Tassu Kaikki teemat

Koiran tai kissan stressi

Artikkelikuva

Stressi on tila, jossa ympäristön vaatimukset tai sisäiset vaatimukset, yhdessä tai erikseen, kuormittavat yksilön henkisiä voimavaroja tai ylittävät ne.

Hyvä stressi on tarpeellista, jotta ihminen tai eläin pystyy suoriutumaan tehtävistä tai haastavista tilanteista hyvin. Stressi lisää mm. adrenaliinin eritystä, joka auttaa mm. parempiin kilpailusuorituksiin.

Paha stressi on kokonaan toinen juttu. Ihminen aiheuttaa itse käytöksellään pahaa stressiä itselleen, lemmikkien kohdalla tilanne on usein toinen. Toisaalta ihmisen stressi tarttuu herkästi lemmikkiinkin.

Kun lemmikki on stressaantunut, se voi ilmetä hyvin monella tavalla. Eläin voi olla ylivilkas, aggressiivinen, arka, yliherkkä ärsykkeille tai vaikeasti hallittava. Se ei opi uusia asioita, ylireagoi ja/tai käyttäytyy kaavamaisesti.

Joskus stressi voi ilmetä myös fyysisinä vaivoina, kuten ihon hilseily. Ihon hilseily vähenee stressitekijöiden kadottua ja lisäapuna voi käyttää rasvahappovalmisteita. 
Vetzyme kalanmaksaöljy tervehdyttää ihoa ja on terveellinen lisä ravintoon kaikissa tapauksissa. 
Vetzyme Stay Calm rauhoittaa lemmikkiä ja rasvahapot edistävät ihon ja karvan hyvinvoitia. 
Vetzyme Moalt & Coat auttaa silloin, kun stressiin liittyy paljon karvan lähtöä syystä tai toisesta. Rasvahappovalmiste nopeuttaa uuden karvan kasvua.

Syitä ja apua

Arkuus, pelko
Joskus koira tai kissa saattaa olla niin arka, pelokas, alistuva tai miellyttämisenhaluinen, että se aiheuttaa sille stressiä. Tavallaan nurinkurista, mutta arkuus ja pelokkuus saattavat ilmetä aggressiivisuutena muita eläimiä, jopa ihmisiä kohtaan. Joskus niiden aikaisemmat elämänkokemukset, esim. koettu henkinen tai fyysinen väkivalta ovat tehneet niistä aran ja vetäytyvän.

· Älä itse lisää koiran tai kissan arkuutta ylisuojelemalla sitä. Tämä on virhe, jonka varsinkin monet pikkukoirien omistajat tekevät. Koira ei ymmärrä olevansa pieni tai suuri, mutta pienen koiran kohtaloksi voi koitua isolle koiralle uhoaminen.

· Paranna lemmikin itseluottamusta antamalla sille onnistumisen hetkiä ja tunteita esim. leikin avulla. Anna koiran voittaa narunveto välillä, palkitse sitä tempuista jne.

· Älä pakota niitä pelottaviin tilanteisiin, vaan rohkaise pikkuhiljaa.

· Älä koskaan alista lemmikkiäsi väkivaltaisesti tai rankaise sitä pelosta tai arkuudesta

· Ole lemmikillesi luotettava, rauhallinen, johdonmukainen ja ystävällinen johtaja, johon se voi luottaa täysin.

· Ole itse rauhallinen ja osoita luottavasi lemmikkiisi; älä hössötä.

Miellyttämisenhalu
Kovin riippuvainen ja miellyttämisenhaluinen koira vahtaa herkeämättä omistajaansa ja odottaa käskyjä. Liiallisuuksiin mennessään tämä taipumus aiheuttaa koiralle stressiä. Samat koirat kärsivät usein myös eroahdistuksesta.

· Jätä koira kokonaan huomioimatta. Älä edes katso siihen. Silloin se tietää, ettei siltä odoteta mitään ja koira rauhoittuu pikkuhiljaa. ”Jääkaudet” tai ”olet kuin ilmaa”-tuokiot voivat kestää erimittaisia aikoja riippuen koirasta ja ongelman vakavuudesta. Joidenkin koirien stressin helpottaminen voi kestää hyvinkin pitkään.

· Jos ongelmaan liittyy myös eroahdistus, lue lisää kohdasta ”Eroahdistus”.

Matkustaminen
Jotkut lemmikit kokevat matkustamisen hyvin stressaavana. Ne saattavat voida pahoin ja joutuvat joka tapauksessa olemaan pitkiä aikoja paikoillaan. Levoton lemmikki takapenkillä tai tavaratilassa kiristää kaikkien matkustajien hermoja ja vähiten mukavaa on eläimellä itsellään.

· Totuta lemmikkisi pennusta pitäen matkustamaan kuljetuskorissa tai turvavyössä ja pyri tekemään kokemuksesta itsestään selvä, mutta miellyttävä.

· Apteekista on saatavissa matkapahoinvointilääkkeitä lemmikeille.

· Pitkillä matkoilla kannattaa kokeilla Stay Calm-öljyä, jonka sisältämä inkivääri ja kamomilla rauhoittavat lemmikkiä luonnollisesti.

· Muista pitää riittävästi jalottelu- ja pissataukoja varsinkin koiran kanssa matkustettaessa, äläkä unohda vettä.

Muuttaminen, kodin vaihtaminen
Kuten ihmiselle, myös lemmikille muuttaminen voi olla suurikin stressi. On uudet paikat, hajut, äänet; ehkä jopa kokonaan uudet ihmiset!

· Tutut tuoksut, oma, tuttu kori tai peitto vanhasta kodista tai emon luota voivat helpottaa koiran oloa

· Koira tai kissa tottuu useimmiten uuteen kotiin ja/tai ihmisiin melko nopeasti. Anna sen tutustua omassa tahdissaan tuputtamatta ja pakottamatta. Uteliaisuus kyllä voittaa pelon ennen pitkää.

Huono suhde omistajaan
Jos lemmikkiä kohdellaan, tai on kohdeltu huonosti kotona, se todennäköisesti kärsii stressistä. Se pelkää ja on epätietoinen siitä, mitä siltä odotetaan, koska rangaistukset ja kehut eivät välttämättä ole olleet johdonmukaisia tai kohtuullisia.

Aina ei tietenkään tarvitse olla kyse varsinaisesta kaltoinkohtelusta, vaan omistaja voi tietämättömyyttään tai ajattelemattomuuttaan aiheuttaa lemmikille epävarmuuden tunteen siitä, kuka määrää ja mitä tehdään. 

· Älä koskaan alista koiraa väkivaltaisesti tai rankaise sitä pelosta tai arkuudesta

· Ole koirallesi luotettava, rauhallinen, johdonmukainen ja ystävällinen johtaja, johon se voi luottaa täysin.

· Kouluta itse itsestäsi hyvä omistaja.

· Jos tunnet itsesi epävarmaksi, turvaudu ammattilaisen tai kokeneemman koiraharrastajan apuun ja vinkkeihin.

· Luotettavan ja johdonmukaisen omistajan kanssa koiran ei tarvitse ratkoa ongelmia, joiden ratkaisemiseen se ei pysty ja sillä on selvät rutiinit ja säännöt, jotka omalta osaltaan vähentävät sen stressiä.

Ristiriidat
Epäjohdonmukaisen kohtelun ohella koira tai kissa voi kärsiä myös muista ympäristössä olevista ristiriidoista. Ihmisten riitely keskenään, muille eläimille huutaminen tai muiden eläimien keskinäinen ärinä ja tappelut ovat kaikille perheen- ja laumanjäsenille voimakkaitakin ulkoisia stressitekijöitä.

· Tilanne olisi saatava hallintaan niin, että kaikilla on rauha olla kotonaan.

Ylirasitus
Mm. näyttelyt, kilpailut, metsästysaika, aktiivinen harrastaminen ja runsas ohjattu tekeminen saattavat aiheuttaa joillekin lemmikeille stressiä. Ne tietävät, että niiltä odotetaan suorituksia ja tietynlaista käyttäytymistä. Ne joutuvat kohtaamaan uusia ihmisiä ja eläimiä ja ovat hälisevässä, rauhattomassa ympäristössä. 
Myös lemmikeillä on oikeus lepopäiviin ja ”lomaan”, jolloin niiltä ei odoteta mitään, vaan ne saavat olla rauhassa omassa tutussa ympäristössä tutun lauman kanssa.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran tai kissan levottomuus

Koiran tai kissan stressi

Artikkeli käsittelee koiran tai kissan käytöshäiriöistä rauhattomuutta ja stressiä, niiden syitä ja ratkaisukeinoja ja -tapoja.

Koiran tai kissan levottomuus

Artikkeli käsittelee koiran tai kissan levottomuutta; miten siihen pitää suhtautua ja miten sitä voidaan vähentää ja ennaltaehkäistä.

Lue artikkeli aiheesta Koiran tai kissan stressi

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto