Tassu Kaikki teemat

Koiran ja kissan sisäloiset

Artikkelikuva

Koirien ja kissojen sisäloisten häätö, eli madottaminen, kuuluu kaikkien, myös sisäkissojen, perusterveydenhoitoon. Sisäloisten munat leviävät lähinnä ulosteiden kautta ja voivat tarttua myös ihmiseen. Perheen kaikki lemmikit madotetaan samaan aikaan.

· Suolinkainen
Suolinkainen on n. 15 cm pitkä ja elää ohutsuolessa. Jos lemmikilläsi on suolinkaisia, sen ulosteessa on päivittäin miljoonia suolinkaisen munia. Ne ovat niin pieniä, että niitä ei voi nähdä paljain silmin. Munat kehittyvät maassa tartuntakykyisiksi toukiksi.
Pentu voi saada tartunnan emosta jo sikiöaikanaan ja niille suolinkaiset voivat olla hengenvaarallisia.
Aikuisilla eläimillä tartunta voi olla täysin oireeton, mutta joillakin yksilöillä esiintyy karvanlähtöä, karvapeitteen ohenemista, ripulia ja laihtumista.

· Heisimato
Leveät heisimadot kissa tai koira saa kypsentämättömästä makean veden kalasta. Muut heisimadot tulevat mm. jyrsijöiden, kirppujen tai täiden mukana.
Tartunnan voi havaita paljain silmin riisiryynimäisinä heisimadon jaokkeina lemmikin peräaukon ympärillä tai ulosteessa. Muut oireet ovat samantyyppisiä kuin suolinkaistartunnassa.
Heisimato voi tarttua myös ihmiseen.

Tassu Muut artikkelit teemasta Sisäloiset

Kissan tai koiran kipu ja sen tunnistaminen

Artikkeli käsittelee koiran ja kissan kiputiloja ja neuvoo niiden tunnistamisessa.

Koiran tai kissan äkillinen oksentelu

Koiran satunnainen oksentaminen on yleensä vaaratonta. Syynä saattaa olla sopimaton ruoka, liiallinen ruokamäärä tai syöty esine.

Koiran tai kissan äkillinen ripuli

Koirilla voi olla hyvin monen tyyppisiä suolisto- ja ruoansulatusvaivoja, mutta varsinkin kevät on ripulin ja oksentelun varsinaista "sesonkiaikaa".

Koira tai kissa voi pahoin automatkalla

Koiran anaalirauhasten tyhjennys

Artikkeli käsittelee koiran anaalirauhasongelmia. Kerromme myös, miten anaalirauhaset tyhjennetään.

Koirien ja kissojen allergiat

Kuten meillä ihmisillä, myös koirilla ja kissoilla allergia on elimistön puolustusjärjestelmän ylimitoitettu ja epätarkoituksenmukainen reaktio jotakin tekijää tai ainetta kohtaan.

Koiran sopeuttaminen uuteen kotiin

Mitä pitää ottaa huomioon, kun koira muuttaa uuteen kotiin joko sisään tai ulos.

Lue artikkeli aiheesta Koiran ja kissan sisäloiset