Tassu Kaikki teemat

Koira pihalla

Artikkelikuva

Varmin tapa pitää koira pihassa, on aidata piha. Monet koirat oppivat toki tontin rajat ja saattavat kunnioittaakin niitä, mutta koskaan ei voi olla varma, etteikö koira lähtisi vastustamattoman kiusauksen, esim. kissan tai jäniksen, perään. Koira ei saa missään olosuhteissa lähteä myöskään ”tervehtimään” ohikulkijoita.
Koira saa siis olla vapaana omakotitalon pihassa, jollei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. On muistettava myös, että vaikka itse tietäisi koiran olevan ns. kiltti, ohikulkijat eivät sitä tiedä.

Aita
Kun rakennat aidan, mieti, kuinka korkealle koirasi hyppää tai kuinka pienestä raosta se pystyy ujuttautumaan aidan ali. Jotkut rodut ovat myös innokkaita kaivajia ja aika nopsasti kaivavat itsensä ulos. Kannattaa ottaa huomioon myös korkeat kinokset, jotka talvella ”madaltavat” aitaa.
Aitaa rakentaessa tulee ottaa huomioon naapurit, jos sellaisia on, ja rakennusmääräykset: mitä tahansa tekelettä ei ainakaan omakoti- tai rivitaloalueelle saa pihansa ympärille laittaa. Verkosta tehty aita on varmasti edullisin ja sen voi maisemoida pensailla tai köynnöksillä. Lauta-aita on kaunis ja pitkäikäinen, mutta vaatii huoltoa, pesua tai maalausta muutamien vuosien välein.

Juoksulanka
Pihan aitaaminen voi joskus olla hankalaa. Juoksulanka on silloin hyvä vaihtoehto. Sen paikkaa voi siirtää ja jos koira menee hoitoon pidemmäksi aikaa paikkaan, jossa pihaa ei ole aidattu, juoksulanka on helppo asentaa väliaikaisestikin. 
Juoksulangan olisi hyvä olla vähintään 10 m pitkä ja koira tulisi kiinnittää siihen vähintään 2 m hihnalla. Sen pitäisi sijaita paikassa, jossa koira pääsee tarvittaessa varjoon eikä voi sotkeentua esim. pihakalusteisiin. Koira seuraa myös mielellään pihan ja ympäristön tapahtumia, eli juoksulanka kannattaa laittaa paikkaan, josta koira näkee hyvin ympäristönsä. Koiraa ei tulisi jättää juoksulankaan ilman valvontaa pitkiksi ajoiksi.

Maakoukku
Maakoukku on kesällä kätevä tapa kiinnittää koira lyhyiksi ajoiksi esim. retkellä tai kylässä. Maakoukkukin olisi hyvä laittaa paikoilleen niin, että koira pääsee halutessaan varjoon. Koiraa ei tulisi jättää maakoukkuun kiinnitettynä ilman valvontaa pitkäksi ajaksi.

Tarha
Kun koiria on useampia tai ne ovat rotua, jotka viihtyvät parhaiten ulkona, kiinteän koiratarhan rakentaminen voi olla hyvin tarkoituksenmukaista.

Koiratarhan koolle, rakenteille ja olosuhteille on eläinsuojelulaissa annettu mm. seuraavanlaisia säädöksiä:
· Ulkotarhaan johtavien kulkureittien on oltava eläimille turvallisia.
· Ulkotarhan maapohjan on oltava sellainen, että se on helppo pitää puhtaana ja tarvittaessa ala on salaojitettava tai muuten estettävä veden seisominen tarhassa.
· Ulkotarhan aidan on oltava turvallinen ja sopivasta materiaalista valmistettu.
· Koiralla tulee olla kuulo- ja näköyhteys pihan tapahtumiin, muihin pihalla liikkujiin ja mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen. 
· Ulkotarhan pinta-alan on oltava riittävä suhteutettuna koirien kokoon ja määrään.
esim. 1 alle 20 kg koira tarvitsee 8 m2 aitauksen, 2 50 kg koiraa jo 20 m2 kokoisen aitauksen.
· Tarhassa tulee olla riittävä valaistus

Koiralla on oltava koppi tai muu sääsuoja tarhassa. Mitä pidempiä aikoja koira viettää ulkotarhassa, sen suuremmat vaatimukset kopille on.

Tassu Muut artikkelit teemasta Lemmikki kotona

Aiheeen tuotteita

Trixie Maakoukku 40 cm

Trixie Maakoukku 40 cm
6.20
◉ Heti varastosta

Trixie ulkovaijeri 5 m

Trixie ulkovaijeri 5 m
9.20
◉ Heti varastosta

Trixie ulkovaijeri 8 m

Trixie ulkovaijeri 8 m
13.50
◉ Heti varastosta

Trixie juoksuvaijeri 15 + 3 m

Trixie juoksuvaijeri 15 + 3 m
24.90
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koira pihalla

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto