Tassu Kaikki teemat

Koira pissaa sisälle, koira merkkailee

Artikkelikuva

Arvion mukaan n. 25 % koirista on sisäsiisteysongelmia. Koira on periaatteessa luonnostaan sisäsiisti ja useimmissa tapauksissa kyse on puutteellisesta koulutuksesta. Sille, että koita pissailee sisälle, voi olla myös jokin satunnainen syy. Kun syy saadaan selville, on myös helpompi saada koira muuttamaan tapansa.

Minkä ikäisenä koiran pitäisi olla sisäsiisti?

Normaalisti koirat ovat oppineet täydellisen sisäsiisteiksi n. 6 kk ikäisenä. Eri yksilöiden ja rotujen välillä on tietysti eroja: jotkut ovat sisäsiistejä jo 4 kk iässä, toisilta se vie jopa vuoden. Vinttikoirarodut ja kääpiökoirat ovat ehkä hitaimpia oppimaan sisäsiisteiksi. Nuoren koiran kanssa täytyy muistaa, että vahinkoja voi sattua herkemmin kuin vanhemmille koirille ja niiden pidätyskyky voi olla vielä huono.

Kuinka pitkään koira pystyy pidättämään?

Pennut ja nuoret koirat pystyvät pidättämään lyhempään, kuin vanhemmat koirat. Pidätyskyvyn kesto on melko suoraan verrannollinen koiran ikään: koiran ikä kuukausina + 1 = pidätyskyky tunteina. 4 kk vanha koira pystyy siis pidättelemään n. 5 tuntia. Jotta koira oppisi sisäsiistiksi, sen on yksinkertaisesti päästävä ulos riittävän usein ikäänsä nähden, jotta se ei tottuisi siihen, että myös sisälle voi pissata.

Miten koira opetetaan sisäsiistiksi?

Koiraa tulee ruveta opettamaan sisäsiisteyteen heti luovutusiässä, eli n. 2 kk ikäisenä. Tässä iässä koirat oppivat suosimaan tietyn tyyppisiä alustoja tarpeensa tehdäkseen. Kannattaa opettaa pentu suosimaan ulkoa löytyviä pintoja! 
· vie pentu ulos aina heti sen herättyä, heti sen syötyä tai leikittyä tai silloin, kun se näyttää elkeiltään siltä, että pissa voisi kohta tulla. Kun koira tekee tarpeensa ulos, kehu sitä.
Koiraa joutuu kiikuttamaan pihalle parikymmentäkin kertaa päivässä, mutta vaivannäkö muutaman viikon ajan kannattaa varmasti. Suuri virhe on olla viemättä koiranpentua ulos huonon tai kylmän kelin takia, tartuntatautien pelossa tms. Silloin jää käyttämättä paras aika sisäsiisteyden opettamiseen.

SYITÄ SISÄSIISTEYSONGELMIIN

Juoksuaika
Joskus varsinkin nuoret narttukoirat unohtavat opit pissaamisen osalta ensimmäisten juoksujen aikaan. Ongelma menee yleensä ohi muutamassa päivässä.
· Siivoa pissat mahdollisimman huolellisesti pois. Älä toru koiraa.

Sääolojen muutokset
Jos pentu on oppinut sisäsiistiksi talvella, lumien sulaminen pois lenkkipolkujen varrelta voi hämmentää sen: tuttu pissa-alusta on kadonnut!
· Harjoittele sisäsiisteyttä aktiivisesti muutamien päivien ajan, eli vie koira ulos hieman normaalia useammin kuin mihin se on jo tottunut. Kehu koiraa sen tehtyä tarpeensa ”uudelle” alustalle.

Ns. ilopissat
Monet koirat, varsinkin nuoremmat, voivat lirauttaa pienet pissat ilostuessaan tai alistuessaan. Tämä menee yleensä ohi iän karttuessa, viimeistään n. vuoden ikäisenä. 
· Jos koira pissaa alleen tervehtiessä, anna koiran rauhoittua ennen ”tervehdysseremonioita” ja yritä pitää tilanne rauhallisena ja vähäeleisenä. Näissä tilanteissa virtsankarkailu on tahatonta, eikä koiraa tule siitä rangaista.
· Alistumispissat ovat lajiominaista käytöstä ja nuoren koiran pissalirahdus on vanhemmalle merkki alistumisesta. Jos koira pissaa alleen esim. ihmisen käskyttäessä sitä, kyseessä ovat joko liian kovat otteet tai erityisen herkkä koira. Silloin metodeja on muutettava ja herkkää, arkaa koiraa on rohkaistava.

Vanhuus
Ikääntyvän koiran virtsanpidättämiskyky saattaa heiketä. Se voi kärsiä dementiasta, eli unohtaa, mihin pissat pitäisi tehdä. Jotkut sairaudet, kuten esim. diabetes, saattavat lisätä koiran tarvetta juoda enemmän, jolloin tarve pissalenkkeihinkin saattaa kasvaa.
· Käy iäkkään koiran kanssa useammin ulkona.

Sairaus
Mm. virtsarakon tulehdus ja virtsakivet aiheuttavat koirilla tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Kyseessä voi olla myös anatominen vika. 
· Käy koiran kanssa eläinlääkärillä, jotta mahdolliset sairaudet tai muut vaivat voidaan sulkea pois tai tarvittaessa hoitaa.
· Koira juo vettä normaalisti n. 35–50 ml / kg. Jos vaikuttaa siltä, että koira juo jatkuvasti normaalia enemmän, vie se eläinlääkäriin, jotta voidaan varmistaa, että koira ei kärsi mistään sairaudesta. Lämpö ja liikunta saattavat lisätä juomistarvetta väliaikaisesti.

Öinen pissailu
Jos kyseessä on hyvin nuori koira, voi olla, että koira ei pysty pidättelemään koko yötä. Sisäsiisteyttä on harjoiteltava taas uudestaan.
· Aikaista iltaruokaa ja rajoita veden juontia illalla.
· Vie koira ulos pissalle, vielä kerran, normaalia myöhemmin.
· Jos koira on tottunut olemaan häkissä, sen voi antaa nukkua siinä. Koirat eivät normaalisti pissaa nukkumapaikoilleen. Häkissä nukuttaminen edellyttää kuitenkin myös myöhäisempää pissalla käyntiä. Tarkoitus ei ole kiusata tai nöyryyttää koiraa.

Koira pissaa tai kakkaa vasta sisälle kun tullaan ulkoa
Jotkut koirat eivät suostu tekemään tarpeitaan ulos, vaan tekevät ne sisälle heti, kun palataan lenkiltä kotiin. Tähän on syynä epäonnistunut sisäsiisteyskoulutus ja harjoittelu on aloitettava alusta:
· Vie koira ulos ja aluksi aina samaan paikkaan tarpeilleen. Valitse rauhallinen paikka, jossa ei ole liikaa häiriötekijöitä.
· Kehota koiraa tekemään tarpeensa ja kun näin tapahtuu, palkitse se. Koira ei tietenkään aluksi ymmärrä käskyäsi, esim. ”tee kakka”, mutta toistojen ja palkinnon avulla, koira oppii kyllä yhdistämään asiat ja oppii käskyn siinä missä muutkin käskyt.
· Jos koira ei tee tarpeitaan, mene sen kanssa takaisin sisään. Ole koiran kanssa tilassa, jossa sinun on helppo tarkkailla sen käytöstä ja heti, kun alkaa ilmetä käytöstä, joka enteilee esim. kakkaamista, ota koira ja vie se ulos. Kehota koiraa jälleen tekemään tarpeensa ja jos se näin toimii, palkitse se välittömästi.

Kääpiökoirien sisäsiisteysongelmat
Kääpiökoiraroduilla on keskimääräistä enemmän sisäsiisteysongelmia. Kun sairaudet, eroahdistus ym. mahdolliset syyt on suljettu pois ja voidaan todeta, että koiralla on vain kokoonsa nähden normaalia pienempi virtsarakko tai heikko virtsanpidätyskyky, voidaan koira opettaa käymään kissojen tapaan hiekkalaatikolla. Vaikka koira osaisi käydä tarpeillaan laatikolla tai muussa sille osoitetussa paikassa, sitä ei tulisi jättää yksin yhtään sen pidemmiksi ajoiksi kuin koiraa, joka aina viedään ulos tarpeilleen.

Koiraa ei tule koskaan rangaista sisälle pissaamisesta tai kakkaamisesta sanallisesti tai ruumiillisesti. Se aiheuttaa koirassa ainoastaan hämmennystä ja ahdistusta ja pahentaa tilannetta. Se, että fyysisesti terve koira on sisäsiisti, on aina omistajan vastuulla. Sairaalta koiralta sisäsiisteyttä ei voi aina edellyttää.

MERKKAILU

Joillakin uroksilla on ikävä itsensä korostamisen tarve, eli ne merkkailevat myös sisällä reviiriään. Hajujen leviämisen takaamiseksi, koirat tekevät merkkinsä mahdollisimman korkealle: uroskoira nostaa jalkaansa pissatessaan. Samasta syystä sängyt ja sohvat ovat suosittuja merkkaamispaikkoja.
Pahimmillaan merkkaaminen saattaa olla silloin, kun uros on havainnut naapurustossa juoksuaikaisen tyttökoiran. Myös joillakin nartuilla esiintyy juoksuaikaan liittyvää merkkaamista. Olipa kyseessä merkkaileva uros tai narttu, merkkailun vähentämiseksi keinot ovat samat:
· Säännöstele koiran saamaa huomiota. Näin se oppii paikkansa ja asemansa laumassa. Vain laumanjohtaja saa hellyyttä ja huomiota aina halutessaan.
· Tee koiran kanssa tottelevaisuusharjoituksia. Tällä pyritään samaan kuin huomion vähentämisellä.
· Jos ongelma ei poistu, kannattaa uroskoiran kastroimista harkita.
· Puhdista pissajäljet huolellisesti. Koirat tapaavat merkata saman paikan uudelleen ja uudelleen hajun vahvistamiseksi.
· Tarjoa koiralle ruokaa tai makupaloja paikoilta, joihin se yleensä merkkaa. Koirat eivät pissaa ruokapaikoilleen.
· Älä tee pissoista, kakoista tai niiden siivoamisesta mitään numeroa. Huomiota kaipaavalle koiralle negatiivinenkin huomio on palkinto. 

EROAHDISTUKSESTA JOHTUVAT SISÄSIISTEYSONGELMAT

Koira, joka kärsii eroahdistuksesta, saattaa haukkumisen, ulvomisen ja yleisen ympäristön tuhoamisen ohella tehdä myös tarpeensa sisälle.
Joskus jo sisäsiisti, aikuinen koira alkaa tehdä tarpeitaan sisälle omistajien poissa ollessa. Silloin taustalla on usein muutto, ero tai muu elämäntilanteen muutos.
· Eroahdistusta hoidetaan tilanteen vaatimalla tavalla. 
· Jos eroahdistus liittyy aikuisen koiran kokemaan elämänmuutokseen, se menee todennäköisesti ajan kanssa ohi, kun koira tottuu uuteen elämänrytmiin. 
(lue lisää: Koiran eroahdistus ja sen hoito)

MUISTA:
· Eroahdistunutta koiraa ei koskaan saa torua tarpeiden tekemisestä sisälle. Koiran ahdistus ja stressi saattaa aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, eikä koira voi sille mitään.

Tuotteet

Stain & Odour
Disinfectant
Pennun siisteysaluset

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Aiheeen tuotteita

BM Pennun harjoitusalustat 14 kpl

BM Pennun harjoitusalustat 14 kpl
14.70
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koira pissaa sisälle, koira merkkailee

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto