Tassu Kaikki teemat

Kissa ja koira samassa taloudessa

Artikkelikuva

Sanonta ‚ÄĚkuin kissa ja koira‚ÄĚ, jolla viitataan ihmisten eripuraisuuteen, ei v√§ltt√§m√§tt√§ pid√§ laisinkaan paikkaansa kissojen ja koirien kohdalla. Useimmat niist√§ tottuvat toisiinsa ja alun erimielisyydet ja hankaluudet johtuvat yleens√§ erilaisesta kehonkielest√§. Ajan kanssa koirat oppivat ‚ÄĚpuhumaan kissaa‚ÄĚ ja kissat ‚ÄĚkoiraa‚ÄĚ.

Kun koira heiluttaa h√§nt√§√§ns√§ vauhdikkaasti puolelta toiselle, se on iloinen ja haluaa leikki√§. Kun kissa tekee n√§in, se on vihainen ja valmis hy√∂kk√§√§m√§√§n. Pienet, hitaat h√§nn√§nheilautukset kertovat koiran olevan ep√§varma, ehk√§ peloissaankin. Kissa tekee n√§in vaaniessaan saalista. Ei siis ihme, ett√§ v√§√§rinymm√§rryksi√§ sattuu. Yhteist√§ kissoille ja koirille on se, ett√§ kun ne k√§√§nt√§v√§t katseen pois toisesta, se kertoo toiselle ‚ÄĚen aio hy√∂k√§t√§ kimppuusi‚ÄĚ. Kissat my√∂s sulkevat silmi√§√§n kun ne tuntevat olonsa turvalliseksi ja viestiv√§t n√§in rauhallisista aikeistaan.

Ihanteellisin ja helpoin tilanne on, jos eläimet ovat yhdessä pennusta asti.

Helpompaa on myös se, että kissa on talossa ensin. Kissat pitävät itseään laumahierarkiassa ylimpänä ja pärjäävät kyllä koiranpennun (tai täysikasvuisen koiran) kanssa. Herkimmässä sosiaalistamisvaiheessa, eli n. 4-14 viikon iässä, koiranpennut tottuvat mihin tahansa. Sosiaalisuuden oppiminen jatkuu toki yhä tämänkin jälkeen aina ensimmäisen ikävuoden loppuun asti. Toki vanhakin koira voi tottua kissakaveriin, se riippuu täysin koiran luonteesta.

Miten koirat ja kissat tottuvat toisiinsa, riippuu myös niiden rodusta ja luonteista. Lempeän ja rauhallisen koiran kanssa on todennäköisesti helpompaa kuin villin ja riehakkaan. Vinttikoirat ja terrierit jahtaavat mielellään kaikkea mikä liikkuu, seurakoirat viihtyvät sohvalla kissojen kanssa. Jokainen koira tai kissa on kuitenkin yksilö, eli ei voida sanoa, että jotkin rodut yksiselitteisesti tulisivat muita paremmin toimeen kissojen kanssa. Ja ihmisen toimillakin on toki vaikutusta.

Tutustuminen
· Totuta kissa ja koira toisiinsa vähitellen. Anna koiran haistella kissaa esim. portin tai aidan takaa tai ainakin kevyessä taluttimessa, jolloin voit estää tarvittaessa koiran säntäämisen kissan kimppuun.
· Koiranpentu ei vielä tiedä, mikä kissa on ja kuinka terävät kynnet sillä on! Koskaan ei pidä jättää kissaa ja koiraa, jotka eivät ole tottuneet toisiinsa, ilman valvontaa.

Kissat ovat hyvin reviiritietoisia. Koira tulee opettaa kunnioittamaan kissan reviiriä ja on huolehdittava siitä, että kissan ruokakupit, makuupaikka ja vessa ovat paikoissa, joihin se pääsee esteettä ja saa olla rauhassa.

Ruokailu
Koska koirat lajikäyttäytymisensä mukaisesti yleensä syövät kaiken, mitä näköpiiriinsä saavat, kissan kupit kannattaa nostaa ylös. Kissan ruoka on huomattavasti proteiinipitoisempaa kuin koiranruoka, eikä ole koiralle hyväksi, jos se jatkuvasti syö kissanruokaa. Kissalla on myös oikeus stressittömään ruokailuhetkeen. Kissat eivät yleensä välitä koiranruoasta.

Nukkuminen ja lepääminen
My√∂s kissan makuupaikka voi olla ylh√§√§ll√§, koska useimmat kissat viihtyv√§t ‚ÄĚt√§hystyspaikoilla‚ÄĚ ja on t√§rke√§√§, ett√§ kissalla on paikka johon vet√§yty√§ omaan rauhaan.

Vessa-asiat
Kissanvessa tulisi sijoittaa my√∂s paikkaan, johon kissalla on aina p√§√§sy, mutta jonne koira ei p√§√§se. Kissalla on oikeus ‚ÄĚvessarauhaan‚ÄĚ ja toisekseen kissan ravinnon proteiinipitoisuuden takia koirat sy√∂v√§t mielell√§√§n kissan ulosteita. Jos koiran ruoka ei ole kovin proteiinipitoista, se saa kissankakasta proteiineja hajottavia entsyymej√§. Kakansy√∂mishaluja voi yritt√§√§ v√§hent√§√§ tarjoamalla koiralle esim. syd√§nt√§ ja munuaista. N√§m√§ sopivat my√∂s kissoille.

Tutustuttamisvaiheessa maltti on valttia. Kun ihmiset eiv√§t ole kotona, el√§imet kannattaa pit√§√§ aluksi vaikka eri huoneissa. 

Kun kissa ja koira nuuhkaisevat toistensa kuonoja, ollaan voiton puolella: luottamus ja yhteisymmärrys on syntynyt! Kissasta ja koirasta voi tulla toisilleen elinikäiset, todella rakkaat ja tärkeät ystävät.


Tassu Muut artikkelit teemasta Lemmikki kotona

Aiheeen tuotteita

Montoro raapimis- ja kiipeilypuu 165 cm

Montoro raapimis- ja kiipeilypuu 165 cm
155.00
‚óČ Heti varastosta

Ilmainen toimitus Kun tilaus vähintään 40 euroa ja maksettu ennakkoon

Kissa ja koira samassa taloudessa

Sopivatko kissa ja koira samaan huusholliin? Tottuvatko ne toisiinsa vai tuleeko jatukvaa riitaa?

Lue artikkeli aiheesta Kissa ja koira samassa taloudessa