Tassu Kaikki teemat

Koira varastaa ruokaa

Artikkelikuva

Koira on raadonsyöjä ja syö silloin, kun siihen on mahdollisuus. Kotikoira todennäköisesti tietää minuutilleen aamu- ja iltaruoan ajat, mutta koskaanhan ei voi olla aivan varma… Tarjoutunut tilaisuus on käytettävä hyväksi! Käytös on lajityypillistä ja hyvin syvään juurtunutta, eikä kaikkien koirien kanssa päästä tavasta koskaan eroon, vaan ruoat on pidettävä piilossa.

Tapa on harmillinen, epäterveellinen ja aiheuttaa ikäviä tilanteita varsinkin silloin, kun varkauden kohteena on esim. joulukinkku tai syntymäpäiväkakku. Vaarallista se on silloin, kun koira pistelee suklaakonvehdit parempiin suihin.

Toisaalta ruoan varastaminen on yksi pienimpiä ongelmia, joita koiran kanssa voi tulla eteen.

Jotkut koirat ovat persompia ruoalle kuin toiset: yksi kaivaa kurkkupastillit naulakossa olevan takin taskusta ja syö ne rasioineen päivineen, joillekin kelpaavat lasten suolataikina-askartelut, toinen malttaa kiltisti jättää pöydällä olevan lasagnen rauhaan.

Ennaltaehkäisy tehdään tietysti jo koiran ollessa pentu:
· Koira syö ainoastaan omasta kupistaan
· Koira opetetaan istumaan kuppinsa äärellä ja aloittamaan ruokailu vasta kehotuksesta
· Koiralle ei anneta makupaloja ruokapöydästä
· Koiran kanssa ei jaeta omia herkkuja silloin, kun itse vielä syödään, vaan rippeet annetaan vasta, kun itse on lopettanut – mieluiten koiran omasta kupista
· Jos koira ottaa ruokaa ilman lupaa, se otetaan siltä pois
· Jos koira ottaa ruokaa ilman lupaa, sitä torutaan

Miten eroon varastelusta?

· Kun koira jää kiinni itse teossa, se on yleensä nolo ja hämillään. Koiralle voi nauraa säälitellen – ne kyllä tietävät, milloin ne nolataan!

· Koiralle voi virittää ansoja:
Laita suuren ruokasäkin pohjalle herkkupala houkuttimeksi. Säkki päässä säntäilevä koira on todella nolo!

Jos koiralla on jokin tietty paikka, josta se varastelee, esim. laukku tms., laita sille syötiksi jotain todella pahan makuista, mutta vaaratonta, esim. sitruunaa, chiliä, tabascoa, etikkaa tms. Pidä huoli kuitenkin, että koiralle on vettä tarjolla ja muista, että koiran makuaisti on huomattavasti herkempi kuin ihmisen.

Laita kaksipuoleista teippiä pöydän reunaan: siihen jäävät tassut ikävästi kiinni…

Laita pippurivana työpöydän reunalle. Aivastuttaa ja maistuu pahalle.

Aseta kaappiin tyhjiä peltipurkkeja, jotka koira saa päälleen avatessaan kaapin. Ei todellakaan mukavaa koiran mielestä.

· Joskus auttaa, että koiran päivittäinen ruoka tarjotaan useampina annoksina. Jos koira on ruokittu esim. vain kerran päivässä, sille voikin antaa osan päivän ruoasta jo aamulla. Täydemmällä vatsalla on mukavampaa ja rennompaa!

· Joskus ruoan tai tavaroiden varastelu voi liittyä myös huomion kerjäämiseen.

Sekä pentua, että aikuista koiraa voi yrittää opettaa hillitsemään viettejään seuraavalla tavalla:

Laita herkkupala lattialle. Kun koira yrittää ottaa sen tai lähestyy herkkua, laita käsi herkun päälle ja kiellä sanalla ”ei”. Varaa toisia herkkupaloja, joilla palkitset koiran aina, kun se menee kauemmas tai katsoo herkusta poispäin. 

On tärkeää, että koira ei koskaan saa kiellettyä herkkupalaa, vaan se palkitaan toisilla nameilla. Koiran edistyessä harjoitusta voi vaikeuttaa tekemällä kielletystä herkusta entistä houkuttelevamman. Harjoituksessa kannattaa käyttää niitä ihmisten ruokia, joita et halua sen varastelevan.

Vaikka koira oppisi tämän ja olisi asiallisesti valvovan silmän alla, älä jätä koiran ulottuville ruokia. Kiusaus on suuri ja turha. 

Jos koira onnistuu varastamaan ruokaa poissa ollessasi, toruminen on turhaa, koska koira ei osaa enää yhdistää moitteita tekoonsa.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Lue artikkeli aiheesta Koira varastaa ruokaa

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto