Kotikissa on yksi vanhimmista, suosituimmista ja rakkaimmista lemmikkieläimistä. Se on itsenäinen ja ylväs, eikä kaipaa samalla tavalla huomiota, koulutusta ja läsnäoloa kuin koira. Siitä on iloa ja hyötyä; pehmeä, lämmin kerä sylissä muuttuu alle aikayksikön saalistavaksi pedoksi, kun nurkassa vilahtaa hiiri.
Kissan turkin hoito
Kissojen ”kauneudenhoitotuotteita” on huomattavasti vähemmän tarjolla verrattuna koirille tarkoitettujen tuotteiden lukumäärään nähden. Kissa pitää turkkinsa itse hyvin siistinä ja puhtaana, mutta kissankin turkkia on hyvä silloin tällöin kammata tai harjata. Irtokarvat lähtevät pois, eivätkä leviä ympäri huushollia tai joudu lemmikin suolistoon muodostamaan tukoksia.
Kissoille tarkoitetulla pohjavillakarstalla
ne lähtevät tehokkaimmin.
Näyttelykissoja ja pitkäkarvaisia kissoja pestään ja harjataan useammin kuin lyhytkarvaisia lajitovereita. Joskus tavallisen kotikissankin turkissa oleva lika on kovin pinttynyttä, rasvaista tai suorastaan epäterveellistä nuoltavaksi; silloin kannattaa turvautua vesipesuun ja erityisesti kissoille tarkoitettuihin shampoisiin.
Kissan kouluttaminen
Kissat oppivat temppuja ja suostuvat niitä tekemäänkin, mutta kouluttajalta vaaditaan huomattavasti enemmän kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä kuin koiran kanssa touhutessa. Kissaa ei voi opettaa niin kuin koiraa. Koiralla on miellyttämisen halu, kissa on itsepäinen ja itsenäinen ja se tekee useimmiten niin kuin sitä itseään huvittaa. Houkuttelemalla, herkuilla palkitsemalla, kehumalla ja sitkeällä toistamisella kissankin voi saada oppimaan.
Jos kissa tekee ei-toivottuja asioita, paras on olla reagoimatta mitenkään: jos kissa ei saa tempuillaan huomiota, se kokeilee jotain muuta. Jos käyttäytymistä on pakko rajoittaa, voi kokeilla tiukkaa ”ei”:tä tai ruiskausta suihkupullosta. Virikkeellinen ympäristö, leikittäminen ja raapimapuu vähentävät kissan häiriköintiä.
Kissanvessat
Yksi tärkeimmistä kissan hoitoon liittyvistä asioista on kissanhiekkalaatikon puhtaana pito. Jos taloudessa on useampia kissoja, hiekkalaatikoita pitäisi olla yhtä monta kuin on kissojakin. Yleinen luulo on, että kissanhiekkalaatikot haisevat väistämättä pahalle, mutta säännöllinen puhdistaminen ja nykyaikaiset
kuivikkeet tekevät niistä käytännöllisesti katsoen hajuttomia. Hiekkaan voi lisätä
antibakteerista
jauhetta, joka sekä puhdistaa, että raikastaa.
Kissan ruokkiminen
Kissan omistajan tulee huolehtia siitä, että kissalle on aina raikasta vettä tarjolla. Kissa on lihansyöjä ja tarvitsee monipuolista ravintoa. Lehmänmaito ei sellaisenaan sovi kissalle, hapanmaitotuotteet kylläkin.
Aikuinen kissa syö kaksi, kolme kertaa päivässä ja kuivamuonaa voi pitää esillä välipalaksi. Päinvastoin kuin useimmat koirat, kissa syö yleensä vain sen verran, kuin se oikeasti tarvitsee. Kissojen lihavuus johtuu useimmiten vääränlaisesta ravinnosta tai liian vähästä liikunnasta.
Jotta kissa voi liikkua ja toimia lajilleen ominaisella tavalla, ruokavaliolla on suuri merkitys lihasten ja nivelien hyvinvointia ajatellen. Jos tunnet epävarmuutta ruokavalion monipuolisuudesta, kannattaa harkita lisäravinteiden tai ravintoöljyjen käyttöä; niiden avulla voit varmistaa oikeiden ravintoaineiden saannin.
Kissan unipaikat
Kissat viettävät paljon aikaa nukkumiseen; kissan luonteesta ja iästä riippuen 13-18 tuntia vuorokaudessa. Yksin päivän kotona oleva lemmikki voi viettää sen pelkästään nukkuen.
Kissanpennuilla nukkuminen on myös tapa suojella niitä muilta pedoilta ja osittain itseltäänkin: ne eivät lähde pesästä, eivätkä pidä meteliä, joka paljastaisi saalistajalle niiden olinpaikan äitikissan ollessa poissa.
Kissa on yösaalistaja, joka mieluiten nukkuu päivät ja aktivoituu iltasella. Käytännössä kotikissat mukautuvat perheen unirytmiin varsinkin, jos niille tarjoaa päivisin virikkeellistä toimintaa. Jokainen kissanomistaja on kuitenkin varmasti joskus herännyt kissojen öiseen mellastukseen, varsinkin jos niitä on useampia tai kissa on vielä kovin nuori.
Kissan uni on suurimmaksi osaksi melko kevyttä. Se on täysin hereillä silmänräpäyksessä.
Vaikka kissan silmät olisivat osittain aukikin, saattaa olla kyse torkkuja ottavasta lemmikistä!
Kissa etsii itselleen sopivimman paikan nukkumiseen. Paikan tulee olla sen mielestä turvallinen.
Kori tai peti, jossa toivot kissasi nukkuvan, kannattaa sijoitta melko korkealle. Näin kissa pystyy tarkkailemaan ympäristöään ja tuntee olevansa tilanteen herra. Lämpötila on myös tärkeä kriteeri nukkumapaikkaa valittaessa. Kissa viihtyy lämpimässä ja jos nukkumapaikka on viileä, se käpertyy kerälle vähentääkseen lämmön haihtumista.
Monien kissojen mielestä paras, lämpimin ja turvallisin paikka öisin on omistajan vieressä sängyssä. Mikäs siinä, kissa on kuin pehmeä, karvainen lämpöpatteri omistajalleenkin!
Useimmat kissat nauttivat silittelystä ja siitä hyötyy ihminenkin; on todettu että lemmikin hyväileminen alentaa verenpainetta ja vähentää stressiä.
Lue artikkeli aiheesta Kissan elämää