Kissan ja koiran lelut
LEIKKI – HUVIA JA HYÖTYÄ
Kissat ja koirat rakastavat leikkimistä. Pennut leikkivät paljon yksin ja keskenään ja ihminenkin innostuu helposti leikkimään pienen pennun kanssa. Usein lemmikin kanssa leikkiminen jää vähemmälle koiran tai kissan kasvettua, mutta leikkimistä suositellaan kaikissa ikäkausissa. Leikki on tärkeä energian purkamiskeino, antaa vaihtelua lemmikin päivään, parhaassa tapauksessa se on opettavaista ja vahvistaa lemmikin ja omistajan suhdetta.
PENTU
Pennut opettelevat elämäntaitoja leikkiessään. Pennut painivat ja leikkitappelevat keskenään. Ne oppivat mikä sattuu ja mikä on sallittua. Kissanpentu saalistaa leluhiirtä aivan kuten aikuinen kissa oikeaa hiirtä, ja koiranpentu antaa kyytiä solmunarulle aivan kuin se olisi pikkujyrsijä, joka on kolostaan kaivettu esiin. Energisen leikkihetken jälkeen maistuvat ruoka ja pitkät unet.
Pentujen kanssa leikkiessä on hyvä opettaa ne niille tavoille, joiden toivoo pätevän aikuisenkin lemmikin kanssa.
· Älä koskaan leikitä kissaa tai koiraa käsilläsi. Pennun pienet hampaat tai kynnet eivät vielä tee suurtakaan vahinkoa, mutta aikuisen lemmikin kanssa tilanne on aivan toinen.
· Ihminen määrittelee sen, milloin leikitään ja miten leikitään. Pidemmän päälle lemmikin tavasta vaatia leikkiä voi tulla hyvinkin rasittava. Ihminen aloittaa leikin ja lopettaa sen. Silloin kun pentu leikkii itsekseen, voi leikkiin mennä mukaan, jolloin pentu huomaa, että isäntä tai emäntä on myös hauskuutta lisäävä ja viihdyttävä olento, jonka kanssa kannattaa pysyä väleissä.
· Lopeta leikki, jos alkaa mennä ”överiksi”.
· Varsinkin koiranpentu kannattaa opettaa siihen, että lelu on ”palkinto”, jonka se saa ihmiseltä ja jonka se antaa pois silloin, kun ihminen niin sanoo; koiranpennun on opittava ”irti”-käsky.
”Irti”-käskyn opettaminen
Tämän käskyn opettaminen on hyvin tärkeää ja leikin varjolla se on helppoa. Kuvittele vaikka tilanne, jossa olet koirasi kanssa ulkoilemassa ja se ottaa suuhunsa jotakin, mistä et tiedä mitä se on. Kun koira on oppinut luopumaan käskyllä jopa rakkaista leluistaan, se antaa suustaan kaiken ja irrottaa hampaansa mistä tahansa pyydettäessä.
Ota koiraa kiinni pannasta tai laita kätesi sen kaulalle. Puhu rauhallisella äänellä ja siltä koiraa. Kun se on rauhoittunut, laita käsi leuan alle ja sano ”irti”. Kun koira pudottaa lelun, kehu sitä heti ja anna lelu pian sille takaisin. Lelusta irrottamisen pitäisi aina olla koiralle positiivinen kokemus. Jos haluat laittaa lelun kokonaan pois, anna sille kuitenkin vaikkapa makupala, jolloin koira kokee tehneensä kannattavan vaihtokaupan.
AIKUINEN LEMMIKKI
Aikuiselle koiralle tai kissalle leikki merkitsee yhdessäoloa omistajan kanssa, vaihtelua päivään ja mahdollisuutta lajinomaiseen toimintaan. Kissat rakastavat
kiipeilypuitaan, piilopaikkoja, tähystyspaikkoja ja kaikenlaisia
leluja, joita voi jahdata, kynsiä ja heitellä. Leluhiiret ovat hauskoja ja varsinkin
kissanmintulla piristettynä, ne jaksavat kiinnostaa kissaa. Toisaalta leikkisälle kaverille riittää vaikka paperitollo.
Koirien
leluvalikoima on huomattavasti laajempi ja erot rotujen ja yksilöiden välillä
lempileikkien ja -lelujen suhteen ovat suuremmat kuin kissoilla.
Noutajatyyppiset koirat rakastavat tietysti noutoleikkejä. Niitä ilahduttavat erityisesti pallot ja frisbeet. Nämä heitettävät ja haettavat lelut ovat hyviä siitäkin syystä, että paljon liikuntaa kaipaavat rodut saavat juosta sydämensä kyllyydestä ja leikittäjä pääsee hieman helpommalla. Terrierejä innostavat erityisesti vetoleikit, luolakoiria kaivaminen ja tunnelit, voimakkaille roduille voi koittaa keksiä elottomia painikavereita. Kun mietit sitä, mihin tarkoitukseen koirasi rotu on alun perin jalostettu, keksit kyllä helposti, millaisista leikeistä ja leluista se pitäisi.
PEHMOLELUT – KATOAVA LUONNONVARA
Pehmolelut ovat usein erityisesti pentujen mieleen. Pehmolelut tuppaavat kyllä olemaan lyhytikäisiä, sillä koiran mielestä todennäköisesti hauskinta on repiä lelu palasiksi. Joihinkin pehmoleluihin koira, varsinkin pentu, saattaa luoda tunnesiteen ja tällainen lelu saa erityiskohtelua, aivan kuten lapsen nalle: sitä kuljetetaan mukana, sen kanssa nukutaan ja se otetaan mukaan kaikkeen hauskaan puuhaan. Eikä sitä revitä palasiksi.
VINKULELUT
Vinkuleluista pitävät erityisesti pienriistaa saalistavat rodut. Kaikkein viihdyttävintä on, jos vinkulelun piilottaa vaikkapa vanhaan sukkaan ja koira saa sen sieltä kaivaa esiin. Siinä menee puuhatessa tovi, jos toinenkin.
VETOLELUT, SOLMUNARUT
Jos koirasi pitää taisteluleikeistä,
solmunarut ja kahvalliset kumilelut ovat niihin hyviä. Ne kestävät isommankin koiran vetämistä ja retuuttamista.
Aran koiran itsetuntoa voi kehittää taisteluleikeillä. Anna koiran välillä ”voittaa” lelu itselleen kiivaan taistelun jälkeen. Myös pelottavista tilanteista voi selvitä pienen leikin avulla. Koiran huomio kääntyy leikkiin ja pelko unohtuu.
PUUHAPALLOT JA ÄLYPELIT
Tietyt rodut ja yksilöt kaipaavat myös aivoille virikkeellistä ja haasteellista toimintaa. Makupalojen piilottaminen on luonnollisesti tällaista toimintaa, kun koiran pitää etsiä nami ja myös keksiä keino sen saamiseksi. Markkinoilla on erilaisia
puuhapalloja, myös kissoille, ja
älypelejä, jotka tarjoavat vaihtelua tähänkin leikkiin.
PURULUUT JA –LELUT
Pureskeleminen on koirille, myös täysikasvuisille, tärkeää. Se rentouttaa niitä, tarjoaa rauhallista puuhaa ja tekee tietysti hyvää suun ja hampaiden
terveydelle. Pennut tutustuvat ympäristöönsä ja esineisiin suullaan aivan kuten ihmislapsetkin. Myös hampaiden tulo ja niiden vaihtuminen lisäävät pennun pureskeluntarvetta, kun ikeniä kutittaa. Pentukoiralla ei voi olla liikaa pureskeluun sopivia leluja ympäri asuntoa: aina, kun hampaat ovat menossa väärään kohteeseen, ole valmiina tekemään vaihtokauppa puruluuhun!
LELUJA PALJON VAI VÄHÄN?
Mieluummin paljon, mutta ei kaikkia yhtä aikaa. Lemmikit kaipaavat vaihtelua ja kyllästyvät leluihinsa aivan kuten ihmislapsetkin. Kierrätä leluja vaikka päivittäin ja tee lelun saamisesta mukava, opettavainen rituaali:
· Kerää pois edellisen päivän lelut ja mene koirasi kanssa paikkaan, jossa leluja säilytetään. Pyydä koira istumaan ja anna sille päivän lelut ja pieni leikkihetki palkinnoksi hyvästä käytöksestä.
Tarjoa koirallesi monenlaisia leluja joilla leikitään eri tavalla ja leiki koirasi kanssa. Saatte molemmat paljon iloa päiväänne!