Tassu Kaikki teemat

Koiran anaalirauhasten tyhjennys

Joskus täydet anaalirauhaset vaivaavat koiraa. Ne nuolevat takapuoltaan jatkuvasti tai hinkkaavat peppuaan mattoon. Näiden toimenpiteiden seurauksena ilmoille voi tupsahtaa myös erittäin pahaa hajua.

Syynä ovat täydet anaalirauhaset. Koirilla on peräaukon molemmilla puolilla rauhaspussit, joista erittyy reviirinmerkitsemishajua koiran ulostaessa. Joskus rauhaset eivät kuitenkaan tyhjene luonnollisesti vaan ne on tyhjennettävä.

Toimenpide ei ole erityisen miellyttävä, mutta välttämätön. Sen voi tehdä eläinlääkäri, mutta voit opetella tekemään sen itsekin joko näitä ohjeita seuraamalla tai eläinlääkärin tai kokeneemman koiraharrastajan opastuksella.

Käytä suojakäsineitä ja varaa lähelle paperia ja pyyhe.

· Vie koira pesuhuoneeseen ja suihkuttele sen takapäätä lämpimällä vedellä. Jo tämä toimenpide saattaa tyhjentää rauhaset.

· Etsi anaalirauhaset tunnustelemalla. Ne sijaitsevat suurin piirtein kellotaulun 4:n ja 8:n kohdalla ja täytenä ne tuntuvat peukalonpään kokoisina pallukoina.

· Ota rauhanen peukalon ja etusormen väliin ja paina varovasti. Tunnet, kuinka rauhanen tyhjenee. 

· Pyyhi ulos tuleva neste paperipyyhkeeseen.

Joillakin koirilla on taipumus tukkeutuviin anaalirauhasiin. Vaivaa voi helpottaa ja ehkäistä lisäämällä kuidun määrää ravinnossa esim. päivittäisellä palalla ruisleipää.

Mikäli rauhasista tuleva neste on paksua tai verensekaista, kyseessä on mitä luultavimmin tulehdus, joka vaatii lääkärinhoitoa. Joissain tapauksissa anaalirauhaset poistetaan kokonaan.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran terveys

Koira tai kissa voi pahoin automatkalla

Koiran ulosteiden, kakan syönti eli koprofagia

Artikkelissa käsitellään yleistä ongelmaa eli koiran ulosteiden syöntiä, sen syitä ja ongelman ratkaisua.

Koiran anaalirauhasten tyhjennys

Artikkeli käsittelee koiran anaalirauhasongelmia. Kerromme myös, miten anaalirauhaset tyhjennetään.

Koiran sopeuttaminen uuteen kotiin

Mitä pitää ottaa huomioon, kun koira muuttaa uuteen kotiin joko sisään tai ulos.

Koiran tai kissan äkillinen ripuli

Koirilla voi olla hyvin monen tyyppisiä suolisto- ja ruoansulatusvaivoja, mutta varsinkin kevät on ripulin ja oksentelun varsinaista "sesonkiaikaa".

Kissan tai koiran kipu ja sen tunnistaminen

Artikkeli käsittelee koiran ja kissan kiputiloja ja neuvoo niiden tunnistamisessa.

Koiran tai kissan äkillinen oksentelu

Koiran satunnainen oksentaminen on yleensä vaaratonta. Syynä saattaa olla sopimaton ruoka, liiallinen ruokamäärä tai syöty esine.

Lue artikkeli aiheesta Koiran anaalirauhasten tyhjennys