Tassu Kaikki teemat

Koiran eroahdistus

Artikkelikuva

Koira on laumaeläin, joka kiintyy omistajaansa ja perheeseensä, laumaansa, hyvin voimakkaasti. Normaalia on se, että koira luottaa ihmiseen ja kiintyykin tähän, mutta yliriippuvainen koira ei kestä hetkeäkään ilman laumanjohtajaansa ja kokee lyhyenkin eron hyvin stressaavana, suorastaan ahdistavana.

Eroahdistus on ongelma, joka tutkimusten mukaan on lisääntymään päin. Se on myös suurin syy viedä muuten terve koira lopetettavaksi.

Eroahdistuksesta johtuvien käytöshäiriöiden hoitamisessa ei koskaan saa käyttää rangaistusta. Sitruunapannat, haukkupannat, ruumiillinen kurittaminen, huutaminen ym. vain pahentavat tilannetta.

Eroahdistusta ilmenee sekä aikuisena kotia vaihtaneilla koirilla, että suoraan kasvattajalta hankituilla pennuilla. Aikuisen koiran historiaa ei aina tunneta, mutta niidenkin käytösongelmat saadaan hallintaan kärsivällisellä ja pitkäjännitteisellä työllä. Pentukoiran eroahdistuksen ennaltaehkäisemiseen on myös hyviä keinoja, joita kannattaa soveltaa myös niihin yksilöihin, jotka eivät osoita vielä eroahdistuksen oireita.

MITEN EROAHDISTUS ILMENEE

Kun koira on yksin se
· haukkuu, ulisee tai ulvoo
· puree, repii ja rikkoo kodin irtaimistoa. Usein ikkunankarmit ja ovet ovat ”uhreina”, kun koira haluaisi lähteä omistajan perään
· nuolee tai puree itseään 
· oksentaa ja ulostaa sisälle

Kannattaa muistaa, että aina näidenkään oireiden ollessa kyseessä, syynä ei ole eroahdistus. Koira voi olla myös pitkästynyt, saada liian vähän liikuntaa tai olla sairas.

Kun omistaja tulee kotiin se
· tervehtii hyvin pitkään kestävällä rituaalilla

Kun omistaja on kotona koira
· seuraa omistajaa herkeämättä ja kulkee perässä
· ahdistuu jo vaistotessaan omistajan lähtevän kohta
· alkaa käyttäytyä aggressiivisesti tai uikuttaa kun omistaja on lähdössä

ONGELMAN ENNALTAEHKÄISY PENTUKOIRAN KANSSA

Koirat rakastavat rutiineja ja tottuvat ja oppivat niihin. Pentukoiran kanssa harjoitellaan ulos pissaamista, istumista, hihnassa kulkemista jne., mutta yhtä tärkeää on opettaa pentu olemaan yksin.

Monesti koiranpentu tulee uuteen kotiinsa niin, että joku voi olla aluksi sen kanssa lähes jatkuvasti. Tällöin kannattaisi tarkoituksellisesti jättää pentu yksin pikkuhiljaa piteneviksi ajoiksi. Aluksi koiran voi sulkea toiseen huoneeseen yksin hetkeksi aikaa, sitten jättää se sisälle postilaatikolla piipahtamisen ajaksi, seuraavaksi kauppareissun ajaksi jne. Pentukoira kannattaa ulkoiluttaa tai leikittää uuvuksiin, niin, että se nukkuu poissaolon ajan ja jättää sille leluja, joiden parissa aika kuluu turvallisesti.

EROAHDISTUKSEN LIEVITTÄMINEN/PARANTAMINEN
Lääkehoito, harjoitukset, rauhoittavat, reseptivapaat tuotteet

Koira, joka kärsii eroahdistuksesta, reagoi usein jo pelkkiin lähdön merkkeihin: omistaja ottaa auton avaimet käteen, laittaa kengät tai takin päälleen. Tällöin koiraa kannattaa alkaa siedättämään jo näihin ns. lähtösignaaleihin: laita takki päälle tai kengät jalkaan, ota avaimet käteesi, mutta älä lähdekään minnekään. Pikkuhiljaa koira tottuu suhtautumaan signaaleihin välinpitämättömästi ja sen kokonaisstressitaso laskee.

Pikkuhiljaa koira jätetään yksin hetkeksi. Vaikeimmissa tapauksissa kyse voi olla vain sekunneista, jotka omistaja on poissa koiran näköpiiristä. Harjoittelun aikana koiraa ei tulisi koskaan jättää yksin pidemmäksi aikaa kuin mihin se on tottunut. Useiden tuntien poissaolon ajaksi koiralle tulisi hankkia hoitaja, jotta harjoittelu ei menisi hukkaan. 

Harjoittelu ulkona
· sido koira kiinni johonkin, esim. puuhun tai maakoukkuun
· käske koira istumaan (koira on rauhallisempi istuessaan)
· poistu koiran luota muutamia askelia katsoen sitä kuitenkin koko ajan
· palaa koiran luo ja palkitse se, jos se on istunut paikallaan, eikä yritä lähteä perääsi
· pidennä matkaa pikkuhiljaa
Tämä harjoitus auttaa koiraasi oppimaan luottamaan siihen, että palaat aina takaisin ja se voi rauhallisin mielin odottaa sinua.

Harjoittelu kotona
Eroahdistunut koira kokee usein kaikkein ahdistavimmaksi sen, ettei se näe omistajaansa. Ovien kanssa harjoittelu on tärkeää. 
· käväise lyhyesti toisessa huoneessa niin, että suljet oven perässäsi
· käy vessassa niin, että suljet oven perässäsi
· pyydä koira huoneeseen ja rauhoita koira esim. omalle paikalleen. Jätä koiralle puruluu tai lelu lähelle vaikka se ei siitä aluksi piittaisikaan. Poistu huoneesta, sulje ovi perässäsi ja palaa takaisin huoneeseen ennen kuin koira on ehtinyt hermostua. Palkitse koira namilla tai rapsutuksilla. Koira innostuu paluustasi. Rauhoittele se uudelleen ja toista harjoitusta 3-6 kertaa.

Koira jaksaa keskittyä vain rajallisen ajan, joten harjoitussarjojen välillä kannattaa pitää taukoa. Koiran pitää myös nauttia harjoituksista ja niitä tulee tehdä säännöllisesti. Poissaoloaikaa voit pidentää koiran edistymisen mukaan. Tärkeintä on, että palaat huoneeseen ennen kuin koira alkaa osoittaa hermostumisen merkkejä. Joskus kannattaa palata huoneeseen aikaisemminkin, kuin mihin koira on jo tottunut. Se auttaa koiraa ymmärtämään, että poissaoloja on erimittaisia, ei aina vain piteneviä.

Jos koira ahdistuu liikaa suljetusta ovesta, aloita esim. koiraportilla tai muulla esteellä, jonka läpi se näkee sinut. Pikkuhiljaa voit itse kadota hetkeksi sen näkyvistä nurkan taakse ja sitten siirtyä harjoituksiin suljetun oven kanssa.

Seuraavaksi voitte edetä harjoituksissa siihen, että poistut koiran luota ulko-oven taakse. Kun koira osaa olla yksin sisällä 5-10 minuuttia, voit olla pois pidempäänkin.

Kun koira pystyy olemaan yksin puoli tuntia, on todennäköistä, että se alkaa selvitä työpäivänkin mittaisesta rupeamasta. Harjoituksia olisi hyvä jatkaa kuitenkin niin, että koira on yksin parikin tuntia, ennen kuin sitä yritetään jättää yksin pidemmäksi aikaa.

Videokameralla tai nauhurilla voit tallentaa koiran tekemisiä poissa ollessasi. Jos et harjoitusten aikana poistu kauas, vauvan itkuhälytin on hyvä apuväline. Voit tietysti pyytää myös naapuria raportoimaan koiran mahdollisesta haukkumisesta. Tämä on hyvä tapa silloin, kun naapurisopu on alkanut kärsiä: naapuri tietää, että teet todella töitä saadaksesi koiran häiritsevän käytöksen loppumaan.

Koirat ovat yksilöitä. Jotkut tokenevat muutamassa päivässä, toisilta se vie viikkoja, toisilta kuukausia. Jotkut eivät pääse eroahdistuksesta koskaan kokonaan eroon tai tarvitsevat harjoittelua ajoittain koko elämänsä ajan ja jopa lääkitystä.

· Eläinlääkäri voi määrätä masennuslääkettä, jonka tueksi tehdään myös käytösharjoituksia
· Ongelmakoirakouluttajan voi kutsua kotiin arvioimaan tilannetta ja hän osaa opastaa sopiviin harjoitteisiin
· Lievemmissä tapauksissa voi kokeilla reseptivapaita valmisteita ja tehdä harjoituksia

Vetzyme Stay Calm rasvahappovalmisteen
kamomilla ja inkivääri rauhoittavat luonnollisella ja turvallisella tavalla lemmikkiäsi. Tuote sopii myös kissoille. 

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

Lue artikkeli aiheesta Koiran eroahdistus

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto