvitsemasi välineet:
• Koirashampoot ja hoitoaineet
• Harjat, kammat ja karstat koirille
• Trimmausvälineet ja sakset
• Kissojen harjat, kammat ja karstat
Lue artikkeli aiheesta Takkuinen kissa tai koira