Koiran sopeuttaminen uuteen kotiin
Joskus koirasta joudutaan luopumaan syystä tai toisesta. Omistajan kannalta lohduttavaa on se, että koira sopeutuu kodin vaihtoon yleensä hyvin - paremmin kuin ihminen itse.
Eroamista helpottaa, jos uusi omistaja on tuttu tai edes tutun tuttu. Kannattaa varmistaa, että uusi omistaja todella haluaa koiran, osaa olla sen kanssa, pystyy tarjoamaan sille hyvän kodin ja juuri kyseiselle rodulle sopivaa aktiviteettia tai niitä harrastuksia, joihin koira on vanhassa kodissaan tottunut.
Uuden omistajan on hyvä käydä tutustumassa koiraan ja vanhan omistajan koiran uuteen kotiin. Samalla voi tarkkailla mahdollisen uuden omistajan ja koiran kemioita ja sitä, kuinka uusi omistaja suhtautuu koiraan ja käsittelee sitä.
Jos koiralla on joitain tiettyjä käyttäytymisongelmia tms., niistä kannattaa ehdottomasti kertoa potentiaaliselle uudelle omistajalle. Näin voidaan yhdessä arvioida, pystyykö uusi isäntä tai emäntä vastaamaan koiran asettamiin haasteisiin.
Jos koira tulee lapsettomasta perheestä kotiin, jossa on lapsia tai hyvin paljon nuorempia lapsia kuin entisessä kodissa, on tarkkaan selvitettävä (käytännössä!) sen suhtautuminen uusiin lapsiin ennen lopullisen päätöksen tekoa.
Koiran lähtöpäivä
Kaikkien kannalta on helpointa, että uusi omistaja tulee hakemaan koiran uuteen kotiin. Lähdöstä ei tehdä sen kummempaa numeroa ja mukaan laitetaan oma peti, kupit, lelut ja taluttimet yms. aivan kuten laitetaan tavarat mukaan hoitopaikkaan mennessä. Muutamaan viikkoon ei vanhaa isäntää tai emäntää tavata; kuulumiset vaihdetaan puhelimessa tai sähköpostitse.
Uudessa kodissa
Tulokkaan kannattaa antaa olla rauhassa, tutustua uuteen ympäristöön ja ottaa itse kontaktia uuteen perheeseen. Ruoka-ajat ja lenkillä käynnit kannattaa ajoittaa aluksi samaan tahtiin kuin entisessäkin kodissa. Ajan kanssa muutoksia voi tietysti tehdä oman perheen rytmiin sopivimmiksi.
Varsinkin, jos koira ei ole viettänyt paljoakaan aikaa poissa entisen perheensä luota, saattaa aluksi tulla masennuksen oireita, esim. ruokahaluttomuutta, mutta ne menevät ohi omalla painollaan. Taantumiakin voi tulla, kun koira hoksaa, että ei ollakaan ”huviretkellä”, vaan uusi koti on pysyvä.
Koiralle pitää tehdä heti aluksi selviksi uuden kodin säännöt. Jos ei halua sen loikoilevan sohvalla tulevaisuudessakaan, ei kannata järjestää mitään ”pehmeää laskua” ja antaa sen ”nyt aluksi ja lohdutukseksi” makailla siinä. Muuttuneessa kodissa koko ajan muuttuvat säännöt vain hämmentävät koiraa entisestään. Koira hyväksyy sen, että eri paikoissa on erilaiset säännöt, kunhan ne ovat aina samat ja johdonmukaiset.
Muutamista ensimmäisistä viikoista kannattaa tehdä rauhalliset ja rutiineiltaan säännölliset, jotta koira pystyy hahmottamaan, ketkä ovat omia ihmisiä ja millä rytmillä talossa eletään. Turhia reissuja kannattaa välttää, eikä kutsua laumoittain ystäviä ja sukulaisia uutta koiraa katsomaan.
Uudessa kodissa koira saattaa olla aluksi epävarmuuttaan ja stressaantuneisuuttaan jopa hieman aggressiivinen ja murista vieraille, lapsille tai muille lemmikeille. Lapset ja vieraat on ohjeistettava kunnioittamaan koiran lepohetkiä ja ruokailua, silloin on riskialteimmat hetket. Koiran olo helpottuu, kun sen annetaan olla rauhassa ja määritellä itse tutustumisen tahti. Luottamuksen kasvaessa ongelmat vähenevät.
Koiran sopeutumisvaikeudet ovat useimmiten oikeastaan omistajan sopeutumisvaikeuksia. Kukaan meistä ei ole koiralle korvaamaton, jos sillä on meidän asemestamme joku muu, joka antaa sille ruokaa, rakkautta ja lämpimän kodin.
Cesar Millanin kirjassa ”Perheen koira”
puhutaan myös tästä aiheesta. Kirja löytyy valikoimastamme.