Kissan ja koiran hammasmurtumat | Lemmikille.com

Tassu Kaikki teemat

Kissan ja koiran hammasmurtumat

Artikkelikuva

Kissan ja koiran hammasmurtumat

Joskus lemmikin hammas murtuu leikkiessä tai onnettomuudessa. Useimmiten murtumat tulevat hampaan kruunuosaan, mutta murtuma voi olla myös hampaan juuressa. Jos lemmikkisi näyttää kärsivän kivusta kuonon alueella tai kuono turpoaa, hampaat kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Jos epäilet hampaan murtuneen, eläinlääkäriin on lähdettävä välittömästi. Varsinkin verta vuotavasta murtumasta voi aiheutua iso harmi, mikäli lemmikki ei saa hoitoa hyvin pian.

• Erityisesti hampaan juurikanavaan yltävät murtumat ovat hyvin kivuliaita.
• Jos hammas halutaan säilyttää, hoito tulee tehdä mahdollisimman pian.
• Hoitamattomat murtuneet hampaat altistavat lemmikin myös hammasjuuripaiseelle.

Myös maitohammas on hoidettava. Sem murtuma aiheuttaa lemmikille ihan yhtä kovaa kipua kuin pysyvän hampaan murtuma. Lisäksi murtuneen maitohampaan kautta hammasjuurikanavaan pääsee bakteereita ja myös vasta kehittymässä oleva, pysyväkin hammas voi vaurioitua.

Hoito
Aina ensimmäiseksi murtunut hammas röntgenkuvataan jotta saadaan selville murtuman laatu ja laajuus.

Jos koira on nuori ja hammasmurtuma on tuore (1–2 vuorokautta), voidaan hammasta joissakin tapauksissa hoitaa ns. pulpa-amputaatiolla. Bakteerien infektoima pulpakudos poistetaan ja jäljelle jäänyt terve pulpakudos suojataan ja peitetään paikka-aineilla. Pulpa-amputaation avulla hammas saatetaan säilyttää elävänä. Joskus hammas kuitenkin tulehtuu ja siihen tulee kuolio. Silloin hammas juurihoidetaan tai poistetaan.

Mikäli pulpa-amputaatio ei tule kyseeseen, murtunut hammas juurihoidetaan tai poistetaan. Juurihoidon etuna on se, että hammas säilyy koiran tai kissan suussa. Yleisimmin juurihoidetaan kulmahampaita ja isoja poskihampaita, koska ne ovat tärkeimpiä. Juurihoidossa pulpakudos poistetaan ja juurikanava puhdistetaan, huuhdellaan ja täytetään täyteaineella ja hammas paikataan. Juurihoidettua hammasta kontrolloidaan jatkossa röntgenkuvauksella.

Pulpa-amputaation hinnat alkavat yhdelle hampaalle n. 600 eurosta, kahdelle hampaalle 800 eurosta. Hinnat vaihtelevat lääkäriaseman, paikkakunnan ja lopullisten toimenpiteiden ja mahdollisten lääkitysten mukaan. Koiran juurihoitojen hinnat lähtevät vähän yli tuhannesta eurosta, kissan juurihoito maksaa hieman vähemmän. Toimenpiteet tehdään nukutuksessa.

Tassu Muut artikkelit teemasta Suun terveys

Aiheeen tuotteita

Hammasharja 7-15 kg koirille

Hammasharja 7-15 kg koirille
6.00
â—‰ Heti varastosta
-48%

Trixie hammastahna koirille

Trixie hammastahna koirille
3.40
â—‰ Heti varastosta

Trixie sormihammasharja

Trixie sormihammasharja
2.60
â—‰ Heti varastosta

Hammasharja suurille koirille (16 kg+)

Hammasharja suurille koirille (16 kg+)
6.00
â—‰ Heti varastosta
-48%

Hammasharja pienille koirille (0-6 kg)

Hammasharja pienille koirille (0-6 kg)
6.00
â—‰ Heti varastosta
-48%