Tassu Kaikki teemat

Koiran ja kissan siitepölyallergia

Artikkelikuva

Jos kärsit itse siitepölyallergiasta, tiedät, miten ikävää ja rankkaakin aikaa kevät on, mutta tiesitkö, että myös kissat ja koirat voivat olla allergisia siitepölylle, eikä vaiva ole edes kovin harvinainen. Myös kevään katupölyaika rasittaa varsinkin kaupunkikoirien elimistöä.

Oireet
Koiran tai kissan siitepölyallergian oireet ovat hyvin paljon saman kaltaisia kuin ihmisillä: silmät ja nenä kutisevat ja vuotavat. Myös tassujen nuoleminen ja pureminen siitepölyaikaan voi kertoa allergiasta.

Siitepölyallergia kehittyy yleensä pikkuhiljaa ja puhkeaa useimmiten 1–3 ikävuoden paikkeilla.

Ennaltaehkäisy
Siitepölyallergiaa on oikeastaan mahdoton ennaltaehkäistä. Ainoa keino yrittää ennaltaehkäistä siitepölyallergiaa, on olla käyttämättä siitepölyallergisia koiria tai kissoja jalostuksessa. Kuten ihmisillä, kissoilla ja koirilla alttius allergiaan on myös geneettistä.

Oireita voi ennaltaehkäistä ulkoilemalla varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin siitepölymäärät ovat pienimmillään. Ja tietysti: jos koirasi on allerginen koivun siitepölylle, käy sen kanssa mieluummin lenkillä havumetsässä tai vaikkapa meren rannalla.

Diagnosointi ja allergiatestit
Jos epäilet, että lemmikilläsi on siitepölyallergia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Koiran mahdollisen allergian selvittämiseksi eläinlääkäri tekee perusteellisen tutkimuksen.

Ensin suljetaan pois mahdolliset loisten, tulehdusten tai ruoka-aineiden aiheuttamat allergiset reaktiot. Lemmikille voidaan tehdä ihopistokoe (prick-testi) tai siltä otetaan verinäyte. Prick-testin avulla selvitetään mille aineelle tai aineille lemmikki on allerginen, ja sille voidaan määrätä oikea hoito ja lääkitys.

Siitepölykausi
Ennen eläinlääkärikäyntiä kannattaa seurata siitepölytiedotuksia ja pitää kirjaa päiväkohtaisista oireista vs. siitepölytilanne. Jos on viileää ja sateista, oireet ovat yleensä lievempiä kuin kuin lämpiminä ja/tai tuulisina päivinä.

Siitepölykausi alkaa Suomessa helmi-maaliskuun vaihteessa, jolloin eteläisimmässä Suomessa alkaa kukkia pähkinäpensas. Tämän jälkeen alkaa muitakin siitepölyjä tulla kaukokulkeutumina eteläisemmästä Euroopasta.

Maalis-huhtikuussa kukkii leppä, sitten on vuorossa koivu ja toukokuun lopulla aloittelevatkin jo ensimmäiset heinät. Ajantasaista tietoa siitepölytilanteesta saat helpoimmin Turun Yliopiston aerobiologian laitoksen ylläpitämältä sivustolta www.norkko.fi. Kannattaa myös huomioida, että eri vuosina siitepölykuden alkaminen, loppuminen ja voimakkuus ovat erilaisia.

Siitepölyallergian hoitaminen
Minkäänlaista allergialääkettä koiralle tai kissalle ei tule antaa omatoimisesti. Eläinlääkäri antaa ohjeistuksen allergialääkitykseen. Vaikeammissa tapauksissa lemmikille voidaan antaa kortisonia siitepölykauden ajaksi. Hengitystiesairauksien hoito on aina oireenmukaista, koska parantavaa lääkitystä ei ole.

Hoida kutisevaa ihoa
Jos allergia aiheuttaa lemmikkisi ihon kutiamista, kannattaa sitä pestä kosteuttavalla tai kutiamista lieventävällä koirashampoolla. Huolellinen peseminen vähentää siitepölyn leviämistä koiran ihon kautta.

Pidä huoli silmien puhtadesta ja kosteuttamisesta
Keväällä jo pelkkä katupöly saattaa saada koiran silmät vetistämään ja rähmimään, ja siitepölyaika pahentaa tilannetta entisestään. Lemmikkisi saattaa jopa hieroa silmiään.

Puhdista silmät (ja kasvojen alue) huolellisesti aina ulkoa tullessa. Voit käyttää tähän tarkoitukseen sopivia silmienpuhdistusaineita ja lemmikeille tarkoitettuja, kosteuttavia silmätippoja.

Pidä lemmikin turkki mahdollisimman pölyttömänä
Puhdista koiran turkki, tassut ja silmät pölystä aina ulkoilun jälkeen kostealla pyyhkeellä tai esim. kertakäyttöisillä lemmikkipyyhkeillä.

Ulkoile paikoissa, joissa siitepölyä ja katupölyä on mahdollisimman vähän
Varsinkin katupölyaikaan kannattaa koiraakin ulkoiluttaa mahdollisimman vähän liikennöidyillä kaduilla ja teillä, ja välttää ruuhkaisimpia kellonaikoja. Jos vain pienikin metsä tai puisto löytyy kodin läheltä, sekin on parempi kuin pöllyävä tienvarsi.

Lemmikin astma
Lemmikin vaikea ja/tai hoitamaton allergia saattaa kehittyä astman tapaisiksi hengitysongelmiksi. Varsinkin kaupunkikoirat, jotka altistuvat myös pakokaasuille ja katupölylle, kärsivät monasti vanhemmiten näistä vaivoista.

Astman oireita ovat mm. jatkuva yskä ja limaiset yskökset, aivastelu ja kröhiminen. Myös rasituksensieto saatta heikentyä ja koira hengästyy helposti, eikä se jaksa liikkua enää yhtä vikkelästi kuin ennen.

Valitettavasti hengityselinsairaudut, ja varsinkin vuosikausia ilmansaasteille altistuminen, saattavat sairastuttaa myös koiran sydän- ja verenkiertoelimistön. Varsinkin vanhoilla kaupunkikoirilla saattaa olla erilaisia sydänvikoja. Niistä yleisin on läppävian aiheuttama sydämen vajaatoiminta. Sydämen vajaatoiminta rasittaa keuhkoja entisestään ja noidankehä on valmis. Kissat säästyvät näiltä vaivoilta, koska kaupungissa ne pidetään kaikkina vuodenaikoina sisällä.

Suolaterapia
Monet (ihmis)astmaatikot ja allergikot saavat helpotusta vaivoihinsa suolahuoneista. Suolahuonepalveluja on nykyään tarjolla myös lemmikeille! Monet koirahoitolat tarjoavat muiden palveluidensa ohella myös suolahuonehoitoja ja monet suolahuoneet hyväksyvät karvaisetkin ystävämme asiakkaikseen. Googlaamalla esim. "suolahuone koirille" voit kartoittaa kotikaupunkisi tai -kuntasi alueella tai lähistöllä olevia palveluntarjoajia. Hengitetty suola puhdistaa limakalvoja ja parantaa niiden vastustuskykyä jolloin hengitystieoireetkin helpottuvat.

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Aiheeen tuotteita

M-PETS Eye care 118ml

M-PETS Eye care 118ml
6.20
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran ja kissan siitepölyallergia

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto