Tassu Kaikki teemat

Kissan ja koiran nukkuminen

Artikkelikuva

KISSAN JA KOIRAN UNI, NUKKUMINEN 
KISSAN JA KOIRAN NUKKUMAPAIKAT

Uni on kaikille eläinlajeille välttämätöntä. Aivot toimivat unen aikana, mutta ovat vähemmän aktiiviset ja liikkuminen ja reaktiot ulkopuolisiin ärsykkeisiin vähenevät. Lemmikki lepää. Nukkuessa elimistö tuottaa endorfiineja, jotka mm. vähentävät kivun tunnetta ja saavat aikaan yleistä hyvää oloa.

Todennäköisesti kissat ja koirat näkevät myös unia kuten ihmisetkin. Unien näkemisen oletetaan olevan miljoonia vuosia vanha biologinen ominaisuus, mutta syytä ei tiedetä varmasti.

Nukkuessaan kissat ja koirat eivät juurikaan liikuttele raajojaan, koska aivokuoren mekanismit estävät liikkeet unen aikana. Tutkijat ovat onnistuneet estämään mekanismin keinotekoisesti ja ovat siten pystyneet selvittämään osittain, minkä tyyppisiä unia eläimet näkevät. Kissojen liikehdintä on paljastanut niiden todennäköisesti uneksivan saalistamisesta ja koirat juoksemisesta ja leikistä. Joskus koiran voi nähdä ”juoksevan” unissaan tai kuulla haukahtelevan, jopa murisevan. Joku uni silloin varmasti on meneillään.

Kissojen ja koirien REM-uni kestää pidempään kuin ihmisellä.

Kissan uni ja vuorokausirytmi
Kissat nukkuvat n. 13-18 tuntia vuorokaudessa. Unen määrä vaihtelee kissan persoonan ja iän mukaan. Kissanpennut nukkuvat paljon, aivan kuten ihmislapsetkin. Unessa kehon lämpötila nousee ja tällöin erittyy kasvuhormonia. Paljosta nukkumisesta on myös se etu, että kissanpennut pysyvät pesässä, ovat hiljaa ja välttyvät näin monilta vaaroilta.

Luontaisesti kissa on yöeläjä, mutta öisin mellastava kissa ei ole kovin mukava ihmisen asuinkumppanina. Useimmat kissat tottuvat erilaiseen päivärytmiin jos niiden kanssa esim. leikitään päivisin. Vuorokausirytmin vaihtamisesta ei ole todettu olevan kissoille haittaa.

Koiran uni ja vuorokausirytmi, koira sängyssä
Myös koiranpennut nukkuvat paljon. Koiran vuorokausirytmi on luonnostaan sama kuin ihmisellä ja moni ottaisikin pehmeän palleron mielellään viereensä yöksi. Kannattaa kuitenkin harkita paristakin syystä:
· Pennun turvallisuus. Pieni pentu satuttaa itsensä helposti hyppiessään itsekseen sänkyyn ja sieltä pois.
· Kuinka isoksi pentu kasvaa? 30 kiloinen, rapainen aikuinen koira ei välttämättä olekaan enää mukava vieruskaveri. On helpompi johdonmukaisesti opettaa pentu nukkumaan omassa koirapedissä kuin saada aikuinen koira vieroitettua totutusta tavasta.
· Perheen lasten turvallisuus. Lapsille on opetettava, että nukkuvaa koiraa ei saa häiritä. Lapsen on kuitenkin päästävä omaan sänkyynsä ja kesken unien herätetty koira saattaa säikähdyksissään jopa purra herättelijää.
· Lika. Koiran makuupaikassa on aina karvaa, hiekkaa, joskus jopa kirppuja. Kuinka likaisessa tai puhtaassa sängyssä haluat itse nukkua?

Jos päätät, että koira saa nukkua sängyssä tai sohvalla, se on opetettava myös tulemaan pois käskystä. Jos koira alkaa murista tai näytellä hampaitaan näissä tilanteissa, on kyseessä vakava johtajuusongelma, johon tulisi puuttua heti.

Kissan peti
Kissa valitsee nukkumapaikkansa mielellään itse. Ne hakeutuvat suojaisiin paikkoihin ja usein ne viihtyvät melko ylhäällä. Kissat arvostavat myös lämpöä ja pehmeyttä ja usein saman perheen kaksi kissaa nukkuvatkin vierekkäin. Kun huomaat, mikä on kissasi lempipaikka, laita kissanpeti sinne.

Tutustu tästä kissanpetivalikoimaamme.
Jos taloudessasi on kaksi kissaa, jotka viihtyvät vierekkäin, katso koiranpetivalikoimasta esim. 65 cm vaihtoehtoja.

Koiran peti
Koiran nukkumapaikan tulisi olla rauhallisessa paikassa ja sen unta on kunnioitettava. Useimmat koirat pitävät pedistä, johon juuri ja juuri mahtuvat: reunat antavat pesämäistä turvaa ja lämpöä.

Katso tästä koiranpetivalikoimamme ja valitse juuri sinun koirallesi sopivin.

Puhtaus
Koiran ja kissan nukkumapaikan puhtaudesta kannattaa pitää hyvä huoli. Taudit, kirput ja loiset viihtyvät hyvin pehmeissä ja lämpimissä pehmusteissa, eikä hajukaan ole hyvä likaisessa sängyssä. Pedin tulisi olla helposti puhtaana pidettävä ja pehmusteiden konepestäviä. 
Pölypunkit saa koiran tai kissan pedistä samalla, kun niitä häädetään ihmistenkin petivaatteista:
Vie peti pakkasella ulos. –18 asteessa pölypunkit kuolevat vuorokaudessa, -20 asteessa jo kuudessa tunnissa. Jos ei pakasta, vie peti kuumaan saunaan (+60). Kuolleet pölypunkit imuroidaan lopuksi pois.

Tassu Muut artikkelit teemasta Kissan ja koiran nukkuminen

Aiheeen tuotteita

Kissan/koiran Oval Bed 55 cm sininen

Kissan/koiran Oval Bed 55 cm sininen
33.40
◉ Heti varastosta

M-PETS Oleron peti S 55 x 50 cm

M-PETS Oleron peti S 55 x 50 cm
30.60
◉ Heti varastosta

Andaro -peti Kettulaakso S

Andaro -peti Kettulaakso S
28.50
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Kissan ja koiran nukkuminen

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto