Tassu Kaikki teemat

Koiran murrosikä

Artikkelikuva

Ei vain ihmislapsi, vaan myös koiranpentu tulee murrosikään. Siinä missä ihmisen murrosiän alkua odotellaan yli 10 vuotta, koiranpennun kanssa se alkaa yleensä noin puolen vuoden iässä.

Koiranpennun murrosiän syynä ja tavoitteena on aivan samat asiat kuin ihmiselläkin:
ne haluavat ja harjoittelevat itsenäisyyttä ja aikuisuutta. Pentu kyseenalaistaa omistajan auktoriteetin, testaa rajojaan, eikä ole kovin kiinnostunut miellyttämään. Kun tähän yhdistetään vielä voimakas hormonitason nousu, voi pennusta tulla melko vaikea ja oikukas nuori.

Koira kieltäytyy tottelemasta
· Omistajan on pysyttävä lempeän jämäkkänä. Murrosikäiselle koiralle ei saa antaa periksi, vaikka asioiden loppuunvienti olisikin uuvuttavaa. Palkinto odottaa kuitenkin aikuisen koiran kanssa.

Koira ”taantuu” kaikkea pureskelevaksi pennuksi
· Maitohampaiden lähdettyä täysikasvuisen koiran hampaat asettuvat leukaluuhun. Se saattaa aiheuttaa koiralle epämukavaa oloa. 
Kyseessä saattaa olla myös ympäristöön tutustumiseen liittyvä käytös.
Oli kyseessä syistä kumpi tahansa, omistajan ei kannata vaipua epätoivoon: pureskelu ja järsiminen loppuu kyllä aikanaan. On vain pidettävä huoli siitä, että koiralla on runsaasti sallittua pureskeltavaa ja muistettava kehua sitä silloin, kun se käyttää purulelujaan.

Koira joutuu tappeluihin
· Murrosikäinen pentu, varsinkin uros, testaa rajojaan myös lajitovereidensa kanssa. Vanhemmat koirat ärsyyntyvät pennun provosoivasta käytöksestä ja näyttävät sille paikkansa.
Nuorta koiraa tulisi aina kehua, kun se käyttäytyy muiden koirien seurassa hyvin, oltiin sitten kotona, koirapuistossa tai lenkillä.

Murrosikäisen koiran kanssa tulisi tehdä aivan samoja asioita kuin sen kanssa on tehty pentuna ja aiotaan tehdä sen aikuistuttua. Koiran sosiaalistamista on jatkettava ja otettava se mukaan erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin, tutustumaan uusiin ihmisiin ja eläimiin.

On myös tärkeää, että omistaja pitää tiukasti kiinni laumanjohtajan asemastaan. Tässä vaiheessa se on helpointa menettää ja siitä seuraa vain ylimääräisiä hankaluuksia koko koiran kanssa elettävän elämän ajaksi.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

Trixie Purunarulelu 20 cm

Trixie Purunarulelu 20 cm
1.50
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran murrosikä

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto