Tassu Kaikki teemat

Koiran anaalirauhasten tyhjennys

Joskus täydet anaalirauhaset vaivaavat koiraa. Ne nuolevat takapuoltaan jatkuvasti tai hinkkaavat peppuaan mattoon. Näiden toimenpiteiden seurauksena ilmoille voi tupsahtaa myös erittäin pahaa hajua.

Syynä ovat täydet anaalirauhaset. Koirilla on peräaukon molemmilla puolilla rauhaspussit, joista erittyy reviirinmerkitsemishajua koiran ulostaessa. Joskus rauhaset eivät kuitenkaan tyhjene luonnollisesti vaan ne on tyhjennettävä.

Toimenpide ei ole erityisen miellyttävä, mutta välttämätön. Sen voi tehdä eläinlääkäri, mutta voit opetella tekemään sen itsekin joko näitä ohjeita seuraamalla tai eläinlääkärin tai kokeneemman koiraharrastajan opastuksella.

Käytä suojakäsineitä ja varaa lähelle paperia ja pyyhe.

· Vie koira pesuhuoneeseen ja suihkuttele sen takapäätä lämpimällä vedellä. Jo tämä toimenpide saattaa tyhjentää rauhaset.

· Etsi anaalirauhaset tunnustelemalla. Ne sijaitsevat suurin piirtein kellotaulun 4:n ja 8:n kohdalla ja täytenä ne tuntuvat peukalonpään kokoisina pallukoina.

· Ota rauhanen peukalon ja etusormen väliin ja paina varovasti. Tunnet, kuinka rauhanen tyhjenee. 

· Pyyhi ulos tuleva neste paperipyyhkeeseen.

Joillakin koirilla on taipumus tukkeutuviin anaalirauhasiin. Vaivaa voi helpottaa ja ehkäistä lisäämällä kuidun määrää ravinnossa esim. päivittäisellä palalla ruisleipää.

Mikäli rauhasista tuleva neste on paksua tai verensekaista, kyseessä on mitä luultavimmin tulehdus, joka vaatii lääkärinhoitoa. Joissain tapauksissa anaalirauhaset poistetaan kokonaan.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran terveys

Koiran tai kissan äkillinen ripuli

Koirilla voi olla hyvin monen tyyppisiä suolisto- ja ruoansulatusvaivoja, mutta varsinkin kevät on ripulin ja oksentelun varsinaista "sesonkiaikaa".

Koiran ulosteiden, kakan syönti eli koprofagia

Artikkelissa käsitellään yleistä ongelmaa eli koiran ulosteiden syöntiä, sen syitä ja ongelman ratkaisua.

Koirien ja kissojen allergiat

Kuten meillä ihmisillä, myös koirilla ja kissoilla allergia on elimistön puolustusjärjestelmän ylimitoitettu ja epätarkoituksenmukainen reaktio jotakin tekijää tai ainetta kohtaan.

Lemmikkien lisäravinteet, tarvitaanko niitä?

Kuten me ihmiset, myös lemmikit saavat yleensä tarvitsemansa ravinteet ja vitamiinit ravinnostaan. Joskus voi kuitenkin olla tilanne, jossa esim. vitamiineja ja öljyvalmisteita kannattaa lemmikille antaa

Kissan tai koiran kipu ja sen tunnistaminen

Artikkeli käsittelee koiran ja kissan kiputiloja ja neuvoo niiden tunnistamisessa.

Koiran ja kissan tulehduksellinen suolistosairaus, IBD

Tulehduksellinen suolistosairaus, IBD (inflammatory bowel disease) on krooninen sairaus. Lemmikin ruoansulatuskanavan seinämään kerääntyy valkosoluihin kuuluvia tulehdussoluja.

Koiran tai kissan äkillinen oksentelu

Koiran satunnainen oksentaminen on yleensä vaaratonta. Syynä saattaa olla sopimaton ruoka, liiallinen ruokamäärä tai syöty esine.

Lue artikkeli aiheesta Koiran anaalirauhasten tyhjennys