Tassu Kaikki teemat

Koiran ulosteiden, kakan syönti eli koprofagia

Artikkelikuva

Kun koira syö omien tai muiden koirien tai kissojen jälkeensä jättämiä kikkareita, se on meistä ihmisistä tietysti vastenmielistä puuhaa.

Onneksi kyse on ilmiöstä, joka on täysin luonnollinen ja ratkaisukin löytyy hihnan toisesta päästä: sinulla on monta mahdollisuutta lopettaa koirasi kakan syöminen. Ei tarvitse kuin keksiä, mistä se johtuu!

· Koira syö lehmän tai hevosen kasoja
Ei haitallista. Ne maistuvat koirista ilmeisesti hyvälle. Kiellä koiraa ja vie se pois kasojen luota.

· Koira syö ulkotarhassa omia ulosteitaan
Koira voi olla pitkästynyt ja varsinkin jäätyneet kikkareet tarjoavat sille tervetullutta puuhaa.
Siivoa tarha päivittäin ja anna koiralle muita virikkeitä: lenkkeilyä, leikkiä, puruluita

· Koira syö omia tai muiden koirien ulosteita
- Koiralla voi olla suolistoloisia. 
Madota koira säännöllisesti.

- Koiralla voi olla haiman sairaus. 
Haima ei tällöin eritä riittävästi entsyymejä, jotka hajottavat proteiinia, rasvaa ja tärkkelystä. Kun ruoka ei sula kunnolla, uloste sisältää runsaasti näitä aineita, joiden olisi pitänyt kulkeutua elimistöön normaalin ruoansulatuksen mukana ja koira pyrkii vaistomaisesti korvaamaan vajeen syömällä ne uudestaan.
Jos epäilet koirallasi vakavaa sairautta, vie se eläinlääkärin tutkittavaksi.

- Koiran ravinto saattaa sisältää liian vähän ruoansulatusentsyymejä. 
Lemmikkikoiran ravinto sisältää enemmän hiilihydraatteja kuin vastaavanlaisten villieläimien. Pystyäkseen sulattamaan tärkkelyksen, koira tarvitsee amylasentsyymiä, jota esiintyy sekä ravinnossa että syljessä ja vatsahapoissa. Amylasentsyymi ei itse hajoa, vaan kulkee ruoansulatuselimistön läpi ja ulosteetkin sisältävät sitä. Kun ravinto sisältää paljon hiilihydraatteja, entsyymiäkin tarvitaan enemmän ja koira tyydyttää tätä tarvetta syömällä ulosteita.
Tarjoa koiralle enemmän raakaa lihaa suhteessa hiilihydraattien määrään.

-Koiralla on B-vitamiinien puutos. 
Tilanne on helppo korjata syöttämällä koiralle ravintolisää.
Vetzyme B+E sisältää mm. seleeniä ja B- ja E-ryhmän vitamiineja. Näiden lisäämisen ravintoon pitäisi auttaa, mikäli tosiaan on kyse vitamiinipuutoksesta.
Vetzyme yleiskuntotabletti sisältää B-ryhmän vitamiineja ja panimohiivaa, eli säännöllisesti käytettynä sekin vaikuttaa kakansyönnin vähenemiseen. 

· Koiranpentu syö kakkaa
Koiranpennun ulosteiden syöminen johtuu aivan samoista syistä, kuin aikuistenkin koirien. Lisäksi koiranpennun ruoansulatuselimet ovat vielä kehittymisvaiheessa, jolloin ravinnetarve on suhteessa suurempi, kuin aikuisen koiran.
Koiranpennun ruoansulatuselimistön normaalia kehitystä voi tukea tarjoamalla sille ruohoa syövien eläimien (esim. nauta) ruoansulatuselimiä ja sydäntä, jotka sisältävät runsaasti tarpeellisia ravinteita.

· Koira syö kissankakkaa
Proteiineja hajottavien entsyymien puute voi aiheuttaa koprofagiaa. Niitä ei saa ravinnosta, vaan niitä syntyy elimistössä. Kissalla näiden entsyymien tuotanto on suurempaa kuin koiralla, koska kissan ravinto on luontaisesti huomattavasti proteiinipitoisempaa kuin koiran. 
Jos epäilet koiran syövän tästä syystä ulosteita, tarjoa sille sydäntä ja munuaista. Ne ovat elimiä, joissa entsyymejä esiintyy.
Jos koirasi tekee raskasta työtä tai harrastaa aktiivisesti, kannattaa lisätä rasvan ja proteiinien suhteellista osuutta ravinnossa ja vähentää hiilihydraattien määrää. Koira pystyy käyttämään rasvan ja proteiinin antaman energian paremmin ja näin sen suorituskykykin paranee.

Kuivasilakka on erinomainen väli- ja palkkiopala aktiiviselle koiralle johtuen sen suhteellisesta rasva- ja proteiinimäärästä.

Vetzyme B+E auttaa kakansyöntiin ja sisältää suurelle tai aktiiviselle koiralle suositeltavia vitamiineja ja mineraaleja.

Ulosteiden syönti ei siis sinänsä vaikuta haitallisesti lemmikkisi terveyteen, mutta syy olisi löydettävä. Jos nämä edellä mainitut kotikonstit eivät auta kohtuullisen ajan kuluessa, vie koira eläinlääkäriin, jossa sen haiman ja ruoansulatuselimistön kunto voidaan tutkia.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Kissan tai koiran kipu ja sen tunnistaminen

Artikkeli käsittelee koiran ja kissan kiputiloja ja neuvoo niiden tunnistamisessa.

Koiran tai kissan äkillinen oksentelu

Koiran satunnainen oksentaminen on yleensä vaaratonta. Syynä saattaa olla sopimaton ruoka, liiallinen ruokamäärä tai syöty esine.

Koiran sopeuttaminen uuteen kotiin

Mitä pitää ottaa huomioon, kun koira muuttaa uuteen kotiin joko sisään tai ulos.

Koiran ja kissan tulehduksellinen suolistosairaus, IBD

Tulehduksellinen suolistosairaus, IBD (inflammatory bowel disease) on krooninen sairaus. Lemmikin ruoansulatuskanavan seinämään kerääntyy valkosoluihin kuuluvia tulehdussoluja.

Koira tai kissa voi pahoin automatkalla

Lemmikkien lisäravinteet, tarvitaanko niitä?

Kuten me ihmiset, myös lemmikit saavat yleensä tarvitsemansa ravinteet ja vitamiinit ravinnostaan. Joskus voi kuitenkin olla tilanne, jossa esim. vitamiineja ja öljyvalmisteita kannattaa lemmikille antaa

Koiran tai kissan äkillinen ripuli

Koirilla voi olla hyvin monen tyyppisiä suolisto- ja ruoansulatusvaivoja, mutta varsinkin kevät on ripulin ja oksentelun varsinaista "sesonkiaikaa".

Lue artikkeli aiheesta Koiran ulosteiden, kakan syönti eli koprofagia