Tassu Kaikki teemat

Kissan ja koiran hammassyöpymä

Artikkelikuva

FORL, Feline odontoclastic resorptive lesions)

Hammassyöpymät ovat huomattavasti yleisempiä kissoilla kuin koirilla. Syytä tähän sairauteen, tai siihen, miksi sitä on kissoilla enemmän, ei tiedetä. Todennäköisesti hammasyöpymät kehittyvät monen eri osatekijän summana ja niitä esiintyy kaiken ikäisillä lemmikeillä. Varsinkin kissoilla niiden esiintymisen riski kasvaa iän myötä. Kuten jo edellä mainittiin, koirilla syöpymät ovat huomattavasti harvinaisempia ja niitä esiintyykin lähinnä vanhoilla koirilla.

Noin kolmannes eläinlääkärien tutkimista kissoista kärsii hammasyöpymistä ja kaikista kissojen lääkärin hoitamista hammasvaivoista hammassyöpymien osuus on 60-70%.

Vaivan synty
Syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa kiilteen alla.

Oireet
Kiillettä huomattavasti pehmeämpi hammasluu on näkyvillä ja alkanut syöpyä. Hampaan kiilteessä on vaurio, eikä se suojaa enää hammasluuta. Syöpymät aiheuttavat lemmikille tulehdusta ja kipua suun alueella.

Hoito
Mikäli syöpymä ylettyy hampaan juureen saakka, ainoa hoitokeino on hampaan poisto. Joissakin tapauksissa kruunun amputointi riittää.

Ennaltaehkäisy
Koska syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa kiilteen alla, ainoa tapa havaita ongelma ajoissa on lemmikin hampaiden röntgenkuvaus. Röntgentutkimus tehdään aina nukutuksessa. Kun syöpymät havaitaan ajoissa, niitä voidaan hoitaa.

Kun kissaa käytetään eläinlääkärillä säännöllisesti hammastarkastuksessa ja -hoidossa, vaivan etenemisen seuranta ja hoitaminen on helpompaa.

Kotihoidoksi eläinlääkärit suosittelevat kissan hampaiden pesua ja ruokavaliota joka vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista.

Tassu Muut artikkelit teemasta Suun terveys

Aiheeen tuotteita

Trixie hammastahna koirille

Trixie hammastahna koirille
3.40
◉ Heti varastosta

Hammasharja 7-15 kg koirille

Hammasharja 7-15 kg koirille
6.00
◉ Heti varastosta
-48%

Trixie sormihammasharja

Trixie sormihammasharja
2.60
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Kissan ja koiran hammassyöpymä

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto