Tassu Kaikki teemat

Koiran tai kissan ylipaino

Artikkelikuva

Lemmikkien ylipaino on samalla tavalla lisääntyvä ongelma kuin ihmistenkin ylipaino. Terveyshaitat ovat suunnilleen samat, samoin ylipainolle altistavat tekijät. 
Yleisin syy koiran lihomiseen on liian suuri ravinnon määrä (tai sen huono laatu) suhteutettuna liikunnan määrään ja koiran energiantarpeeseen. Joskus syynä voi olla myös hormonaalinen häiriö, psyykkinen syy tms. Jos et ole aivan varma koirasi liikalihavuuden syystä ja epäilet sillä jotakin sairautta, kannattaa koiran kanssa käydä eläinlääkärin juttusilla. Eläinlääkäri pystyy selvittämään lihavuuden syyn ja antamaan ohjeet painonpudotukseen.

Mistä tiedän, että koirani on ylipainoinen?
Lemmikin ylipainon toteamiseen ei tarvita välttämättä vaakaa eikä painotaulukoita, se on helppo todeta seuraavasti:
-jos kosketat lemmikkisi kylkiä, normaalipainoisen lemmikin kylkiluut tuntuvat kevyesti painamalla. Jos kylkiluita joutuu etsimään sormilla tai ne eivät tunnu ollenkaan, lemmikki on ylipainoinen.
-lyhtkarvaisilla roduilla vyötärön ja vatsalinjan tulisi erottua selvästi: vatsan kohdan tulisi olla huomattavasti kapeampi kuin rinnan ja ylhäältä päin katsottuna vyötärön tulisi erottua selvästi. Minkään rotuinen koira ei ole suora pötkylä jos paino on normaali.

Mitkä seikat altistavat ylipainolle?

Ikä
Ylipaino on yleisintä 5-10 vuoden ikäisillä koirilla. Pentuna koira liikkuu luonnostaan paljon, mutta iän myötä liikkuminen vähenee ellei omistaja pidä huolta riittävästä liikunnasta. Kasvavan pennun ravinnontarve on myös aivan erilainen kuin täysikasvuisen koiran: pentukoirien runsasenerginen ruoka ei sovi aikuiselle koiralle, koska se lihottaa niitä. Penturuoan korkeat proteiinimäärät rasittavat myös munuaisia, joiden toiminta heikkenee koiran vanhetessa.

Rotu
Jotkut rodut lihovat helpommin kuin toiset. Ylipainolle alttiita rotuja ovat mm. pienet terrierit, labradorinnoutaja, cockerspanieli, kultainennoutaja, beagle, basset hound, shetlanninlammaskoira ja mäyräkoirat.

Sukupuoli
Narttukoirat ovat herkempiä lihomaan kuin urokset.

Sairaudet
Nivel- ja luustovaivat voivat aiheuttaa painonnousua välillisesti: liikkuminen on hankalaa ja siksi paino nousee.

Mitä haittaa ylipainosta on lemmikille?

Miten pudottaa lemmikin painoa?
Lemmikin painonpudotus onnistuu aivan samoin kuin ihmiselläkin: pidä huolta siitä, että koiralle annettava ravinto on oikeanlaista sen ikä, koko ja terveydentila huomioon ottaen ja huolehdi siitä, että koira kuluttaa enemmän kuin syö.

Omistajan tulee kantaa vastuu lemmikkinsä terveydestä. Ruokailu kuuluu koiran perushoitoon, eikä herkkupalojen jakelun pitäisi olla ajanvietettä missään olosuhteissa. Koiralle ei tule antaa ruoantähteitä eikä heitellä juustonpaloja silloin, kun itse syö. Koiralla tulisi olla koiran omat ruoat ja omat ruoka-ajat.

Älä osoita koirallesi kiintymystä antamalla sille herkkupaloja. Koiralle tärkeämpiä rakkaudenosoituksia ovat rapsuttelu, leikkiminen ja yhdessä ulkoileminen ja puuhailu. Nämä parantavat suhdettanne. Lihavaksi ruokkimisesta ei ole kummallekaan iloa.

Koirat ovat luonteeltaan loputtoman ahneita ja useimmat syövätkin kaiken mitä saavat. Se johtuu koiran geneettisestä perimästä: villikoira ei voi koskaan tietää, milloin ruokaa on seuraavan kerran tarjolla. Ihminen tarjoaa koiralle ruokaa säännöllisesti ja ihmisen tehtävä on rajoittaa ravinnonsaanti oikealle tasolle.

Jaa päivän ruoka-annos useaan osaan: painonpudotukselle on eduksi, jos koira saa useamman pienen annoksen päivässä. 3-6 pientä annosta pitää koiran ruoansulatuksen aktiivisena koko vuorokauden ajan. Koira on myös tyytyväisempi, kun vatsassa on jotain, eikä omistajan tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa siitä, että "pitää koiraa nälässä".

Koko perheen pitää olla mukana projektissa. Yksikin herkkupalojen antaja voi pilata laihduttamisen onnistumisen. Dieetin aikana on myös syytä varmistaa, että koira ei saa erehdyksessä useita ruoka-annoksia. Tämän voi välttää helposti sopimalla, että dieetin ajan yksi henkilö hoitaa ruokinnan tai esim. taulukolla, johon merkitään, kun koira on ruokansa saanut.

Tärkeä osa painonpudotusta ja koiran yleiskunnon kohottamista on tietysti liikunta. Jos koira on kovin ylipainoinen ja yleiskunto huono, kannattaa aloitaa lyhyillä lenkeillä, esim 10-15 min 2-3 kertaa päivässä. Pikkuhiljaa lenkkeilyaikaa voi pidentää ja pistää hommaan vähän vauhtiakin. Jos koira pitää palloleikeistä ja noutamisesta, ne ovat helppo tapa liikuttaa koiraa leikin varjolla.

Kuinka nopeasti paino putoaa?
Parin ensimmäisen viikon aikana paino putoaa hitaasti, mutta kun koiran elimistö tottuu muutokseen, paino lähtee nopeasti laskuun.

Ja kannattaa muistaa: kun lenkität ja leikität koiraasi, omakin kuntosi kohenee samalla ihan huomaamatta!

Jos koirasi kärsii nivelvaivoista ja jäykkyydestä ja liikkuminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla Vetzyme-sarjasta Flexible Joint- tuotteita.

Vetzyme Flexible Joint on tarkoitettu koirille, jotka kärsivät nivel- tai jännevaivoista. Erityisesti sitä suositellaan ikääntyville koirille, koirille, joilla jo on nivelongelmia tai suurille roduille, joille niitä todennäköisesti kehittyy. 

Vetzyme High Strength Flexible Joint on tarkoitettu koirille, jotka kärsivät hyvin vaikeista jänne- ja nivelvaivoista.
Valmiste sisältää glukosamiinia, MSM:ää ja kondroitiinia. 

Vetzyme Flexible Joint -öljy on lasipulloon pakattu ravintoöljy, joka sopii sekä kissoille että koirille, jotka kärsivät nivelvaivoista ja jäykkyydestä. Se sopii myös lemmikeille, joiden sokeriarvot ovat koholla tai sairastavat diabetesta. 

Kun nivelet on rasvattu, on hyvä lähteä lenkille. Flexi-taluttimilla koira saa vähän lisää hihnaa omille pikku spurteilleen ja ojien tutkimusmatkoilleen. Jos haluat itse pitää kädet vapaana koiran kanssa lenkkeillessä, hanki vyötärötalutin!

Jos haluat itse pitää kädet vapaana koiran kanssa lenkkeillessä, Jokke-kavelyvyö auttaa: vyö vyötärölle, koira remmiin ja vyöhön kiinni, sauvat käteen!

Joskus koiran menohalut ja liikunnantarve ovat niin suuret, että ei oikein meinaa oma kunto ja vauhti riittää. Silloin voi ottaa avuksi polkupyörän ja turvalliset kyydit saa käyttämällä pyöräilyapuja.

Jos lenkkeily on syystä tai toisesta vaikeaa, joko oman tai koiran kunnon vuoksi, noutamisleikeillä koira saa myös mukavasti liikuntaa. Valikoimastamme löydät heiteltävää myös vesileikkeihin: Koiran lelut

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Lue artikkeli aiheesta Koiran tai kissan ylipaino

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto