Perheen koirat tappelevat keskenään
Joskus samassa perheessä elävät koirat nahistelevat keskenään, saattavatpa äityä oikein tappelemaankin. Tilanne on hyvin stressaava koirille itselleen ja tietysti myös lauman ihmisille, jotka joutuvat erotuomareiksi ja saattavat joutua pelkäämään, mitä kotona tapahtuu sillä välin, kun ollaan poissa.
Koirien keskenään tappelemiseen on monia syitä, mutta yleisin syy on kiista paikasta lauman arvojärjestyksessä. Tämä on useimmiten syynä varsinkin silloin, kun samaa sukupuolta olevat koirat nahistelevat keskenään.
Luonnossa koiralaumoissa on aina johtaja, alfa-koira, joka pitää yllä kuria ja järjestystä. Kotona laumana ovat perheen ihmiset ja muut lemmikit, mutta sielläkin tarvitaan alfa, joka saa parhaat ruokapalat, makuupaikat, lelut jne. Alfa kulkee ovista ensin, tervehtii ja hellii silloin kun ehtii. Kotona alfa on ihminen ja sen jälkeen tulevat muut koirat omassa järjestyksessään.
Tappelut alkavat usein siksi, että koirat eivät tiedä, kuka on pomo tai kun nuoremmat alkavat uhitella vanhemmille. Myös kilpailu alfan huomiosta on yleistä.
Laumanjohtajan velvollisuus on ehkäistä tai keskeyttää tappelut. Omistajan kannattaa opetella tunnistamaan merkit alkavasta rähinästä, koska tappeluiden ehkäiseminen on turvallisempaa ja helpompaa kuin niiden keskeyttäminen. Merkkejä alkavasta rähinästä ovat mm. töniminen, matala murina tai vihaiset katseet.
Tilanteeseen kannattaa puuttua heti ja tiukasti ilmoittamalla tiukalla äänellä ”nyt loppui”. Jos tappelu on jo alkanut, eikä tiedetä, kumpi on aloittanut, molempia koiria nuhdellaan. Jos puhe ei enää auta, otetaan koiria kaulapannoista napakasti ja pakotetaan ne erilleen ja lopettamaan. Avuksi voi olla myös lyhyt hihna.
Jos koirat tappelevat ollessaan keskenään, turvallisinta on pitää niitä eri huoneissa. Se voi olla hieman epämukavaa, mutta välttämätöntä. Jotkut koirat eivät vain tule toimeen keskenään. Jotkut rodut ovat riidanhaluisempia kuin toiset, jotkut yksilöt vain eivät voi sietää toisiaan. Niinhän se on ihmistenkin kanssa. Koirista ei toisaalta tarvitse luopua, jos pystyy järjestämään niin, että niiden ei tarvitse olla yhtä aikaa samoissa tiloissa: toisen ollessa ihmisten kanssa toinen on ulkona tai muissa tiloissa ja vuoroa vaihdetaan.
Jos tappelut johtuvat laumanjohtajan huomion saamisesta, kannattaa vahvistaa koirien keskinäistä arvojärjestystä ja antaa huomio, lelut, ruoka jne. arvoasteikossa ylemmälle koiralle ja näin vahvistaa niiden keskinäistä hierarkiaa. Alempiarvoinen koira yleensä tyytyy kohtaloonsa mukisematta ja päinvastoin on helpottunut siitä, kun sen ei tarvitse taistella johtajuudesta tai kyseenalaistaa sitä.
Yleinen tottelevaisuuskoulutus on aina hyväksi koko porukalle. ”Maahan”-käskyllä saa levottoman ja riehaantuneen koiran aloilleen ja rauhoittumaan. Koirat voi laittaa myös istumaan ja palkita ne siitä arvojärjestyksessä.