Tassu Kaikki teemat

Koiran harjaamisongelmat

Koira ei anna harjata itseään
Koira pelkää harjaa / harjaamista
Koira puree ja riehuu harjatessa

Varsinkin pentukoirien voi olla vaikeaa erottaa harjaamista leikkimisestä ja ne saattavat pitkästyä. Myös jotkut aikuiset koirat, esim. löytökoirat, saattavat suorastaan pelätä uutta toimenpidettä, jos niiden turkkia ei ole hoidettu ennen.

Pentukoiran kanssa kannattaa pitää pieni leikkihetki ennen harjauksen aloittamista. Näin saadaan pois ylimääräistä virtaa ja koira malttaa olla paremmin paikoillaan.
Jos koira yrittää purra kättäsi tai harjaa, sanotaan napakasti ”ei”, eikä koiran pidä antaa ollenkaan pitää kättä tai harjaa leluna.
Kun harjaamisen alkuun on päästy, anna koiralle makupaloja vaikkapa jokaisen harjanvedon jälkeen. Näin koira oppii, että harjaaminen on mukava ja rentouttava tapa viettää aikaa omistajan kanssa. Aluksi harjaustuokiot voivat olla lyhyempiä ja niitä pidennetään asteittain.
Makupalojen määrää vähennetään sitä mukaa, kun käytös kohentuu. Lopulta jää mukavaksi tavaksi saada herkkupala aina harjauksen päätteeksi.

On tärkeää, että koira ei saa tahtoaan läpi niin, että harjaus keskeytetään tai koko ajatuksesta luovutaan siksi, että koira pakenee sohvan alle tai näykkii tai puree omistajan kättä. Omistajan tulee olla lempeän määrätietoinen ja harjaus lopetetaan silloin, kun omistaja katsoo olevansa valmis. 

Pelokkaan koiran kanssa toimitaan samoin, kuin pennun kanssa. Jos koira pelkää harjaa, kannattaa antaa sen tutustua siihen rauhassa nuuhkimalla. Samalla koiralle voi puhua rauhallisella, matalalla äänellä ja tarjota sille makupaloja. Harjaus aloitetaan maltillisesti, koko ajan joko makupaloilla, rapsutuksilla tai kehuilla palkiten.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

Ferplast Harja pieni 19x5 cm 5922

Ferplast Harja pieni 19x5 cm 5922
6.70
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran harjaamisongelmat

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto