Tassu Kaikki teemat

Kissan lisääntyminen

Artikkelikuva

Maaliskuussa, valon lisääntyessä, alkaa kissojen parittelukausi.
KISSAN KIIMA
Narttukissa on sukukypsä 6-12 kk:n ikäisenä. Vaihtelu johtuu mm. kissan kasvunopeudesta ja rodusta. Kun narttukissa on saavuttanut sukukypsyyden, se tulee kiimaan. Suomessa parittelukausi kestää maaliskuusta syyskuuhun ja tänä aikana kissalla on useita kiimoja, jotka tulevat useimmiten 2-4 viikon välein.

Kun kissasi on varsinaisessa kiimassa, huomaat sen seuraavista merkeistä: sen ruokahalu saattaa heiketä, se köyristelee selkänsä ja vetää häntäänsä sivulle. Narttukissa ääntelee voimakkaasti ja hieroo esineitä ja huonekaluja päällään ja on muutenkin levoton. Tätä vaihetta saattaa kestää jopa kaksi viikkoa. Jos narttu tulee tiineeksi, kiima loppuu parissa päivässä.

Kissan kiima on aika rasittavaa aikaa paitsi kissalle itselleen, myös isäntäväelle. Jos suunnitelmissa ei ole kissapoikue, kannattaa kissa leikkauttaa. Narttukissan sterilisaatiossa siltä poistetaan yleensä munasrajat ja osa kohtua. Hinnaltaan sterilisaatio on alle 200 €. Uroskissan kanssa pääsee halvemmalla: kastraatiossa poistetaan kivekset, eli varsinaista leikkaushaavaa ei ole ja toimenpiteen kustannus jää useimmiten alle 100 euroon.

TIINEYS
Kissan tiineys kestää noin 65 päivää. Noin 40 päivän jälkeen huomaat jo ulkoiset merkit: nisät suurenevat ja vatsanseutu pyöristyy. Kissan synnytystä on vaikea ennakoida, siksi kantava narttukissa kannattaa pitää tiineyden loppuvaiheessa sisällä ja varata sille lämmin ja suojaisa paikka synnytystä varten.

Tiineenä olevan narttukissan ruoan tulisi sisältää kolmannes proteiineja ja viidennes rasvaa. Penturuoissa suhteet ovat sopivat ja niitä kannattaakin antaa nartulle heti tiineyden alusta asti. Parasta ravintoa on tietysti ”oikea ruoka”, erilaiset lihat ja hapanmaitotuotteet, mutta erilaisten vitamiinien, hivenaineiden ja rasvahappojen saannin turvaamiseksi kannatta käyttää myös lisäravinnetabletteja. Valikoimastamme löydät Kitzyme –yleiskuntotabletit, joita voit antaa 6 päivässä kantavalle kissallesi. Toinen vaihtoehto on Vetzyme –kalanmaksaöljy, joka sisältää vitamiinien lisäksi myös arvokkaita rasvahappoja.

SYNNYTYS
Kissojen synnytys sujuu useimmiten melko vaivattomasti. Synnytyksen ensimmäisessä vaiheessa emokissa on levoton, ääntelee ja pesee itseään.
Toisessa vaiheessa alkavat supistukset ja pian pennut jo syntyvätkin. Pentujen syntymäväli vaihtelee 15 minuutista kahteenkin tuntiin. Tässä vaiheessa on tärkeää, että emokissaa ei häiritä: häiritty emo voi pitää pitkänkin tauon pentujen välillä ja silloin synnytys voi kestää jopa yli vuorokauden.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin mikäli tiineys on jatkunut viikon yli lasketun ajan tai emo ei ala synnyttää pentuja viimeistään 3-4 tunnin kuluessa supistusten alkamisesta. Myös poikkeavan voimakkaat supistukset ilman synnytystä, poikkeukselliset kivun merkit, voimakas verinen tai musta vuoto tai pentujen juuttuminen synnytyskanavaan ovat sellaisia tilanteita, joissa eläinlääkärin apu on tarpeen.

PENNUT
Kissanpennut kehittyvät nopeasti ja kissaemo pitää niistä hyvää huolta. Aikanaan silmät aukeavat ja pentujen reviiri laajenee ja ne aloittavat leikin varjolla opetella kaikkia kissalle tarpeellisia taitoja.
Kun pennut saavat elää virikkeellisessä ja turvallisessa ympäristössä, olla tekemisissä mahdollisimman monien ihmisten ja muiden lemmikkienkin kanssa, niistä kasvaa tasapainoisia, reippaita ja ihastuttavia lemmikkejä uusiin koteihinsa. Kehityksen kannalta on kuitenkin kaikkein tärkeintä se, että ne saavat olla emonsa ja sisarustensa kanssa 12-viikoisiksi asti. Ethän siis anna alle 3 kk ikäistä pentua vielä uuteen kotiinsa, vaikka siellä kuinka kärsimättömästi tulokasta odoteltaisiin!

Jos sinä olet se kärsimätön odottaja, lievitä odotuksen tuskaa hankkimalla tulokkaalle perustarvikkeet, jotka jokainen kissa tarvitsee:
Kissan vessa
Puupelletti on ekologista ja pitää hajutkin kurissa. Parhaan hyödyn saat pelletistä käyttämällä kaksikerroksista PeeWee-ritilävessa. PeeWee-vessat ovat helppokäyttöisiä ja pysyvät siisteinä. Malleissakin on valinnanvaraa! Tutustu valikoimaan tästä: PeeWee -pellettivessat
Vesi- ja ruokakuppi
Kissalla tulee tietysti aina olla raikasta vettä saatavilla, ruokavalion aika näyttää… Tee ruokailuhetkestä mukava myös itsellesi ja hanki kivan näköiset kupit keittiön piristykseksi! Täältä löydät vaihtoehdot: Kissan kupit
Peti
Monet kissat valitsevat nukkumapaikkansa itse. Jotkut viihtyvät kirjahyllyssä, toiset sohvannurkassa, mutta aina voi yrittää tarjota petiäkin… Minkä luulet miellyttävän kissaasi? Katso täältä: Pedit ja Makuualustat
Lelut
Leluja voi ostaa, niitä voi tehdä myös itse. Kissanminttutuotteet, automaattilelut ja paljon muuta löydät täältä: Kissanlelut

Listaan voisi vielä lisätä kantokopan, ulkoiluvaljaat, kynsisakset, harjan ja paljon muuta, mutta katsele rauhassa ja päätä, mitä juuri sinun kissasi tarvitsee. Tästä linkistä löydät kaikki tuoteryhmät:
Kissatarvikkeet

Mukavaa kevään odotusta kaikille kissojen ja koirien ystäville!

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Aiheeen tuotteita

Luxury kissan sänky/tunneli

Luxury kissan sänky/tunneli
39.00
◉ Heti varastosta

PeeWee EcoMinor -pellettivessa

PeeWee EcoMinor -pellettivessa
41.00
◉ Heti varastosta

RedDingo Kissanvaljas + talutin

RedDingo Kissanvaljas + talutin
24.90
◉ Heti varastosta

TX1 Ruokinta-automaatti

TX1 Ruokinta-automaatti
21.00
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Kissan lisääntyminen

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto