Tassu Kaikki teemat

Koiran viilentäminen kuumalla, uiminen

Artikkelikuva

Aurinko paistaa, on lämpimin aika kesästä. Uimarannalle tekee mieli ja jäätelö ja kylmät juomat tekevät kauppansa. Koirallakin on lämmin, suorastaan kuuma; ihmisen pitää tarkkailla sitä, kuinka kuuma koiralla on.

Lämpöhalvaus
Koira ei hikoile kuten ihminen. Koira jäähdyttää itseään läähättämällä, eli kehon lämmin ilma poistuu suun kautta. Uloshengityksen mukana koira menettää myös nestettä, eli erityisesti kuumalla ilmalla on pidettävä huoli siitä, että koiralla on aina runsaasti raikasta vettä saatavilla. Koiran normaali ruumiinlämpötila on hieman korkeampi kuin ihmisellä, eli n. 38° C. Vakava lämpöhalvaus on kyseessä silloin, kun lämpö nousee 41° C:een. Ilman pikaista apua koira kuolee.

Ensiapu:
Jos oireet eivät katoa tai koira on shokissa, se pitää viedä eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Viilentäminen
Paljon ulkona oleskelevilla koirille pitää ehdottomasti tarjota mahdollisuus päästä varjoon ja raikasta, puhdasta juomavettä tulee olla runsaasti tarjolla. Pidä huolta myös kupin puhtaudesta.

Sisällä koiran oloa voi helpottaa tuulettimella tai märällä, kylmällä makuualustalla. Jos koiraa haluaa vilvoittaa vedellä, hyödyllisintä on kastella vatsanalusta ja jalat. Päältä kasteleminen kuumentaa sen oloa entisestään. Valikoimastamme löydät myös viilentävät makuualustat, joita voi käyttää kotona tai autossa.

Uiminen
Useimmat koirat pitävät uimisesta. Jos koirasi aristelee veteen menoa tai ei ole vielä tottunut siihen, kannattaa aloittaa kahlaamalla ja leikkimällä matalassa, loivassa rannassa. Älä pakota koiraa veteen tai heitä sitä sinne – se aiheuttaa vain kammon vettä kohtaan koko koiran loppuelämäksi. Jos syystä tai toisesta toivot koirasi uivan, mutta se ei tee sitä mielellään, pelastusliivit saattavat helpottaa harrastuksen aloittamista ja antavat lisäturvaa pidemmillä uintimatkoilla tai syvillä vesillä liikuttaessa.

Liiallinen uiminen voi aiheuttaa koiralle vesihännän tai hot spot-ihotulehduksen. Vesihännän aiheuttaa hännän tyven lihasten tulehtuminen. Tulehdus paranee yleensä parin päivän levolla, joskus tarvitaan eläinlääkärin määräämä antibioottikuuri.

Hot spot-ihotulehdus vaivaa useimmiten tiheäturkkisia koiria, joiden turkki ei pääse kunnolla kuivumaan uintikertojen välillä. Sen aiheuttavat bakteerit, joita normaalistikin on koiran iholla ja limakalvoilla, mutta uimisen jälkeen märkä, hautova ja likainen turkki saattaa laukaista tulehduksen. Koiran iho on kipeä ja kutiava ja se raapii sitä itsekin. Alue on kirkkaanpunainen, turvoksissa ja kostea. Joskus päällä voi olla karstaa, jonka alta paljastuu karvaton, vereslihalla oleva alue.

Karvat ajellaan hoidettavalta alueelta ja iho puhdistetaan puhdistusaineella, kuivataan ja lopuksi iholle voi suihkuttaa desinfiointiainetta.
Jos alue on kovin kipeä, voidaan tarvita eläinlääkärin apua lemmikin rauhoittamisessa tai nukuttamisessa.

Korvatkin kannattaa aina uinnin päälle kuivata, varsinkin, jos koiralla on sisältä kovin karvaiset korvat tai luppakorvat, jotta bakteerit eivät jää muhimaan lämpöön ja kosteuteen.

Ota koiralta pois panta tai valjaat uinnin ajaksi, jotta käpälä ei jää jumiin. Koira voi joutua paniikkiin, jos se ei pysty liikuttamaan jalkaansa.

Sinilevä uimapaikalla
Sinilevä on harmillisen yleinen ilmiö hellekausien aikana. Mikroskooppisen pienet levät lisääntyvät vedessä räjähdysmäisesti. Kun levää esiintyy, koiraa ei saa päästää veteen, eikä sen saa antaa juoda järvestä. Sinilevä on myrkyllistä. Veden juominen voi aiheuttaa vatsavaivoja, vapinaa tai kouristuksia, pahimmassa tapauksessa koiran kuoleman.

Jos koirasi on uinut vedessä, jossa huomaat vasta jälkeenpäin olevan sinilevää, huuhdo koira huolellisesti.

Muistathan, että koiraa ei saa uittaa julkisilla, ihmisille tarkoitetuilla uimarannoilla. Monissa kaupungeissa ja kunnissa on koirille järjestetty omia uimapaikkoja. Kaupunkien ja kuntien kotisivuilta löydät tietoja niistä.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran terveys

Aiheeen tuotteita

Viilennyshuivi S 20-30 cm

Viilennyshuivi S 20-30 cm
4.80
◉ Heti varastosta

Viilennysmatto M-PETS Frozen M

Viilennysmatto M-PETS Frozen M
22.50
◉ Heti varastosta

Viilennysmatto M-PETS Frozen S

Viilennysmatto M-PETS Frozen S
12.50
◉ Heti varastosta

Viilennyshuivi L 38-52 cm

Viilennyshuivi L 38-52 cm
9.20
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran viilentäminen kuumalla, uiminen

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto