Tassu Kaikki teemat

Koiran juoksuaika

Artikkelikuva

Narttukoiran juoksuaika eli kiima

Koiran tullessa sukukypsäksi n. 6-8 kuukauden ikäisenä sillä alkavat kiima-ajat. Naaraskoiran kiima tarkoittaa sitä, että se on hedelmällisessä vaiheessa lisääntymiskierrossaan. On normaalia, että juoksuajat alkavat hieman aiemmin tai myöhemmin; erot ovat rotu- ja yksilökohtaisia.

Nartun juoksuaika kest√§√§ n. kolme viikkoa ja niiden v√§li on yleens√§ 6-8 kk. Poikkeamiakin on: joillakin yksil√∂ill√§ kiima-aika tulee vain kerran vuodessa, joillakin jopa nelj√§ kertaa. Juoksuajat eiv√§t p√§√§ty koirilla ‚ÄĚvaihdevuosiin‚ÄĚ, vaan jatkuvat vanhuuteen saakka, mutta yleens√§ kiima laimenee ja v√§lit pitenev√§t.

Esikiima (proestrus)
Ensimmäisiä merkkejä alkavasta juoksuajasta on lisääntynyt virtsaamisen tarve ja kasvava kiinnostus muiden koirien jättämiin jälkiin.

Esikiima kestää n. 9 vrk (vaihtelee 3-17 vrk). Emättimestä saattaa tulla veristä vuotoa ja ulkosynnyttimet ovat turvonneet. Verisen vuodon määrä vaihtelee yksilöittäin ja varsinkaan pieniltä koirilta sitä ei välttämättä tule ollenkaan.

Uroskoirat kiinnostuvat nartusta jo esikiiman aikana, mutta narttukoira ei anna uroksen astua itseään.

Kodin siistinä pitämisessä auttavat nartunsuojat.

Kiima (estrus)
Narttu antaa uroksen astua itsensä vain varsinaisen kiiman aikana. Kun narttukoira halutaan kantavaksi ja uros tuodaan sen luo varta vasten toimitusta varten, kiiman vaihe voidaan todeta etukäteen tehtävin testein. Verinäytteestä mitataan progesteronihorminin määrä tai koiralta otetaan irtosolunäyte emättimestä. Testit tekee eläinlääkäri.

Varsinainen kiima-aika kestää yleensä n. 9 vrk (vaihtelee 3-21 vrk )

Ulkoisten synnyttimien turvotus vähenee ja erite vaalenee.

Kiimassa oleva narttu eritt√§√§ virtsassaan tuoksua, jolla se viestitt√§√§ lis√§√§ntymismahdollisuudesta mahdollisille sulhoehdokkaille. 

Kiimaista narttua ei tule vied√§ uroksien ‚ÄĚkiusaksi‚ÄĚ esim. koirapuistoon.

Kiimaista narttua ei tule j√§tt√§√§ yksin pihaan tai minnek√§√§n, miss√§ se voi joutua tekemisiin uroskoirien kanssa. 

Jotkut leikatutkin urokset kiinnostuvat kiimassa olevasta nartusta. Lis√§√§ntymisvaaraa ei tietenk√§√§n ole. 

HUOM! Kiiman aikana narttukoira saattaa antaa usean eri uroksen astua sen. Munasoluja irtoaa eri päivinä ja onkin täysin mahdollista, että syntyvällä pentueella on eri isiä.

Jälkikiima (metestrus)
Kestää n. 60 vrk. Astutetuilla nartuilla se päättyy synnytykseen, mutta narttukoirilla, jotka eivät ole olleet kantavina, saattaa esiintyä valeraskauden oireita. Ks. kohta valeraskaus.

Kiimaton aika (anestrus) alkaa jälkikiiman jälkeen ja kestää seuraavan esikiiman alkuun. Tänä aikana narttukoira ei anna astua itseään, eikä minkäänlaista vuotoa tulisi olla. Jos kiimattomalla nartulla esiintyy veristä tai pahanhajuista vuotoa, kyseessä saattaa olla kohtutulehdus ja koira on vietävä välittömästi eläinlääkärille.

Uroskoiran juoksuaika

Leikkaamattomilla uroskoirilla on ‚ÄĚjuoksuaika‚ÄĚ aina. Ne haistavat juoksuiset tytt√∂koirat matkojen p√§√§st√§ ja reaktiot vaihtelevat yksil√∂itt√§in.

Jotkut urokset menevät aivan sekaisin naapurustossa olevasta juoksuisesta nartusta ja alkavat esim. rähistä kaikille muille uroksille, jotka tulevat vastaan. Kävelylenkit saattavat myös hidastua, kun kaikki tuoksut on tarkkaan nuuhkittava. Uros saattaa vinkua, haukkua, ulvoa, olla levoton ja menettää ruokahalunsa. Innokkaimmat ottavat ja karkaavat, mikä saattaa olla niille itselleen vaarallista.

Poikakoirat tulevat murrosik√§√§n n. 6 kk i√§ss√§ ja vastakkainen sukupuoli alkaa kiinnostaa muutenkin kuin vain leikkikaverina. Jos narttua ei ole saatavilla, parittelukumppaneiksi sopivat p√∂yd√§njalat, tyynyt, ihmisjalat ja melkein mik√§ tahansa. T√§m√§ k√§yt√∂s loppuu yleens√§ muutamassa kuukaudessa., mutta jos nylkytt√§minen ei muuten lopu, neuterointi voi olla yksi ratkaisu. 

Jos uroskoiran nylkytt√§minen ei lopu tai kiimaisten narttujen olemassaolo aiheuttaa kohtuutonta k√§rsimyst√§ koiralle itselleen (tai omistajalle), kannattaa harkita koiran neuterointia. Rutiinitoimenpiteess√§ poistetaan koiralta kivekset, joista sukupuolihormonit p√§√§asiassa erittyv√§t. 

Monille uroskoirille toimenpide tehdään 6 kk:n iässä, jolloin epätoivottua käytöstä ei vielä ole esiintynytkään. Mikäli toimenpide tehdään vanhemmalle koiralle, vaikutus saattaa jäädä vähäisemmäksi.

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Aiheeen tuotteita

Trixie Nartunsuoja S 24-31 cm

Trixie Nartunsuoja S 24-31 cm
6.50
‚óČ Heti varastosta

HHC Nartunsuoja XS 20-25 cm

HHC Nartunsuoja XS 20-25 cm
4.20
‚óČ Heti varastosta

Trixie Nartunsuoja XL 60-70 cm

Trixie Nartunsuoja XL 60-70 cm
9.30
‚óČ Heti varastosta

Trixie Nartunsuoja M 40-49 cm

Trixie Nartunsuoja M 40-49 cm
7.90
‚óČ Heti varastosta

Trixie Nartunsuoja L 50-59 cm

Trixie Nartunsuoja L 50-59 cm
8.50
‚óČ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran juoksuaika

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto