Tassu Kaikki teemat

Varmista näkyvyys pimeässä

Artikkelikuva

Syksy on vuoden pimeimpiä aikoja. Aurinko menee mailleen jo iltapäivällä, päivät voivat olla pilvisiä, sateisia ja sumuisia. Illalla musta maa imee katuvalojen antaman valon ja varsinkin tummaan pukeutunut koiranulkoiluttaja koirineen on varsin näkymätön.

Tieliikennelaki määrää jalankulkijan käyttämään heijastinta pimeässä. Tämä laki ei koske lemmikkejä, mutta on kaikkien edun mukaista, että myös lemmikkisi näkyy hämärässä ja pimeässä.

Liikenneonnettomuuksissa kuolee Suomessa vuosittain yli 2000 koiraa ja haastatelluista koiranomistajista 80 % oli sitä mieltä, että heijastin olisi auttanut vaaratilanteessa. 

Ilman heijastinta kulkevan kohteen kaukovaloja käyttävä autoilija näkee 100 m päästä, heijastimellisen jo 300 m päästä. Maantiellä, huonolla kelillä 100 m ei aina riitä edes pysäyttämiseen. 
Pienemmillä teillä ja taajamissa ajetaan usein lyhyillä valoilla ja silloin havaitsemisetäisyys on huomattavasti lyhyempi: ilman heijastinta kulkevan autoilija näkee vasta 50 m etäisyydeltä, heijastimella varustetun n. 125 m päästä. Ajonopeudet ovat toki alhaisemmat, mutta silloinkin kelit vaikuttavat oleellisesti jarrutusmatkaan.

Vapaasti heiluvat ja pyörivät heijastimet erottuvat parhaiten. Heijastimia kannattaa sijoittaa eri korkeuksille, jolloin autoilija pystyy hahmottamaan vastaantulijan paremmin.

Koiralla on syytä olla omat heijastimet. Esim. kävely- ja pyöräteitä käytettäessä pyöräilijä saattaa havaita sinut, mutta koira jää huomaamatta onnettomin seurauksin. Turvallisuuden maksimointia ovat heijastimet myös talutushihnassa. Kaulaan laitettava heijastinhuivi on helppo pukea ja sopii käytettäväksi kelillä kuin kelillä, vaikka koiralla olisi sade- tai lämpötakki. Se sopii myös pitkäturkkisille koirille, joiden karvoihin heijastava kaulapnta helposti katoaa.

Jos on pienintäkään pelkoa siitä, että koira karkaa omille retkilleen, käytä sillä pimeänä vuodenaikana aina heijastavaa kaulapantaa tai LED-pantaa.

Heijastinliivit ja vilkkuvaljaat ovat kätevä ja helppo tapa parantaa koirasi näkyvyyttä pimeällä. Kaikki valikoimamme heijastintuotteet löydät tästä linkistä.

Surkea on myös se sateessa ja pimeässä harhaileva koira, jota vastaantulijat eivät voi palauttaa oikealle omistajalleen, koska koirassa ei ole yhteystietoja! Tällöin koiran pääsy omaan kotiin on viranomaisten ja monen mutkan ja puhelun takana. Jos koiralla on mikrosiru, se helpottaa omistajan löytymistä, mutta vaatii aina yhteydenoton esim. poliisiin tai eläinlääkäriin.

Osoitetuubiin voi sujauttaa yhteystiedot paperilapulle kirjoitettuna.

Jos pääset nauttimaan lemmikkisi kanssa vaikkapa metsäretkistä, jolloin se saa juosta vapaana, kaulaan laitettava valopanta tai päälle puettava heijastinliivi helpottaa koiran liikkeiden seuraamista.

Muistathan myös, että heijastimien teho vähenee käytössä ja katoaa lopulta kokonaan. Asusteisiin ommellut tekstiiliheijastimet menettävät tehoaan pesuissa ja hankauksessa. Niiden heijastavuutta kannattaa tarkkailla ja käyttää irrallisia heijastimia lisänä tarpeen mukaan.

Tassu Muut artikkelit teemasta Ulkoileminen

Aiheeen tuotteita

Glow Vilkkuvaljaat S 50-65 cm

Glow Vilkkuvaljaat S 50-65 cm
24.90
◉ Heti varastosta

Heijastinliivi, keltainen S

Heijastinliivi, keltainen S
5.90
◉ Heti varastosta

ID-kapseli osoitteelle metallia

ID-kapseli osoitteelle metallia
2.00
◉ Heti varastosta

Glow Heijastinliivi S, oranssi

Glow Heijastinliivi S, oranssi
6.90
◉ Heti varastosta

Varmista näkyvyys pimeässä

Lemmikki ja lemmikin omistaja saattavat olla hyvinkin näkymättömiä pimeän aikaan. Nyt on syytä laittaa heijastimet heilumaan niin itselle, kuin lemmikillekin.

Lue artikkeli aiheesta Varmista näkyvyys pimeässä